Bijgewerkt op 31 oktober 2023
Als je meer geld wilt overhouden, kun je aan 2 knoppen draaien. Je gaat besparen op je uitgaven óf je gaat meer verdienen. Bij voorkeur draai je aan beide knoppen tegelijk! Laten we eens kijken we naar 30 veelvoorkomende side hustles die jij vandaag nog op kunt pakken om je inkomen te vergroten.
Wat is een side hustle?
Het begrip ‘side hustle’ is natuurlijk komen overvliegen uit Amerika. Het betekent een activiteit naast je dagelijkse werk of studie, waarmee je ook een inkomen vergaart. ‘Hosselen’ noemen we het ook wel. Extra geld verdienen naast je baan met een bijbaantje, klusjes of een handeltje.
Een hobby als fotograferen zonder dat die geld oplevert is geen side hustle. Maar als je met jouw hobby – bijvoorbeeld door het verkopen van die foto’s via stockfotowebsites – geld verdient, dan spreken we wél van een side hustle.
De zogenoemde hustle economy is booming! Logisch, we zijn met z’n allen op zoek naar een extra bron van inkomsten omdat het leven zo duur is geworden. Een andere reden om een side hustle te beginnen is dat lang niet iedereen al z’n vaardigheden of belangstelling in de ‘hoofdbaan’ kwijt kan. Iets voor jezelf runnen is vaak gewoon erg leuk en geeft voldoening.
Veel side hustles beginnen als een hobbyprojectje. Later blijkt dan dat er prima geld mee te verdienen is. Zo ben ik zelf ooit begonnen met bloggen over Italië (eerst naast mijn werk in loondienst, daarna naast mijn werk als freelance copywriter). Naarmate de site groeide, ontdekte ik dat hier ook een prima boterham mee te verdienen is, als je het wat commerciëler aanpakt.
Nu ben je zelf misschien ook op zoek naar een extra bron van inkomsten, maar twijfel je nog over welke side hustle je zou moeten kiezen. Ik help je graag op weg met een 30-tal ideeën waarmee je vandaag nog zou kunnen beginnen.
1. Schrijven als side hustle
We beginnen met wat ik zelf graag doe in de vorm van allerlei verschillende projecten: schrijven.
Eerder heb ik op dit blog al eens een lijst gegeven van schrijfbijbaantjes waarmee je vrij gemakkelijk geld kunt verdienen. Van teksten schrijven in opdracht tot bloggen en van een boek schrijven tot recensies schrijven in ruil voor geld.
Met de opkomst van AI zijn deze schrijfbijbaantjes ook nog eens een stuk makkelijker geworden, zodat iedereen nu in kan stappen.
Je kunt de hele lijst hier bekijken.
Geen nood als je niet zo’n schrijver bent, er zijn zat andere mogelijkheden om snel geld te verdienen.
2. Begin een (betaalde) nieuwsbrief
Wacht even voordat je begint te lachen. ‘Nieuwsbrieven’ zijn het nieuwe goud. Serieus. Het is in het tweede decennium van de 21ste eeuw dé algoritmevrije manier om je eigen publiek te bereiken, hoe oubollig ze ook mogen klinken. Je hebt niet eens een eigen website nodig.
Met een platform als Substack geef je in een paar minuten een nieuwsbrief uit, waar je na verloop van tijd ook geld voor kunt vragen. Het beste is om voor een niche te kiezen en dan waardevolle inhoud op regelmatige basis te bieden.
En denk nou niet dat niemand voor jouw verhalen gaat betalen. Juist in deze tijdje van information overload wordt graag betaald voor waardevolle content die je lezers tijd of geld bespaart. Of die gewoon bijzonder amusant is.
Natuurlijk moet je niet direct beginnen met geld te vragen voor je nieuwsbrief. Als je minder dan 500 abonnees hebt, kun je beter eerst kijken naar affiliatemarketing. En ja, met nieuwsbrieven schrijven bouw je slechts langzaam een publiek op. Maar als je eenmaal die duizenden lezers hebt waarvan een deel je 5 euro per maand betaalt… Ka-tsjing!
3. Een online cursus maken
Het grote voordeel van een online cursus is dat je die maar één keer hoeft te maken. Daarna kun je ‘m keer op keer verkopen. Natuurlijk moet je wel af en toe iets aanpassen of updaten, maar dat kost dan niet meer zo veel werk.
