Web Analytics

Hoe schrijf je aantrekkelijk over saaie onderwerpen? 9 tips

Bijgewerkt op 6 december 2021

Ik hoor vaak dat mensen het moeilijk vinden om aantrekkelijke teksten te schrijven over saaie onderwerpen als belastingen, boekhouden, software of verzekeringen. Maar ook over deze onderwerpen kun je interessante teksten schrijven die leiden tot betrokken klanten. Vanuit mijn ervaring met massa’s saaie onderwerpen geef ik je graag een paar tips tegen saaiheid.

teksten schrijven voor saaie onderwerpen

1. Ken je doelgroep

Numero uno als je saaiheid wilt bestrijden. Weet wie je doelgroep is en wat ze nodig heeft. Wat zijn hun angsten? Waar worden ze blij van? Welk probleem los je voor hen op? Voordat je begint met schrijven moet je hier een goede kennis van hebben. Dan weet je hoe je jouw tekst in moet steken en hoe je interesse op kunt wekken.

2. Los een probleem op

Wat willen je potentiële klanten, de lezers van je artikelen, graag weten? Zorg ervoor dat je hun probleem oplost in je teksten. Doe navraag bij de afdeling klantenservice of vraag het iemand die veel klantcontact heeft. Ben je een eenmanszaak? Kijk dan eens naar de vragen die je in je mail of aan de telefoon krijgt. Om meer inzicht in de vragen van je potentiële klanten te krijgen, kun je ook goed websites als Quora en AnswerThePublic gebruikten. En vergeet niet dat een zoekwoorden-onderzoek je op het juiste spoor kan zetten.

3. Voeg persoonlijkheid toe

Weinig is minder aantrekkelijk dan teksten die doorspekt zijn van jargon en management-blabla. Probleem dit te allen tijde te voorkomen. Schrijf in plaats daarvan in spreektaal, alsof je het tegen een vriend hebt. Gebruik alledaagse voorbeelden en ga er niet klakkeloos vanuit dat de lezer bepaalde achtergrondkennis wel heeft. Kortom, schrijf met persoonlijkheid en met passie (zonder dat je zegt dat je een passievol bedrijf bent, doe dat alsjeblieft niet).

4. Schrijf niet over jezelf

Natuurlijk kun je een artikel prima beginnen met een anekdote die je hebt meegemaakt. Graag zelfs. En persoonlijkheid in je teksten toevoegen is altijd aan te raden, zoals je al hebt gelezen. Maar maak alsjeblieft niet de fout die veel bedrijven maken: ze schrijven louter over zichzelf. Hoe goed ze zijn, dat hun producten de beste zijn van de wereld, dat ze prijzen gewonnen hebben. Focus je in plaats hiervan op de lezer en wat je voor hem of haar kunt betekenen. Echt succesvolle bedrijven doen dit allemaal. Hoe weet je of het goed doet? Er is een simpele test die je uit kunt voeren. Kijk of je meer gebruikmaakt van ‘jij/u’ dan van ‘ik/wij’.

5. Wees niet bang voor wat humor

Als je jouw doelgroep goed kent, weet je ook wat ze leuk vindt. Mensen houden ervan om vermaakt te worden en te lachen. Ja, ook als het om een ‘saaie doelgroep’ als managers of accountants gaat of als je voor bedrijven schrijft. We zijn allemaal mensen. Gebruik humor in je teksten. Maak een kwinkslag, een woordgrapje, voeg een meme toe of refereer naar elementen uit de popcultuur. Laat ze lachen en ze blijven lezen.

6. Kies een opvallende insteek

Een saai onderwerp kun je spannend brengen door conventies op hun kop te zetten, door een uitspraak te doen die tegen de heersende opvattingen ingaat of door met opvallende statistieken in jouw branche te komen. Als je al in de kopregel met iets opvallends komt, is het veel eenvoudiger om de rest van de tekst ook interessant te maken.

7. Kies voor een spannend ritme

Laatst gaf ik je al een simpele tip waarmee je meer spanning in je teksten brengt. Door te kiezen voor een ritme waarbij je kortere zinnen afwisselt met langere. En niet bang bent voor zinnen van slechts één woord.

8. Pas op voor overoptimalisatie

Je komt ze nog te vaak tegen: teksten die overduidelijk zijn geschreven voor zoekmachines, niet voor mensen. Doorspekt met zoekwoorden, zodat een normaal mens ze amper meer kan lezen. Kortom, overoptimalisatie. Dan sla je de plank mis. Niet alleen mensen hebben een hekel aan dergelijke teksten, zoekmachines inmiddels ook. Schrijf elke tekst op je website met je doelgroep in je hoofd en verwerk er op natuurlijke manier je zoekwoorden in. Veel beter!

9. Voordelen in plaats van eigenschappen

Teksten bomvol lijstjes met feitjes, cijfers en producteigenschappen. Dat is saai en het converteert dus ook niet. Zoek in plaats hiervan uit wat je publiek aan je producten of diensten heeft. Maakt het hun leven gemakkelijker, leuker, gezonder, grappiger? Maak in elke tekst die je schrijft de switch van eigenschappen naar voordelen voor je potentiële klant. Leesbare, aantrekkelijke teksten zijn teksten die altijd uitnodigen om verder te lezen.

Beeld: giphy.com.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arnold Middelkoop

Mooi lijstje Edward! Het is juist het leuk maken van de saaie onderwerpen wat het vak van copywriting zo leuk maakt.

Het is bovendien ook nog eens erg goed om probleemgericht te schrijven voor lezers, zo kan je voor bepaalde vraagstellingen ook nog eens hoger in Google getoond worden.