Web Analytics

3 grote risico’s van freelancen en de oplossing

Ik doe nu al ruim 13 jaar freelance werk voor klanten. En hoewel dat voor het grootste deel prima loopt, zitten er ook enkele (grote) risico’s aan freelancen vast. Gelukkig is er ook wat aan te doen!

Hier zijn de 3 grootste risico’s aan het freelancen:

1. Late betaling

Als je eigen klanten hebt, stuur je ook zelf facturen. Facturen die af en toe snel, vaak op tijd, maar soms helaas ook (veel te) laat worden betaald. En in een enkel geval zelfs helemaal niet…

Dat levert stress op, en is daarnaast ook een serieus risico voor je freelancepraktijk. Zeker als je cashflow of spaargeld niet toereikend is.

Er zijn verschillende manieren waarop je dit op kunt lossen. Zelf vraag ik al enige tijd om een ‘startbetaling’ voordat ik aan een project begin.

Hiermee maak je een eerste schifting tussen betrouwbare en onbetrouwbare klanten en voorkom je in het ergste geval dat je helemaal niets betaald krijgt. Bij langere freelancetrajecten kan het ook handig zijn om tussendoor een deelfactuur te sturen.

Als je helemaal geen risico wilt lopen en snel betaald wilt worden, zou je ook kunnen kijken naar factoring. Dan betaalt het factoringbureau jou direct uit, in ruil voor een percentage van de factuur.

Zover ben ik zelf nooit gegaan, maar ik zou het zeker overwegen als ik alleen van klus naar klus zou leven voor mijn inkomsten.

2. Onregelmatig inkomen

Als freelance krijg je te maken met late betalingen, maar ook met een onregelmatig inkomen. De ene maand verdien je misschien 8.000 euro (*ka-ching*) en de andere maand helemaal niks (*krekels*).

Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe jouw freelancetraject eruit ziet, op welke momenten je jouw facturen stuurt en wanneer ze betaald worden.

Een onregelmatig inkomen hoeft geen probleem te zijn als er genoeg op je rekening staat en je genoeg opzij kunt leggen. Maar sommige (beginnende) freelancers schieten hiervan in de stress.

Een onregelmatig inkomen als freelancer kun je oplossen door ‘abonnementen’ aan te gaan bieden. Bijvoorbeeld door klanten aan te trekken die elke maand blogartikelen, foto’s of coaching bij je af willen nemen.

Hoe meer terugkerende klanten je hebt, hoe voorspelbaarder je inkomen wordt.

3. Moeilijk schaalbaar

Het derde risico van freelance is de schaalbaarheid, of liever gezegd het gebrek eraan.

Om meer te verdienen als freelancer kun je 1) meer uren gaan werken of 2) je tarieven verhogen. Maar uiteindelijk is er een grens aan wat je kunt verdienen. Jouw tijd is eindig, net als die van iedereen.

Je moet blijven werken om te blijven verdienen. Ja, je zou extra werk kunnen aannemen dat je uitbesteed aan derden, maar niet iedereen wil dat. Voordat je het weet ben je alleen nog maar een bureau aan het managen.

Om mijn inkomsten toch schaalbaarder te maken, heb ik er gaandeweg voor gekozen om meer tijd te steken in mijn website(s) en in mijn Academy.

Risico’s minimaliseren

Er is namelijk wel een manier waarop je als freelancer je afhankelijkheid van klanten kunt beperken (ervan uitgaande dat je niet voor een deel in loondienst wilt).

Je kunt bijvoorbeeld digitale producten aanbieden. Dat is precies wat ik doe met mijn Doyoucopy Academy. Hier kunnen geïnteresseerden een cursus copywriting of een SEO-cursus volgen.

Omdat ik deze cursussen vooraf al helemaal heb uitgewerkt, kunnen cursisten op ieder moment instappen en een cursus volgen.

Ook kun je werken met advertenties of affiliate-links op je blog. Misschien heb je al wel een succesvol YouTube-kanaal dat je te gelde kunt maken. Of een populair Instagram-kanaal.

Het zijn (in het begin) misschien kleine inkomstenstromen, maar als je freelancer bent dan kunnen enkele honderden euro’s per maand het verschil maken.

Zelf ben ik jaren terug al begonnen met werken aan systemen die me nu ‘passief inkomen‘ opleveren. Bij mij gaat het inmiddels om een combinatie van digitale producten, advertenties en affiliate-inkomsten.

Als ik op vakantie ben, verdien ik nog steeds een deel van mijn inkomsten. Dat geeft veel rust en het gevoel van échte vrijheid.

Dat laatste wil namelijk nog weleens ontbreken als je meer dan fulltime in je eigen freelancepraktijk voor tig klanten werkt.

Hoe beperk jij de risico’s bij het freelancen? Of heb je zelf nog tips voor freelancers? Ik hoor graag van je.

Foto boven: Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
IEn

Leuk artikel Edward, ben inmiddels 3 jaar bezig om mijn online business op te bouwen. Heb een paar affiliate websites ik doe VA werk voor verschillende opdrachtgevers en bouw af en toe een website. Ik ben benieuwd waar ik over 3 jaar sta :-)! Succes met alles en keep up the good work.
Groet Ien