Web Analytics

Zo ging ik van 0 naar 250.000 bezoekers op mijn blog

Bijgewerkt op 1 december 2022

Afgelopen zomer bereikte ik een mijlpaal op mijn blog over Italië: 250.000 unieke bezoekers. Een kwart miljoen. Aantallen waarvan ik een jaar of 2 terug nog niet had durven dromen.

En ja, het gaat nu snel. Maar daar is natuurlijk een heel traject aan voorafgegaan (de bekende omgekeerde hockeystick). Op die site blog ik al sinds 2009, maar daarbij moet ik zeggen dat er de eerste 5, 6 jaar niet heel veel gebeurde.

Omdat ik zo’n lange tijd met een blog bezig ben geweest, kan ik wel wat zeggen over wat gewerkt heeft en wat niet. Daarom hier de tips die het meest hebben bijgedragen aan die kwart miljoen bezoekers.

Let op: het gaat dus om tips die voor mijn blog goed gewerkt hebben. Dat wil niet per se zeggen dat ze voor elk blog werken of dat ze nog steeds even veel effect zullen hebben als je nu begint met bloggen.

Dat gezegd hebbende, hier zijn mijn beste blogtips, waarmee ik van 0 naar 250.000 bezoekers op mijn blog ging.

1. Een domeinnaam met het zoekwoord erin

In juni 2009 legde ik de domeinnaam ditisitalie.nl vast. Een domeinnaam waarin een belangrijk zoekwoord voor het thema van de site is verwerkt, namelijk: Italië.

Ik weet dat dit in die tijd belangrijker was dan nu, maar dit heeft me zeker in het begin geholpen om aan Italië gerelateerde blogs hoger in de zoekmachines te laten scoren.

Tip: kijk op sidn.nl of je beoogde domeinnaam nog vrij is en check daarnaast het handelsregister en het Benelux-merkenregister om te zien of je geen inbreuk op een bestaande merknaam maakt.

2. Gebruik de bouwstenen van SEO

Je moet hier niet in doorslaan, maar zeker in het begin van jouw blog loont het de moeite om te onderzoeken waar je doelgroep warm voor loopt en welke zoektermen ze daarbij gebruiken.

Zo kun je de artikelen die je schrijft voorzien van ‘koppen die klikken’ en vragen die ze in een artikel graag beantwoord willen zien.

Ook ontdek je zo – in het geval van een Italië-blog – dat de artikelen over Toscane verreweg de populairste zijn en dat er een belangrijke seizoensinvloed is (in januari zoeken mensen naar vakantiebestemmingen en dat loopt op tot in juli om daarna weer in te zakken).

Investeren in een goede SEO-tool gaat je zeker helpen om je blog sneller te laten groeien en om mee te liften op de golven van het seizoen.

Tip: meer weten over SEO? Lees mijn jaarlijks bijgewerkte artikel met de beste SEO-tips om zelf toe te passen op je eigen blog.

3. Duik in de statistieken

Onderzoek naar zoekwoorden helpt je bij het schrijven van de best passende artikelen voor jouw doelgroep. Analyse van de statistieken leert je of het allemaal zo uitpakt als je had bedoeld.

Als je al wat langer bezig bent, kunnen deze statistieken nuttige info geven. Waar slaan je bezoekers op aan? Wat vinden ze minder interessant? Waar komen ze voor terug?

Ook hier geldt weer dat je je er niet blind op moet staren (bloggen moet ook leuk blijven), maar dat je er zeker waardevolle informatie voor nieuwe artikelen uit kunt halen.

4. E-mailadressen verzamelen

Toegegeven, hier ben ik veel te laat mee begonnen. Pas een jaar of 3 geleden ben ik hiermee serieus aan de slag gegaan. Als ik er eerder mee was begonnen, had ik die 250.000 bezoekers ongetwijfeld sneller bereikt.

Maar goed, beter laat dan nooit. Als jij dit nu leest en je verzamelt nog niet actief e-mailadressen, dan raad ik je aan om dit prioriteit te geven. Een e-mailadres is namelijk oneindig waardevoller dan een volger op sociale media.

