SE Ranking richt zich op kleinere en grotere bureaus die de SEO-prestaties van hun klanten willen bijhouden. Maar freelance SEO-professionals of zzp’ers met eigen websiteklanten of eigen websiteprojecten kunnen ook goed van de diensten van deze SEO-tool gebruikmaken.
Van SE Ranking mocht ik hun tool een tijdje testen. Wat zijn de grote pluspunten? Wat zijn de handige functies? Waarom zou je SE Ranking kunnen overwegen als je serieus met SEO aan de slag wilt? Je leest het in deze review.
Wat is SE Ranking?
SE Ranking is SEO-software, net als Ahrefs, SEMrush, Moz Pro en Mangools dat zijn. Het bedrijf achter SE Ranking is gevestigd in Palo Alto, Verenigde Staten.
Met de software van SE Ranking kun je de posities op verschillende zoekwoorden in verschillende zoekmachines bijhouden, backlinks naar je website mee controleren en kijken hoe jouw website het doet ten opzichte van de concurrentie. Er zitten zelfs extra functionaliteiten in, waaronder een websiteaudit en een contentmarketingmodule.
Feitelijk is dit soort software onmisbaar voor iedereen die iets met internet doet.Er zijn veel verschillende pakketten als je serieus met SEO aan de slag wilt. De meeste pakketten worden gebruikt door bureaus om de prestaties van de websites van hun klanten bij te houden. Maar er zijn ook pakketten die door freelancers en website-eigenaren zelf worden gebruikt.
Zelf gebruik ik SEO-software vooral om de SEO-prestaties van mijn eigen websites bij te houden, de concurrentie te monitoren en om nieuwe ideeën voor content op te doen.
Hoe werkt SE Ranking?
Het is niet bijzonder moeilijk om met SE Ranking aan de slag te gaan. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken en kiezen voor een van de abonnementen (of de 14-daagse gratis proefversie, zonder dat je je creditcardgegevens hoeft in te voeren).
Het is mogelijk om bij het aangaan van een abonnement ondersteuning te krijgen van de supportafdeling om je wegwijs te maken in het systeem. Maar eigenlijk spreekt het allemaal best wel voor zich. Begrippen worden aan de hand van handige tooltips in de software uitgelegd als je met je muisaanwijzer op het ‘i’-tje gaat staan.
Je begint met het toevoegen van een ‘project’. Dat is je eigen website of een website van je klant. Je kunt kiezen van welke zoekmachine in welke taal je de posities wilt tracken en je kunt zoekwoorden opgeven die je bij wilt houden. Als je niet weet welke zoekwoorden belangrijk zijn, kun je ook SE Ranking suggesties laten doen.

Vervolgens moet je even even wachten totdat het systeem achter SE Ranking z’n werk heeft gedaan. De tool geeft je vervolgens een mooi overzicht van de zoekwoorden die in de top 5, de top 10 en de top 30 staan en de gemiddelde positie over een bepaalde periode.
Ook zie je een cijfer op de schaal van 0 tot 100 voor Domain Trust (de score die SE Ranking gebruikt om uit te drukken hoe waarschijnlijk het is dat een domein in de zoekresultaten naar boven komt).
Verder zie je het aantal verwijzende domeinen en het aantal links dat in totaal vanuit die domeinen naar jouw website verwijst.
Ook zie je hoeveel pagina’s Google (of een andere zoekmachine) in totaal heeft geïndexeerd en krijg je een cijfer voor de ingebouwde websiteaudit, ook weer op een schaal van 0 tot 100.
Het spreekt voor zich dat het belangrijk is welke zoekwoorden je opgeeft, om een zo betrouwbaar en helder mogelijk beeld van de prestaties van je website (of die van je klanten) te krijgen.
De belangrijkste functies van SE Ranking
Wat kun je allemaal met SE Ranking? Hieronder schets ik de belangrijkste toepassingen.
Rankings
Het onderdeel Rankings dient om een snel overzicht te krijgen van de posities in de zoekmachines per website die je hebt toegevoegd. Je ziet het zoekwoord of de zoekterm, het zoekvolume en de positie die jouw website in de zoekmachine (meestal Google, maar je kunt ook andere toevoegen) op het zoekwoord inneemt.
Met hoeveel termen sta je op nummer 1, op hoeveel in de top 3, de top 5 of de top 10? Aan de hand van de overzichtspagina en de detailpagina voor je project zie je meteen of je stijgt of daalt in de rankings. Met veel data waar SEO-junks hun vingers bij af zullen likken.
Natuurlijk worden deze overzichten waardevoller naarmate je de tool langer gebruikt. Zoals je wellicht weet is het SEO-spel een spel van de lange adem. Het gaat erom dat je gestaag bouwt aan je online zichtbaarheid en je niet van de wijs laat brengen door schommelingen op de korte termijn.