Een grote fout die veel online instructeurs in de dop maken, is dat ze denken dat de cursus zo uitgebreid mogelijk moet zijn. En dat houdt ze tegen om ermee te beginnen. Ook hoor je wel het bezwaar dat mensen denken nog niet voldoende van het onderwerp weten om er een cursus in te geven.
Maar je moet je bedenken dat iedereen die een kennisvoorsprong op anderen heeft, waardevolle informatie in een cursus kan zetten. En die cursus hoeft echt geen masterclass op jouw vakgebied te zijn. Sterker nog, er is veel vraag naar cursussen die een relatief eenvoudig probleem in een paar simpele stappen oplossen.
Heb je bepaalde kennis vanuit jouw baan of je interessegebied? Kijk dan eens of je die kennis kunt delen in een simpele online cursus. Je kunt deze cursus later altijd nog uitbreiden. Of andere cursussen toevoegen.
Misschien heb je het materiaal waarmee je de cursus kunt maken zelfs al klaarliggen in een mapje op jouw computer! Anders moet je gewoon even aan de slag om een programma te schrijven waarmee je cursisten van A naar B gaat brengen.
Als je ertegenop ziet om veel te schrijven, kun je jouw cursus ook via audio of video inspreken.
💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.
4. Freelancen/remote werken
Natuurlijk zijn er veel meer dingen die je freelance aan kunt pakken dan schrijven alleen. Is er iets wat jij goed kunt en waar anderen jou voor zouden willen betalen? Denk aan het maken van een website, fotograferen op een bruiloft, het maken van een huisstijl voor zzp’ers. Er zijn mogelijkheden te over.
Het mooie van freelancen is dat je direct kunt gaan verdienen, zonder een lange opstarttijd of veel investeringen vooraf. Je kunt het zelfs vanuit huis doen, doordat je kunt ‘solliciteren’ voor remote werk. Het gaat dan vaak om tekstwerk, vertaalopdrachten of online beoordelingen.
Je kunt ook eerst even je teen in het water steken, voordat je je meteen inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Gewoon eerst eens een paar klusjes oppakken om te zien hoe dat bevalt, zo naast je 9-to-5-baan.
5. Bijlessen geven
Heb je kennis van een vak dat op de middelbare school wordt gegeven? Of heb je in het basisonderwijs gewerkt en beheers je de strategieën om kinderen rekenen, taal en spelling aan te leren?
Er zijn veel ouders die graag wat geld over hebben voor het helpen van hun kinderen. Je hoeft het niet eens in persoon te doen, je kunt vaak ook al goed helpen met een videoverbinding. Zo kun je makkelijk een paar uurtjes per week vrijmaken om kinderen of jongeren te helpen met de zaken die ze moeilijk vinden op school.
6. Dingen repareren
Vind je het leuk om apparaten weer aan het werk te krijgen? Wasmachines, vaatwassers, fietsen, smartphones of tv’s? Begin een reparatieservice, waarmee je mensen in de avonduren of in het weekend helpt.
Als je al wat gereedschap én handigheid bezit, kun je hier direct mee starten. Als je met je reparatiedienst ook nog eens aan huis kunt komen, lever je een handige service die zeker gewaardeerd zal worden door je klanten.
Kun je niets repareren, maar wel goed klussen of schilderen? Dat kun je natuurlijk ook naast je ‘gewone baan’ gaan doen. Er is veel vraag naar dit soort werk!
7. Computer- of softwarehulp
Ben je goed met pc’s en tablets? Heb je er weleens aan gedacht om hier een bijbaantje van te maken? In een samenleving die steeds digitaler wordt én waarin steeds meer mensen te maken krijgen met computerproblemen, kan dit een lucratieve side hustle zijn.
Vooral ouderen willen graag bijblijven en zoeken iemand die hun geduldig uit kan leggen hoe de tablet, de smartphone en de computer werkt.
Weet jij veel van een bepaald soort software die veel wordt gebruikt? Dan is het een goed idee om een hulplijn op te zetten, waarmee je gebruikers helpt. Dat kan bijvoorbeeld via videobellen (scherm delen), maar mogelijk ook gewoon via WhatsApp of Facetime.