Abonnees op mijn e-maillijst klikken door naar mijn website en bekijken er meer pagina’s dan bezoekers uit welke bron dan ook. Bovendien zijn e-mailabonnees méér geneigd om iets bij de te kopen dan passanten. Extreem waardevol dus.

Toen ik actief begon met het mailen van mijn lijst, steeg zowel het aantal abonnees als bezoekers explosief.

Hoe je op een slimme manier e-mailadressen verzamelt, heb ik eerder al eens omschreven.

Tip: kies goede e-mailmarketingsoftware uit die je bedrijf doet groeien. Ja, dat kost je een paar tientjes per maand, maar het levert je véél meer op. Zelf gebruik ik tot volle tevredenheid MailerLite, dat een kantoor heeft in Europa en dus aan de regels voor de AVG/GDPR voldoet.

5. Ga vaker bloggen

Mijn blog is pas flink gaan groeien toen ik overging op publicatie meerdere nieuwe artikelen per week.

Ook nu nog hou ik aan dat ik minimaal 3 à 4 nieuwe artikelen per week wil plaatsen. Soms is het ook dagelijks een nieuw artikel of plaats ik er zelfs 2 op 1 dag.

Inderdaad, dat kost (veel) meer tijd. Dat brengt ons meteen bij punt 6.

6. Zoek er meer handen bij

Natuurlijk heb ik die kwart miljoen bezoekers niet in mijn eentje naar mijn website geblogd. Dat had ik nooit voor elkaar gekregen, zeker niet toen ik besefte dat ik meerdere keren per week met iets nieuws moest komen.

Daarom kan een alternatief voor nummer 5 uit deze lijst ook zijn: zoek er handjes bij.

Pas toen ik na een aantal jaren eenzaam (en onregelmatig) bloggen hulp inschakelde, kreeg de langzame toename van het aantal bezoekers vaart.

Wil je sneller groeien met je blog, dan raad ik je aan om er hulp in de vorm van extra handen en hersenen bij te zoeken. Zo groei je al snel 2 keer zo hard.

Had ik veel eerder moeten doen om sneller te groeien.

Heb je niet de mogelijkheid om derden in te schakelen of wil je dat niet, dan kun je er ook voor kiezen om een tijdje in het voren te werken en bijvoorbeeld 2x per week in plaats van 1x per week te publiceren.

7. Langere artikelen

In de begintijd van mijn Italië-blog (2009-2010) was het nog heel gebruikelijk om korte blogs van 200-400 woorden te plaatsen. Hier ben ik in de loop van de jaren vanaf gestapt.

Het vluchtige publiek voor deze korte posts wordt nu vooral bediend door Facebook, Instagram en andere sociale media. Juist als mensen googelen of doorklikken naar je blog, kun je ze best een wat diepgravender artikel voorschotelen.

Daarom zijn de artikelen op Dit is Italië nu naar zo’n 1.000 woorden gemiddeld gegroeid. Artikelen korter dan 800 woorden zie je nog maar zelden (recepten uitgezonderd).

Ook hier op Doyoucopy zijn mijn artikelen in de regel lang. Dit artikel zit ook ruim boven de 2.000 woorden. Kort is voor LinkedIn-posts en andere snelle updates. Lang is voor blogartikelen.

Let op: langere artikelen is niet per se beter (soms is een kort antwoord op een zoekvraag van een gebruiker gewoon beter), maar heeft voor mij wel gewerkt om op meer zoektermen gevonden te worden en zo meer bezoekers te trekken.

8. Aanpassen en aanvullen van bestaande artikelen

Als je eenmaal een ruime hoeveelheid blogs hebt geschreven, ontdek je welke blogs het goed doen en welke minder. De kans is groot dat 80% van je bezoekers via enkele artikelen op je site belanden (het bekende Pareto-principe).

Ik heb mijn blog flink kunnen laten groeien door mee te liften op de populariteit van enkele van deze artikelen en onderwerpen.

Door van tijd tot tijd terug te keren naar je eerder geschreven artikelen, kun je ze verder verbeteren en nog beter toesnijden op je bezoekers. Zo blijf je relevant in de ogen van zoekmachines en bezoekers.

Met regelmatige updates van jouw artikelen, kom je op deze onderwerpen ook steeds hoger in de rankings, met als resultaat dat je meer links en bezoekers aantrekt.

Dit is wat ook wel de ‘cornerstone content’ op je website wordt genoemd.

9. Maak ‘evergreen’ content

Zeker in het begin van mijn bloggerscarrière had ik de neiging om actuele, nieuwswaardige artikelen te maken om zo snel bezoekers naar de site te trekken.

Door onderzoek en analyse van statistieken kwam ik erachter dat er ook veel vraag is naar zogenoemde ‘evergreen’ content. Ofwel: content die jarenlang interessant kan zijn voor bezoekers (en dus ook voor jou).

Voor mijn Italië-blog zijn dat bijvoorbeeld de artikelen met campings in Toscane of het reisadvies in oktober. Voor deze websites zijn evergreens artikelen met blogtips of copywritingtips.

Ook die ‘altijd groene’ artikelen update ik natuurlijk af en toe, maar ze zorgen voor een vaste stroom bezoekers die daarna ook de andere content op de website ontdekken.

Mogelijke evergreen-onderwerpen kun je vinden via SEO-tools. Deze onderwerpen zijn niet geheel verrassend ook regelmatig de vragen die je als bedrijf vaak gesteld krijgt. (‘Wat is een copywriter eigenlijk?‘ en ‘Wat is het verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver?’.)

10. Hou het thema breed genoeg

Binnen het thema ‘Italië’ zijn duizenden artikelen te schrijven. De bron raakt nooit uitgeput, wat misschien wél het geval is bij een niche-onderwerp. Dat is goed, want daarmee kun je vooruit qua inspiratie en heb je altijd een grote doelgroep te pakken.

Het nadeel is dat je met een wat breder onderwerp ook meer concurrentie hebt en dat het lastiger kan zijn om snel hoger in de zoekresultaten te komen. Daarom zou je ook eerst voor een smallere benadering van het thema kunnen kiezen om het daarna uit te bouwen.

Voorbeeld. Op dit blog schreef ik in eerste instantie alleen over reclame en copywriting. Later heb ik dat uitgebreid naar online marketing, communicatie, SEO, bloggen, content en vele andere gerelateerde onderwerpen. Zelfs over freelancen en passieve inkomsten schrijf ik nu artikelen.

Ik heb het overkoepelende thema dus flink breder gemaakt, om zowel een bredere doelgroep aan te spreken als om het voor mezelf interessanter te maken en niet zonder ideeën te komen zitten.

Interne links bouwen wordt vaak vergeten, maar net als de links naar je website toe, kunnen deze erg waardevol zijn.

Hiermee geef je zoekmachines signalen welke content gerelateerd is, wat de structuur van je website is en de belangrijkste artikelen op je website zijn (zie ook de ‘cornerstone content’ hierboven).

Als ik nieuwe, grote artikelen heb geschreven of geplaatst, dan zoek ik door oudere blogs heen waar ik een link aan kan maken naar dat nieuwe artikelen. Zo help ik ook nieuwe content snel te ranken.

12. Let op de structuur

In het verlengde van interne links ligt de structuur van je website. Die was voor mijn Italië-blog bij nader inzien niet heel helder, dus enige tijd geleden besloot ik die om te gooien.

Je blogstructuur omgooien is niet zonder risico op het verlies van posities in de zoekmachines, dus doe dit alleen als je weet waar je mee bezig bent.

Voor mijn Italië-website heb ik een duidelijke structuur op basis van regio’s (Toscane, Ligurië, Veneto enzovoorts), steden en meren doorgevoerd, die ervoor zorgde dat Google betere verbanden kon leggen (en de site waarschijnlijk ook vriendelijker werd voor bezoekers).

Zo’n websitestructuur is een niet te onderschatten basis voor je SEO-inspanningen. Als je hier bij de start van je blog al goed over nadenkt, kan dit je later veel hoofdbrekens besparen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je in dit artikel van Yoast.

Zeker, ook linkbuilding vanaf externe sites is belangrijk. Hierbij geldt: kwaliteit boven kwantiteit.

Je kunt beginnen met een linkje aan te vragen vanaf relevante startpagina’s. Dat heb ik ook gedaan.

