Web Analytics

7 grote veranderingen sinds ik begon als freelancer

Ik ben al bijna 15 jaar aan het freelancen. Ik werk nog steeds in opdracht van bedrijven om ze te helpen met hun communicatie. Maar daaromheen is in die tijd zo’n beetje alles veranderd. Hier zijn 7 van de grootste veranderingen die ik ervaar.

1. Van offline naar online

Toen ik in 2009 begon met freelancen, was online natuurlijk al best groot. Maar lang niet zo groot als nu. 80% van de opdrachten die ik toen deed, waren ‘offline’ opdrachten. Een brochure schrijven, direct mails, advertentiecampagnes. Vaak werd gevraagd of ze de teksten ook ‘online’ mochten gebruiken.

Een paar jaar later was het al andersom. Online nam een hoge vlucht en ik kreeg voornamelijk opdrachten rondom websites en online campagnes. Ik ben me daar later ook volledig op gaan richten, zodat ik nu vrijwel alleen nog maar met online copywriting bezig ben.

2. Van op locatie naar remote

Het tweede punt hangt natuurlijk samen met het eerste. Het is makkelijker en gewoner geworden om ‘remote’ te werken. Waar ik in het begin van mijn freelance-loopbaan nog weleens een dag bij een opdrachtgever op locatie werkte, komt dat nu nauwelijks nog voor.

Hetzelfde geldt voor kennismakingsbezoekjes en kopjes koffie. Na de pandemie is het ook heel gewoon geworden om via Teams/Zoom/Meet en consorten kennis te maken, met ieder een kopje koffie uit de eigen automaat.

Niet altijd de beste manier om de sfeer bij een klant te proeven, wel een stuk efficiënter (zeker als je nog niet weet of de klus wel doorgaat).

3. Technologische ontwikkelingen

Ook deze ontwikkeling sluit aan op de vorige. Mede door de technologische ontwikkelingen is het voor freelancers mogelijk om op een compleet andere plek (zelfs in een ander land in een andere tijdzone) te werken.

Met uitgeprinte velletjes papier ben ik nooit naar mijn klanten toegegaan, maar qua technologie is er in deze periode toch heel wat veranderd. Van het heen en weer mailen van Word-documenten tot efficiënt samenwerken via Google Docs. En van ouderwets printen en nakijken met de pen tot Grammarly , ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie om de teksten nog beter te krijgen.

4. Van uurtje-factuurtje naar schaalbaar inkomen

Veel beginnende freelancers rekenen in uren, net als in loondienst. Dat deed ik ook. Maar dat is uiteindelijk een onhoudbaar model, omdat je zeker als freelancer allerlei uren moet besteden aan zaken die je niet in rekening kunt brengen.

Marketing, administratie, verkoop en allerlei randzaken. Bovendien is een uurtarief nauwelijks schaalbaar. Ja, je kunt meer uren gaan werken, maar daaraan zit een grens. Bovendien ben je niet gaan freelancen om op vrijheid in te leveren, toch? Ik in ieder geval niet.

Al vroeg in mijn freelance-carrière realiseerde ik me dat niet werken geen inkomen betekent. Daarom begon ik met het ‘passiever’ maken van mijn inkomen. Loskoppelen van het aantal gewerkte uren. Een voorbeeld daarvan is mijn Italië-blog en een ander voorbeeld is de Doyoucopy Academy op deze site. Zo verdien ik ook een deel van mijn inkomen als ik bijvoorbeeld op vakantie ben.

5. Van generalist naar specialist

Ik begon als all-round copywriter. Reclamecampagnes, mailings, advertenties, brochures, jaarverslagen, flyers, webteksten, ik deed het allemaal. Maar gaandeweg kwam ik erachter dat het beter is om je te specialiseren. Veel beginnende freelance copywriters zijn hier huiverig voor. Want loop je dan geen klanten mis?

Het tegendeel is waar. Een specialist wordt beter onthouden, vaker gebeld, beter gevonden in Google en het is makkelijker voor klanten om naar je te refereren. Sinds ik met richt op online copywriting en dan nog specifieker op SEO-copywriting, is het veel makkelijker om mijn diensten te verkopen. En doe ik heus ook nog weleens andere dingen.

6. Competitie

Toen ik in 2009 begon met freelancen, waren er natuurlijk ook al heel wat copywriters en tekstschrijvers, maar die presenteerden zich nog niet zo nadrukkelijk. Tegenwoordig heeft elke copywriter een blog en een aanwezigheid op sociale media. En er zijn ook massa’s freelancers bijgekomen. Kortom, meer concurrentie.

Is dat een nadeel? Ik denk het niet. De markt is groot genoeg voor goede copywriters en bovendien is er ook een gigantische behoefte aan goede teksten geweest. Een deel van die markt zal het door de snelle opmars van kunstmatige intelligentie misschien moeilijk krijgen en gaan stoppen, maar er zal met de nodige veranderingen ook veel werk overblijven of nieuw worden gecreëerd.

7. Doen wat ik leuk vind

Veel beginnende freelancers komen nog weleens van een koude kermis thuis. Blijkt het verdomd hard werken om hetzelfde te verdienen als in loondienst en dan moet je ook nog eens minder leuk werk doen!

Ook ik heb in het begin die fout gemaakt: laag offreren om de klus maar te krijgen en vervolgens balen omdat het te veel en te saai werk was voor een veel te laag tarief.

Gelukkig was ik me er al snel van bewust dat het belangrijk is om aan je zelfmarketing te werken. Zo krijg je leukere opdrachten en hoef je nooit lang te wachten totdat opdrachten jouw kant op komen.

Nu, in combinatie met mijn schaalbare inkomen, doe ik vooral klussen die ik leuk vind. Ik bijt me vast in eigen projecten en help opdrachtgevers met uitdagende projecten.

Ben jij ook al lange tijd aan het freelancen? Laat me weten welke belangrijke veranderingen jij in je carrière hebt ervaren!

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties