Web Analytics

Zijn er niet al te veel copywriters?

Op de eerste pagina’s in Google buitelen de copywriters over elkaar heen. Advertenties en oproepjes op Google, LinkedIn, Facebook. Ontelbare freelancer-marktplaatsen. Is de markt voor copywriters en tekstschrijvers niet al lang verzadigd?

Nee, dat denk ik niet. Sterker nog, ik denk dat er meer dan genoeg werk is voor iedereen.

Dit zijn volgens mij de belangrijkste redenen waarom er nooit genoeg copywriters zijn:

1. De vraag is nog altijd groter dan het aanbod

Internet heeft gezorgd voor een enorme en doorlopende vraag naar copywriting. Vrijwel elk bedrijf beschikt minimaal over één website, vaak ook nog over andere middelen.

Voor al die middelen moeten er teksten komen. Professionele teksten. Alleen al die website vergt eigenlijk doorlopend onderhoud, als je het goed wilt doen.

Daar zijn veel bedrijven al lang achter. En anders komen ze er in de komende jaren nog achter. Er zijn zoveel bedrijven die nog nooit eerder met een copywriter hebben samengewerkt.

Bovendien: dagelijks komen er honderden nieuwe bedrijven en websites bij.

Alleen al in het Nederlands taalgebied (Nederland en Vlaanderen) zijn er 2,4 miljoen bedrijven (bron Nederland en Vlaanderen).

Dit zorgt doorlopend voor een gigantische vraag naar teksten. Teksten die copywriters moeten schrijven, want zelf teksten schrijven vinden veel eigenaren van bedrijven moeilijk.

2. Klanten zoeken copywriters op verschillende niveaus

Voor vrijwel elke markt geld dat er goedkope, gemiddelde en dure aanbieders zijn.

Copywriters met jaren ervaring zijn de dure aanbieders. Maar niet elke klant heeft een high-end copywriter nodig. Soms kan een junior copywriter de klus prima klaren.

In de markt is dus vraag naar beginnende, gevorderde en zeer ervaren copywriters. Zo is er ook voor jou een stukje van de taart.

💡Pro-tip: pas op voor laagbetaalde tekstschrijversplatforms. Dit is de spreekwoordelijke race to the bottom, waarin je alleen op prijs concurreert. Je kunt het tijdelijk gebruiken om ervaring op te doen en om gaten in je planning te vullen, maar zoek altijd naar betere copyklussen.

3. Er zijn veel slechte copywriters

Helaas, het is waar. Slechte copywriters zijn er ook. Veel zelfs. Tegelijkertijd is dat goed nieuws voor de goede copywriters. En zelfs voor de middelmatige copywriters.

via GIPHY

Er zijn steeds bedrijven die op zoek zijn naar een copywriter die beter werk levert dan hun huidige copywriter.

Zo zijn er bedrijven die mij in eerste instantie te duur vinden, maar later toch terugkomen omdat ze op zoek zijn naar betere kwaliteit voor hun teksten.

4. Je kunt een specialisme kiezen

Er zijn veel verschillende copywriters en tekstschrijvers. De ene specialiseert zich in conceptontwikkeling, de andere in contentwriting, de derde in journalistieke artikelen, de vierde in echte salescopy en een vijfde schrijft het liefst zo weinig mogelijk. En dat zijn er nog maar 5.

👉 Leestip: benieuwd naar een (incompleet) overzicht van de verschillende soorten copywriters?

Het vak biedt je de kans je te onderscheiden. In een bepaalde richting. Met specialistische copy. Je kunt iets aanbieden wat anderen niet aanbieden.

5. Je kunt je op specifieke branches richten

Heb je ervaring in een technische branche? Een achtergrond in de zorg? Weet je alles van beauty en mode? Maak daar dan handig gebruik van!

Een copywriter die zich richt op enkele specifieke branches, wordt al snel gezien als de specialist. Je krijgt meer klanten in de branches die jou aanspreken en je kunt een hoger tarief vragen.

Zie het als een kracht dat je niet alle klanten kunt bedienen. Het échte geheim van succes met copywriting is dat je dé autoriteit in jouw niche wordt.

6. Je onderscheidt je met een eigen stijl

Copywriters en tekstschrijvers beweren nog weleens dat ze in elke toon en stijl kunnen schrijven. Maar er is altijd een stijl waarbij je je als schrijver het comfortabelst voelt.

Ontwikkel en perfectioneer die stijl. Niet alleen krijg je dan de klanten die het best bij je passen, je hebt ook het meeste plezier in je werk.

Zo krijg ik zelf vaak aanvragen van klanten die zeggen dat de stijl van mijn werk hun aanspreekt. Dat is toch mooi?

7. Zelfs op een verzadigde markt is er plek zat

Stel dat de markt voor copywriters verzadigd zou zijn, wat volgens mij niet zo is. Maar stel dát. Dan nog is het goed mogelijk om in te stappen.

Het principe van een verzadigde markt laat je simpelweg weten dat:

  • er veel vraag is
  • dat er goed voor het gevraagde wordt betaald
  • en dat dit veel leveranciers aantrekt

Het begint erbij dat je in jezelf en wat je te bieden hebt gelooft. Laat je niet afschrikken door het feit dat duizenden anderen iets soortgelijks ook al aanbieden. Dit geldt namelijk voor de meeste bedrijven.

Kortom, in een gigantische en steeds verder groeiende markt als het verzorgen van concepten, copy en content voor bedrijven droogt de vraag naar goed werk nooit op.

Meer lezen?

Wil je je verder verdiepen in het vak van copywriter? Dan vind je ook veel interessante informatie in deze artikelen:

Beeld: Shutterstock.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Femke

Fijn, bemoedigend artikel dit! Je hebt echt een topsite, ik ga vanavond even álles lezen, hoor ;).
Ik ben net begonnen als tekstschrijver (na jarenlange ervaring in loondienst als communicatieadviseur) maar merk idd dat er zóveel copywriters zijn.. Het lastigste vind ik vooral dat waar ik over blog, al zoveel over geschreven is (bijv. door jou ;)). Het belangrijkste is volgens mij dat je je op een niche richt en daar probeert de beste in te worden. Als je je niche hebt gevonden, zou de rest vanzelf op z’n plek moeten vallen.