8. Bezorgdienst voor boodschappen
Ja, je kunt je boodschappen ook door de meeste supermarkten laten thuisbezorgen. Maar toch vinden veel oudere mensen het makkelijk om persoonlijk een bestelling door te geven en die persoonlijk afgeleverd te krijgen. Je moet dan vaak wel langs meerdere winkels, maar dit kan een leuke side hustle zijn waarbij je ook nog eens iets voor je lokale gemeenschap kunt betekenen.
9. Verhuur overtollige ruimte
Dit is een side hustle die je grotendeels passief uit kunt voeren, als je ‘m eenmaal op de rit hebt. Heb je een garagebox of een kamer over? Deze kun je verhuren via platforms als Marktplaats of Airbnb. Let wel op de precieze voorwaarden in jouw gemeente.
10. Help anderen als budgetcoach
Ben je zelf goed met geld? Dan kun je daar mogelijk anderen mee helpen om er beter in te worden. Velen hebben moeite om hun inkomsten en uitgaven onder controle te krijgen. Kun jij helpen hier inzicht in te verschaffen? Dan zijn jouw tips geld waard. Iedereen kan budgetcoach worden, maar het is natuurlijk wel handig om hier eerst een cursus in te volgen.
11. Coach in jouw vakgebied
Behalve budgetcoach kun je natuurlijk ook coachen op allerlei andere terreinen. Als side hustle kun je jezelf prima als gelegenheidscoach opwerpen naast je baan in loondienst of je zzp-schap. Op welk vakgebied dan ook. Als er ‘juniors’ in de markt zijn die je op deeltijdbasis kunt begeleiden, dan kun je jezelf gewoon coach noemen.
Zie je er tegenop om dat één-op-één te doen? Kijk dan eens naar een platform als Soofos, Udemy of Teachable, waar je jouw vaardigheden kunt delen.
12. Boekhouding/belastingen
Heb je iets met cijfertjes? Dan kun je misschien anderen helpen die hier minder mee hebben. Wat zeg ik? Er zijn hele volksstammen die dit aspect van hun ondernemerschap graag over de schutting zouden willen gooien!
Zowel particulieren als ondernemers worstelen met hun boekhouding en belastingaangiften. Je zou makkelijk een paar klanten aan kunnen nemen voor wie je deze administratieve last uit handen neemt. Wel is het handig als je precies weet wat je doet!
13. Verhuur jezelf als virtueel assistent
Heb je op het gebied van administratie, tekstschrijven, agendabeheer, secretariële werkzaamheden en marketing brede ervaring? Overweeg dan eens om jezelf te verhuren als virtueel assistent. Dit betekent dat je aan de slag gaat voor drukke ondernemers, die vaak zelf geen tijd hebben om hun e-mails te beantwoorden of hun sociale media te ‘doen’.
Het grote voordeel is dat dit door moderne technologie allemaal op afstand kan. Spreek een aantal uren per week af voor taken die jou goed liggen. Hoppa, weer een side hustle waar je vandaag nog mee kunt beginnen.
14. Je eigen YouTube-kanaal
Als je een duidelijke niche hebt en je kunt daar goed filmpjes van maken (bekend zijn de gamekanalen, waarbij je het scherm van je pc of spelcomputer opneemt en commentaar geeft terwijl je de game speelt).
Daarmee verdien je nog niet meteen veel geld. Je hebt eerst views nodig, ofwel kijkers. Maar naarmate je kanaal populairder wordt, kan dit toch een leuke én lucratieve side hustle worden. Let er wel op dat je je makkelijk kunt verliezen in urenlange nachtelijke speelsessies en dat je ook je 9-tot-5-baan niet wilt verwaarlozen 😉
Maak je niet zo druk om cameravrees. Als je echt niet in beeld wilt, dan kan dat gewoon. Er zijn talloze succesvolle ‘faceless’ YouTube-kanalen. Een hele zwik ideeën voor YouTube vind je hier.
15. Digitale kunst verkopen
Ben je meer het creatieve type? Het is relatief makkelijk om digitale kunst te maken en die te verkopen. Je hebt er behalve een laptop of desktop en een internetverbinding eigenlijk geen gereedschap of materiaal voor nodig.
Zelfs het creatieve werk kun je voor een deel uitbesteden aan artificiële intelligentie, zoals je onlangs kon lezen in mijn artikel over geld verdienen met AI.
Presenteer je digitale kunstwerken in een online shop als Etsy, zorg voor een goede omschrijving met populaire zoekwoorden en verkoop je kunstwerken keer op keer, zonder dat je er nog moeite in hoeft te steken!
16. Andere digitale goederen verkopen
Behalve kunst kun je ook goed andere digitale zaken verkopen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld behoefte aan een goede sollicitatiebrief. Of aan een sjabloon voor hun nieuwe website. Ook nuttige checklists en e-books worden verkocht. Net als digitale items voor onderwijsdoeleinden.
Er zijn verschillende platforms waarop je kunt spieken wat goed werkt, maar het beste is het als je jouw specifieke kennis of creativiteit gebruikt om zelf waardevolle digitale middelen te maken die je vervolgens keer op keer kunt verkopen.
17. Websites verkopen
Ik vermeld het verkopen van websites even als aparte side hustle, omdat handelen in dit ‘digitale vastgoed’ heel lucratief kan zijn. Je kunt deze handel op verschillende manieren aanpakken:
- Zelf een website bouwen en die verkopen
- Websites aankopen en dan met winst doorverkopen
- Websites kopen, opknappen en dan doorverkopen
Vrijwel op dezelfde manier als handelaren in écht vastgoed te werk gaan, dus. En ook met deze hustle kun je rijk worden!
Je kunt natuurlijk ook een combinatie van de bovenstaande strategieën inzetten. Uitgebreide informatie over het kopen en verkopen van websites heb ik eerder in een monsterartikel op deze website uiteengezet.
18. Stel je adres beschikbaar als pakketpunt
Da’s redelijk passief inkomen verdienen, al levert het niet veel op. Het komt erop neer dat je jouw adres beschikbaar stelt als pakketpunt. De bezorger levert de pakketjes voor je buurt bij jou af en de buurtbewoners komen ze bij jou ophalen.
Het spreekt voor zich dat je thuis moet werken of veel vrije tijd moet hebben, om je hiervoor beschikbaar te kunnen stellen. Maar als je toch thuis bent en het leuk vindt om buurtgenoten aan de deur te krijgen, dan is dit misschien wel iets voor jou!
19. Hondenuitlaatdienst
Gek op honden? Woon je dicht bij een natuurgebied? Dan kun je een hondenuitlaatservice beginnen. Baasjes van viervoeters hebben er best wat geld voor over om jou op hun metgezel te laten passen.
Je kunt extra punten scoren als je de baasje foto’s van hun blije hond doorstuurt, terwijl ze zelf op kantoor zitten. Je moet wel zelf je tijden kunnen indelen om deze side hustle tot een succes te maken. Maar als je eenmaal een goede reputatie hebt, dan blijven de hondenbezitters terugkomen!
Behalve op honden kun je natuurlijk ook op katten, konijnen, cavia’s of andere huisdieren passen (beter niet allemaal tegelijk). Dan zul je vooral een zakcentje kunnen bijverdienen tijdens vakantieperioden. Maar omdat die zich tegenwoordig jaarrond voordoen, kan dit ook een interessante hustle zijn.
20. Kinderoppas
Laten we ook kinderen niet vergeten. Je kunt je officieel opgeven als gastouder, maar dan krijgt je side hustle al snel het karakter van een echte baan. Veel tienermeisjes verdienen een aardig centje bij als oppas. Je hebt dan wel een goed netwerk nodig.
Als grootouders kun je dit doen om fiscaal aantrekkelijk op je kleinkinderen en eventueel nog wat andere kids te passen. (Let erop dat de regels hiervoor aangescherpt zijn.)
Je zou ook incidenteel gewoon wat uurtjes per maand kinderoppas kunnen zijn. Natuurlijk is hierin vertrouwen essentieel. Het helpt zeker als je wat goede referenties hebt.
21. Marktplaatshandel
Schep je er plezier in om Marktplaats af te struinen naar pareltjes? Dan kun je er net zo goed je side hustle van maken. Voor de goede zoeker verschijnt er heel wat online dat je voor een hogere prijs kunt doorverkopen, al dan niet na een kleine opknapbeurt of een likje verf. Houd ook platforms als de Marketplace van Facebook en eBay in de gaten voor de beste deals.
22. Webshop runnen
Of je pakt het wat professioneler aan en je ze een eigen webshop op. Met software als Shopify, JouwWeb of gewoon WordPress in combinatie met een plugin is dat nu zo gepiept. Je hebt echt geen uitgebreid assortiment nodig als je een succesvolle webshop wilt runnen. Juist met slecht één of een beperkt aantal producten kun je een prima niche runnen.
Wist je dat ik zelf een simpele webshop run op deze website? Daarin verkoop ik slechts een aantal digitale cursussen. Hoe meer niche jouw webshop is, hoe makkelijker het is om naar voren te komen in de organische zoekresultaten. Bovendien kun je een webshop met advertenties van bijvoorbeeld Google meteen rendabel maken.
23. Huishoudelijk werk
Veel mensen hebben geen zin om huishoudelijk werk te doen naast hun baan. Schoonmaken, wassen, strijken, gras maaien, tuinieren… Als je deze activiteiten zelf niet haat, kun je ze misschien te gelde maken. Met een simpel berichtje op Facebook of Marktplaats kun je beginnen.
Ook het reinigen van dakgoten is een eenvoudige en goedkope onderneming om te starten. Zorg dat je een ladder hebt en je kunt beginnen. Leg je klanten vast voor een jaarlijkse of halfjaarlijkse reiniging, net zoals de schoorsteenveger dat doet.
24. Verhuren van gereedschap
Ben jij zo iemand die voor elk klusje het juiste soort (dure) gereedschap in huis heeft? En het vervolgens maar zelden gebruikt? Zonde! Verhuur die hogedrukspuit, die cirkelzaag of dat aggregaat. Dat levert je inkomsten op waarvoor je bijna niets hoeft te doen. Je moet er natuurlijk geen probleem mee hebben dat anderen aan je spullen zitten.
25. Verzorg taxiritjes
‘Kruip achter het stuur en begin met omzet maken’ kraait de website van Uber, het bedrijf achter particuliere taxidiensten. Heb je een auto en ben je bereid om passagiers mee te nemen, download dan de app en begin met deze flexibile side hustle.
Volgens Uber zijn er sinds de introductie 10 jaar geleden in Nederland al 50 miljoen ritjes uitgevoerd. Eén chauffeur kreeg zelfs een fooi van 140 euro voor een rit van 69 kilometer.
26. Verhuur vervoermiddelen
Geen zin om zelf te rijden? Eventuele vervoermiddelen die anders maar stof staan te vangen, kun je ook gewoon verhuren. Je auto, je camper, je motor. Er zijn tegenwoordig talloze platforms waar je zo een profiel aan kunt maken, wat foto’s op kunt plaatsen en je vervoermiddel kunt promoten. SnappCar noemt zich bijvoorbeeld ‘de Airbnb voor auto’s’.
Als je in een populair gebied woont, kun je hier een aantrekkelijke maandelijkse vergoeding aan overhouden (volgens SnappCar zo’n 100 tot 350 euro per maand) en het werk dat erbij komt kijken is goed te overzien.
💡 Pro-tip: voor dergelijke verhuurplatforms geldt dat het belangrijk is om eerst een goede naam op te bouwen, met positieve recensies. Vraag daarom in het begin een lage prijs om snel een paar klanten te krijgen. Dan kun je de prijzen na verloop van tijd verhogen om er meer aan over te houden.
27. Koken op locatie
Kun je goed koken? En ook als je daarbij van de keuken van een ander gebruik moet maken? Dan kun je jezelf mogelijk als chefkok verhuren. Bereid een lekkere maaltijd voor een families of koppels die zichzelf helemaal willen laten verzorgen.
28. Word een gids
Woon je in een stad waar veel toeristen komen? En weet je zelf veel te vertellen over je woonplaats? Stel je dan beschikbaar als tourgids. Je hebt waarschijnlijk alleen werk in het toeristenseizoen, maar als je dat goed kunt combineren met je vaste werk, heb je er een leuke bijverdienste aan. Om de aanvragen te vergemakkelijken, kun je je ook aanmelden bij een organisatie.
29. Muziek- of taalleraar
Speel je verdienstelijk een zeker instrument? En vind je het leuk om anderen wat te leren? Misschien is muziekleraar dan wel jouw ideale side hustle. Je kunt zelf aangeven welke uren je lesgeeft. En dat zou ook nog online kunnen.
Hetzelfde geldt als je mensen jouw taal (of een taal die je op native niveau beheerst) zou willen leren. Een paar vrije uurtjes per week en een internetverbinding, meer heb je eigenlijk niet nodig. Oké, wat goede didactische vaardigheden, dat is wel meegenomen. Het gaat erom dat je nu kunt beginnen!
30. Sport- of yogadocent
Overigens hoef je jouw leraarschap natuurlijk niet te beperken tot muziekinstrumenten. Alles wat je zelf kunt goed, kun je natuurlijk aan anderen leren. Wat dacht je van fitness, cardiosporten of yoga? Soms is het handig als je hiervoor een eigen ruimte hebt, maar veel sporten kunnen prima in de openlucht, zoals bootcamp of hardlopen.
Conclusie
Je ziet het, als je bereid bent de handen uit de mouwen te steken, kun je snel wat extra geld vergaren.
Mocht je deze ideeën toch te veel moeite vinden, dan kun je ook eens naar de lijst met 25 ideeën voor passief inkomen kijken. Let wel: ook ‘passief inkomen’ vereist meestal eerst een actie, tenzij je al veel geld hebt.
Verdien jij al extra geld naast je baan? Welke van deze side hustles ga jij proberen? Heb je zelf nog ideeën voor andere side hustles? Laat het weten in een reactie onder dit artikel, dan breiden we dit artikel later nog wel wat uit!
Veelgestelde vragen over side hustles
Ja, naast een voltijdsbaan kun je prima gaan ‘sidehustlen’. Het lijkt misschien of je te weinig tijd hebt, maar ook als je maar een paar uurtjes per week aan je project kunt besteden, kun je in korte tijd toch iets moois opbouwen waarmee je geld kunt verdienen naast je vaste baan.
Niets moet natuurlijk, maar met een goede side hustle werk je aan iets wat je voldoening geeft én je vergaart er wat extra inkomen mee. Inkomen dat je bijvoorbeeld in kunt zetten om te sparen, te beleggen of om leuke dingen mee te doen. Met een side hustle maak je jezelf ook minder afhankelijk van één inkomstenstroom, bijvoorbeeld via je vaste baan. Stel je eens voor dat je die ene inkomstenstroom plotseling verliest… Een goede side hustle kan dan in ieder geval een deel van die klap opvangen.
Ja, dat lijkt mij persoonlijk wel een voorwaarde om er tijd en moeite in te willen steken. Maar ik denk dat je je vaste baan óók leuk moet vinden, anders kun je beter ander werk zoeken. Een side hustle kan een mooie aanvulling op je reguliere werk zijn, doordat je er andere talenten of interesses in tot uitdrukking kunt laten komen.
Eigenlijk alles waarvoor je eerst flink moet investeren, een opleiding moet volgen of een specifieke kwalificatie moet halen. Dan duurt het te lang voordat je kunt beginnen en heeft jouw hustle al snel meer het karakter van een carrièremove.
Ja, in de meeste gevallen wel. Een side hustle begint als een hobbyproject, waarvoor je wat geld vangt. Vergelijk het met particulieren die regelmatig wat verkopen via Marktplaats. Je kunt ook starten als freelancer zonder je meteen in te schrijven. Deze neveninkomsten moet je wel opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Maar als je bijvoorbeeld advertenties gaat opzetten om mensen iets in je webshop te laten kopen en flink winst gaat maken, dan krijgt het al snel het karakter van een bedrijf en zou je ook een KvK-inschrijving en een btw-nummer moeten hebben (en dan kun je ook de kosten die je maakt aftrekken!). Op de website van de KvK en de Belastingdienst kun je hierover meer informatie vinden.
Foto boven: Midjourney.
niks voor kinderen om te doen
Kinderen zouden wel met een Marktplaatshandeltje kunnen beginnen of zichzelf aanleren om te bloggen!
Kun je zonder kvk spullen verhuren via marktplaats? denk aan lichtcijfers en klapstoelen
Dank voor je vraag! Ja, je kunt zonder KvK-inschrijving spullen verhuren via Marktplaats, zolang het geen bedrijfsmatig karakter krijgt. Maar in de ogen van de Belastingdienst krijgt het dat al snel als je regelmatig advertenties plaatst (op Marktplaats) en enige winst maakt op je verhuur. Sinds kort zijn platforms als Marktplaats verplicht omzetten van boven de € 2.000 op jaarbasis door te geven aan de Belastingdienst. Overigens kun je als ingeschreven bedrijf wel weer je kosten aftrekken van je winst. Zie ook wat de Belastingdienst hier zelf over schrijft op deze pagina: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/werk-en-inkomen/content/inkomstenbelasting-betalen-over-internetverkopen