Bijgewerkt op 7 mei 2021
Ik krijg regelmatig opdrachten om teksten te redigeren. Maar er zijn verschillende vormen van redactie die je op een tekst toe kunt passen. Van eenvoudige tekstcorrectie tot een complete rewrite.
Wat is redigeren?
Eerst maar eens de algemene betekenis van redigeren. Redigeren is het verbeteren van teksten voor publicatie.
Dat kunnen allerlei soorten teksten zijn, van brochureteksten tot de tekst van een manuscript, maar in mijn vak gaat het vaak om webteksten.
In precies in dat ‘verbeteren’ zit ‘m de moeilijkheid. Want hoe ver ga je om een tekst te verbeteren?
- Alleen even de spelling- en grammaticafouten eruit halen?
- Of de tekst inkorten, een beter ritme meegeven, kortere zinnen maken, een eenvoudiger niveau (B1) meegeven?
- Misschien een tekst schrijven die beter aansluit bij de klantreis?
- De tekst beter structureren en van een kop en een staart voorzien?
- Of een tekst zo schrijven dat hij beter converteert?
De vraag ‘wat is redigeren?’ is dan ook niet zomaar te beantwoorden. In de lichtste vorm is het puur het doorvoeren van weinig ingrijpende verbeteringen aan de bestaande tekst, waarbij je de toon en stijl van het origineel zoveel mogelijk in stand houdt. Dit wordt ook wel ‘persklaar maken’ genoemd, een term uit de literaire wereld.
In de zwaarste vorm is het compleet herschrijven van een tekst, omdat de opdrachtgever er om wat voor reden dan ook niet tevreden mee is. In sommige gevallen lees ik de tekst en schrijf ik op basis van de inhoud een geheel nieuwe tekst. Dat kun je dus eigenlijk geen redactie meer noemen.
Wanneer geef je een opdracht om te redigeren?
Een opdracht om te redigeren geef je bijvoorbeeld als de tekst al (bijna) naar wens is. Je bent tevreden over de inhoud, de opbouw, het doel en de toon en stijl, maar er moeten nog wel een paar puntjes op de spreekwoordelijke i. Dan is redigeren beperkt tot tekstcorrectie. Corrigeren is dan een betere term dan redigeren.
Als de tekst ruwweg oké is, maar er nog wel wat issues zijn met bijvoorbeeld de toon en stijl of de leesbaarheid van de tekst, dan is er iets meer redactie nodig. Dit is dan een tussenvorm die we meestal scharen onder de noemer redigeren.
Wanneer geef je een herschrijf-opdracht?
Als je er met je tekst maar niet uitkomt, is het moment misschien daar om de tekst compleet te laten herschrijven. Een tekstschrijver of copywriter zorgt dan voor een tekst die doet wat-ie moet doen.
Herschrijven kan onder andere leiden tot:
- Een verbeterde structuur
- Een pakkende inleiding
- Een call-to-action in de tekst
- Een geheel eigen tone-of-voice
- Een vlotte leesbaarheid
Uiteraard geeft de opdrachtgever aan wat hij graag aan zijn teksten verbeterd zou willen zien.
Mijn ervaring is trouwens dat er vaak veel meer aan teksten te verbeteren valt dat alleen wat puntjes op de i. Wat begint als een lichte redigeeropdracht kan dus ook uitgroeien tot een forse herschrijfklus.
Het spreekt hopelijk voor zich dat er met het herschrijven van teksten meer kennis, ervaring en tijd gemoeid is dan met het redigeren van teksten. Daarom kan het tarief dus ook nogal uiteenlopen.
Het je vragen of het redigeren of herschrijven van teksten? Stel die dan gerust hieronder. Of neem contact op.