Je ziet dat elk zoekwoord is gekoppeld aan een pagina op je website (zie URL). De pagina’s zijn weer voorzien van een Content Score, een getal van 0 tot 100. De donkergroene getallen zijn de best scorende pagina’s volgens SE Ranking. Als de pagina lichter groen kleuren of zelfs naar geel/oranje neigen, dan zijn er verbeteringen mogelijk te opzichte van concurrerende content in de zoekmachines.
In de bovenstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld dat ik een zeer goede score van 89 heb op het zoekwoord ’tekstsoorten’, maar slechts een score van 50 op het zoekwoord ‘brandguide’. Klik je op zo’n contentscore, dan krijg je een scherm met wat aanbevelingen om de pagina te verbeteren.

Zoals je ziet gaat het om algemene tips. Om specifieke suggesties ten aanzien van het verbeteren van de content op jouwe website te krijgen, moet je een extra abonnement op Content Marketing nemen.

Keyword Research
Een belangrijke functie is keyword research, ofwel zoekwoorden-onderzoek. Voor mij persoonlijk een van de belangrijkste functies. Hierbij kun je zoekwoorden opgeven en die controleren op haalbaarheid. Wat is het zoekvolume en is de concurrentie nog een beetje te verslaan? Het systeem geeft ook suggesties voor gerelateerde zoekwoorden.

Analytics & traffic
Voor deze functie kun je SE Ranking koppelen aan Google Analytics (GA4) en aan Search Console. Zo haalt de tool de inzichten uit deze programma’s binnen en heb je alle data binnen handbereik, zonder te hoeven switchen tussen tabbladen in je browser.
Ook zie je hier hoe je zoekresultaten in de snippets van de zoekresultatenpagina’s worden getoond en zie je de recente posities, impressies en klikken naar je websites.
Concurrentie
In dit onderdeel kun je onderzoek doen naar je concurrenten. Je kunt de tool vragen om op basis van je zoekwoorden concurrenten van je te zoeken. Ook kun je zelf webadressen van concurrenten invullen. Bij elk project kun je tot 10 concurrenten toevoegen om deze in de gaten te houden qua SEO, tot op het zoekwoord nauwkeurig.
Da’s natuurlijk supernuttige informatie voor iedere online ondernemer/freelance SEO’er/blogger enzovoorts. In een handig overzichtje zie je dan direct hoe jouw website scoort ten opzichte van deze concurrenten en of je op het goede pad zit om ze voor te blijven of in te halen.
Verder krijg je onder het kopje Concurrentie ook inzicht in de verwachte hoeveelheid verkeer van je concurrentie en het aantal links dat ze hebben weten te verzamelen.
Backlinks
In iedere goede SEO-tool zit ook een module om je backlinks te controleren en bij SE Ranking is dat niet anders. Op de overzichtspagina zie je in één oogopslag hoeveel links je vanuit hoeveel domeinen krijgt. Meer links vanaf verschillende domeinen is over het algemeen beter.

Vanuit het overzicht kun je op elk websiteproject dat je monitort doorklikken. Dan krijg je meer informatie over de specifieke scores per project en het verloop van de links in de loop der tijd (nieuwe en verloren links).
In bovenstaande afbeelding zie je ook dat er een flink aantal ’toxische links’ naar mijn website verwijzen. Veelal afkomstig van spammers om hun moverende redenen. Je kunt deze links ‘disavowen’ in Google, maar dat is veel gedoe en ik laat het maar aan Google om te bepalen dat ze deze links niet veel waarde moeten toekennen.
Ook zie je welke ankerteksten websites gebruiken om naar jou te verwijzen en vanuit welke domeinextensie (.nl, .be., .com) er naar je wordt gelinkt.
Websiteaudit
De Website Audit is een nieuwe functie in SE Ranking en geeft een technisch rapport van je websiteproject. Met dit rapport krijg je de fouten, waarschuwingen en tips te zien voor de website die je kiest. In het Pro Plan gaat het dan om maximaal 250.000 pagina’s verdeeld over al je projecten.
Niet meteen in paniek schieten als het rapport fouten meldt, want zo erg staan de zaken er meestal niet voor. Maar in het algemeen is het nuttig om ook deze functie in een SEO-tool te hebben. Soms zijn er namelijk technische zaken die niet goed ingesteld zijn en die een betere score in de zoekmachines tegenhouden.

Nadat het rapport is gegenereerd, krijgt je website een score op basis van de Core Web Vitals, de links, de afbeeldingen en eventuele foutcodes. De grootste ‘problemen’ voor mijn website waren overigens dat ik voor verschillende pagina’s geen inkomende links had.
Whitelabel-rapporten
Handig als je freelance SEO’er bent of een bureau hebt: je kunt met SE Ranking whitelabel-rapporten genereren, die je kunt aanpassen met je eigen logo en kleuren. Zo kun je in een handomdraai professionele rapporten voor je klanten maken, zonder dat ze direct merken dat je daarvoor SE Ranking gebruikt.
Niet inbegrepen bij abonnement
Er zijn ook wat functies die niet inbegrepen zijn in je abonnement op SE Ranking. Ik heb het dan bijvoorbeeld over Content Marketing (een tool waarmee je jouw content kunt optimaliseren) en Local Marketing (waarmee je inzicht krijgt in de prestaties van jouw lokale vermelding in Google). Als je hierop klikt, word je gevraagd een extra abonnement aan te gaan.
Hoe betrouwbaar is de data van SE Ranking?
Bij SEO-tools komt het natuurlijk allemaal aan op de betrouwbaarheid van de data. Naar eigen zeggen biedt SE Ranking cijfers die 15% nauwkeuriger zijn dan die van concurrent SEMrush, wat betreft het organische verkeer.
Dit zegt SE Ranking er zelf over:
“SE Ranking levert 100% nauwkeurige gegevens van 5 zoekmachines, gecombineerd met flexibele filteropties.”
Naar eigen zeggen is nauwkeurige data van de hoogste kwaliteit voor het team achter SE Ranking topprioriteit. Ze zijn dan ook doorlopend bezig om de datasets te optimaliseren.
Je kunt natuurlijk meerdere SEO-tools naast elkaar gebruiken om de data te vergelijken. Zo krijg je over het algemeen snel een beeld of de data voor jouw zoekwoorden en websiteprojecten overeenkomt met de werkelijkheid.
Wat kost SE Ranking?
Quanto costa? Da’s natuurlijk belangrijk, zeker als je als freelancer een beetje op je maandelijkse abonnementjes moet letten. SE Ranking is lange tijd een voordelige optie geweest, maar heeft de prijzen ook laten meebewegen met het verder ontwikkelen van de software.
Op dit moment is niet een van de goedkoopste, maar zeker ook niet het allerduurste SEO-pakket dat je aan kunt schaffen. Zoals altijd hangt het af van welk plan je kiest en of je per maand of per jaar betaalt. In dit laatste geval krijg je 20% korting.

Bij SE Ranking kun je kiezen uit Essential, Pro of Business. Waarbij ik voor de meeste toepassingen toch wel het Pro-plan aan zou raden, ook voor freelancers. Je kunt dan tot 2.000 zoekwoorden bijhouden en dat is wel zo’n beetje het minimale als je meerdere websites van enige omvang wilt managen.
Overigens zijn er nog wel wat andere prijsopties als je meer zoekwoorden wilt. En SE Ranking biedt ook aan om een pakket op maat samen te stellen. Ale met al zijn er dus genoeg mogelijkheden om een pakket dat bij jouw business past te krijgen.
Betaling per maand | Betaling per jaar | |
SE Ranking Essential | € 49 p/m | € 39 p/m |
SE Ranking Pro | € 99 p/m | € 79 p/m |
SE Ranking Business | € 225 p/m | € 180 p/m |
Samenvattend, de belangrijkste voor- en nadelen in mijn optiek:
Voordelen SE Ranking
Enkele voordelen van SE Ranking zijn in deze review al voorbij gekomen:
- Prettige en duidelijke user interface met vrijwel alles features die je nodig hebt.
- Spioneren bij je concurrenten door ze als project toe te voegen.
- Uitgebreide rapporten met posities in de zoekmachines.
- Scores van pagina’s en tips waar je wat kunt verbeteren.
- Er is een app om je rankings onderweg bij te kunnen houden.
- Bij het aangaan van een jaarabonnement biedt SE Ranking gratis migratie vanuit je oude pakket aan.
Nadelen SE Ranking
Maar nadelen zijn er natuurlijk ook:
- Als je écht aan de slag wilt met SEO, kom je al snel bij de duurdere pakketten uit. SE Ranking is niet een van de voordeligste keuzes.
- Je zit relatief snel tegen de limieten van je pakket aan als je gegevens voor meerdere websites (van bijvoorbeeld klanten) bij wilt houden. De 2.000 woorden (of 3.500 met extra betaling) van het Pro-plan zijn dan al snel niet meer genoeg.
- Functies als Local Marketing en Content Marketing zitten wil in het systeem, maar hiervoor moet je een aanvullend abonnement afsluiten.
- Misschien te uitgebreid voor bloggers die alleen een eenvoudige SEO-tool willen.
Conclusie
Voor freelancers en bureaus is SE Ranking een goede SEO-tool waarmee je eigenlijk alles kunt wat je zou willen.
De interface is vriendelijk en de rapporten zijn uitgebreid. Als je vragen hebt, kun je op een snelle support rekenen.
Een minpuntje is dat je voor toegang tot sommige tools binnen het pakket extra moet betalen, zoals voor de Content Marketing-module.
Voor freelancers zijn de prijzen van SE Ranking wel aan de wat hogere kant. Als je het middelste pakket wilt (Pro), betaal je toch bijna € 80 per maand, wat ongeveer het dubbele is van het Mangools-pakket.
Vergeleken met de € 149, € 179 of de ruim € 200 die je voor de middelste pakketten van Ahrefs, Moz Pro en SEMrush betaalt, valt het dan weer mee. Daarmee is SE Ranking gewoon een goed alternatief voor de extreem dure SEO-pakketten op de markt.
Ik geef SE Ranking 4 van de 5 sterren. Probeer het zelf met een gratis proefversie van 14 dagen.
Hi! Leuke review! Ik ben al jaren (zo ongeveer vanaf dag 1) een gebruiker en fan van SE Ranking. Biedt veel waarde voor geld, zeker als je kijkt naar de prijzen van Ahrefs. Zoekintentie zit er trouwens wel in. Bij de zoekwoorden wordt dit met een gekleurd lettertje aangegeven en als je er overheen gaat, komt er de uitleg.
Dank voor je reactie! Ja, prijs-waardeverhouding is nog steeds goed, maar de prijzen zijn wel flink gestegen. Ook wel logisch als je bij moet blijven met doorontwikkelen. Ik duik even in die zoekintentie, want op dat onderdeel moet ik mijn review dan nog wat aanpassen.
Ja ik begon ooit met een abonnement van een tientje hahaha. Zit nu op ong 100 euro per maand, maar heb wel een echt groot pakket. En dan pak ik altijd een jaarabonnement gedurende Black Friday dan krijg je 20% + 20% korting. Al betaal je wel een hoop in 1x. Maar nog steeds weinig tov AHrefs!