Maar daarna begint het pas. De beste resultaten heb ik behaald met links vanaf waardevolle domeinen. De beste hiervan krijg je natuurlijk niet zomaar.

Daar heb je óf bijzonder goede content en inspanningen voor nodig óf je moet de portemonnee trekken. Dit laatste is eigenlijk tegen het zere been van Google, maar het gebeurt uiteraard veel.

Er zijn verschillende platforms die je kunt benaderen om de autoriteit van je website geautomatiseerd te verbeteren. Bijvoorbeeld Linkpizza, Hulc of All the way Up. Meld je aan als adverteerder, kies één of meer sites uit en geef de pagina’s op die je wilt laten promoten.

Maar linkbuilding kan ook slimmer en voordeliger. Enkele manieren waarop ik goede links heb weten te krijgen:

  • Plaats een nieuwswaardig artikel en stel relevante blogs ervan op de hoogte.
  • Geef iets gratis weg, zoals een digitale gids voor Toscane of een stadswandeling door Rome (hiermee kun je ook meteen e-mailadressen verzamelen).
  • Publiceer een interview met een blogger in jouw niche (die vervolgens weer naar jouw blog linkt).
  • Plaats een leuk artikel over een museum of attractie en laat het die partij weten.
  • Zorg voor artikelen in de top van Google door de andere tips uit dit artikel te benutten (zo bouw je vanzelf aan goede links).

Verder is het belangrijk om je ogen en oren open te houden voor kans op het gebied van linkbuilding, die zich vanzelf aandienen als je al langer bezig bent met je blog.

Wellicht ten overvloede: het gaat niet om het aantal links, maar om de kwaliteit van de links naar jouw website. Focus je in het begin dan ook vooral op het verbeteren van je content.

14. Investeer in de techniek achter je blog

Gaat het de goede kant op met de bezoekers? Dan kan het op een gegeven moment lonen om je WordPress-template en/of hosting te upgraden.

Een goed WordPress-template zorgt voor een snelle en prettig te bedienen website. Maar goede hosting is minstens zo belangrijk.

Meerdere keren is mijn website tegen de grenzen van het aantal bezoekers aangelopen. Dan ben je op een gegeven moment aangewezen op snellere hosting.

Op dit moment heb ik een VPN-pakket bij Savvii, specialisten in WordPress-hosting. Deze hosting kan ook grote pieken in het aantal bezoekers aan.

Ja, dat kost natuurlijk meer, maar in dit stadium haal je als het goed is ook al enige inkomsten uit je website.

15. Zorg dat je gemotiveerd blijft

Dit is misschien wel de belangrijkste uit het hele rijtje. Hoe blijf je gemotiveerd als groeien naar een kwart miljoen bezoekers een kwestie is van lange adem?

Zo deed ik het:

  • Ik koos een onderwerp waar ik graag over wilde schrijven.
  • Ook kleine successen moet je vieren.
  • Doe elke dag een klein beetje aan je site, ook al is het maar een extra alinea voor een artikel of een foto toevoegen.
  • Niet te veel focussen op scoren ook in de zoekmachines, ook gewoon leuke stukken schrijven.
  • De inbreng van anderen geeft je zelf weer nieuwe inspiratie.
  • Werk niet te lang voor niks: al bij 10.000 bezoekers per maand kan een blog best wat op gaan leveren en ook dat houdt de motivatie erin.

Conclusie

Dat waren ze, de belangrijkste tips waarmee ik mijn website naar een kwart miljoen bezoekers in één maand heb gebracht.

Het is zeker niet vanzelf gegaan. Je moet er rekening mee houden dat zeker die eerste 1, 2 of zelf 3 jaar hard werken is, waarbij de stijgende lijn soms maar beperkt blijft.

Maar weet ook: doorzetten loont en als je website eenmaal die scherpe lijn omhoog inzet, kun je er de vruchten van gaan plukken. Zodanig dat je er mogelijk je volledige inkomen uit kunt halen.

Heb je zelf nog goede tips waarmee je jouw eigen blog tot grote hoogte hebt laten stijgen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Foto: Gabrielle WillyUnsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties