Web Analytics

Waarom je wél wilt ranken op zoekwoorden die je niks opleveren

Bijgewerkt op 20 november 2020

Het is geweldig als je hoog in Google scoort op zoekwoorden waarmee je direct omzet genereert. Je zou kunnen denken dat je je in je webteksten en blogartikelen alleen maar op zoekwoorden focust die je veel opleveren. Toch is het een slimme strategie om je óók te richten op de zoekwoorden die niet direct de kassa doen rinkelen.

In dit blogartikel leg ik je uit waarom.

Je kunt dit artikel ook als video bekijken:

In beeld komen

Als je eenmaal op een aantal voor jou belangrijke zoekwoorden scoort en daarmee bezoekers binnenhaalt, wil je je concentreren op verdere online zichtbaarheid van je merk en het vergroten van het bewustzijn bij potentiële klanten.

Want wanneer je succesvol wilt zijn met SEO, dan moet je je publiek zien te bereiken voordat ze je nodig hebben. Ik doe dat zelf ook door op mijn blog veel tips te geven over copywriting, marketing en communicatie. Gratis!

Degenen die van deze tips profiteren hebben mijn diensten misschien niet direct nodig, maar ik kom wél alvast in beeld. Zo laat ik mijn merk online groeien in verschillende segmenten van mijn doelgroep (of net daarbuiten).

Een voorbeeld uit de praktijk

Mensen komen op mijn website omdat ze zoeken naar een ‘cursus copywriting’ in Google. En die vinden ze op mijn website. Een korte cursus tegen een voordelig tarief (eerder bood ik ‘m gratis aan, maar dat lukt niet meer met alle waarde die ik heb toegevoegd).

De meerderheid van de mensen met deze zoekintentie zal zélf aan de slag willen met het schrijven van teksten. Maar voor een deel van hen zal het uiteindelijk te veel tijd kosten of te lastig blijken.

Dan bedenken ze zich dat ze beter iemand in kunnen huren om het voor hen te doen.

Een ander deel van de zoekers zal wél zelf aan de slag gaan met mijn tips over copywriting. En wanneer ze dan succes hebben met hun webteksten, vertellen ze anderen hoe ze dat hebben gedaan.

Precies, met de tips en lessen uit mijn cursus en mijn blogartikelen!

Zo ontdekken meer mensen mijn website en nemen ze mogelijk ook contact op omdat ze zelf geen zin of tijd hebben om zich in copywriting, contentmarketing en zoekmachineoptimalisatie te verdiepen.

Zoekintenties

Wat ik hiermee wil zeggen? Dat je je behalve op de zoekintentie die uitgaat van de aankoop van een product of dienst (bijvoorbeeld ‘freelance copywriter’), ook zou moeten richten op zoekintenties die hieraan vooraf (kunnen) gaan, zoals bijvoorbeeld ‘betere webteksten schrijven’.

Wat zijn de zoekintenties van jouw doelgroep? (foto: Unsplash)

Of in jouw branche: je focust je op zoekintenties die met het informeren en leren van jouw doelgroep te maken hebben. Waarbij je niet te huiverig moet zijn dat je kennis weggeeft waar je normaal gesproken geld voor vraagt.

Een zoekintentie is trouwens niets anders dan het doel waarmee iemand zoekt. Zo kan iemand die het zoekwoord ‘copywriter’ invoert op zoek zijn naar een freelance copywriter om in te huren, maar ook naar informatie over het beroep copywriter.

Het klopt, dit soort zoekwoorden converteren niet rechtstreeks naar klanten. Maar het is ongelooflijk moeilijk om je puur op zoekwoorden te richten die rechtstreeks converteren en daarmee succes te hebben.

En dan nog: misschien je ben je wel te laat als je klanten eenmaal gaan zoeken op transactionele zoektermen en je bent – letterlijk – nog nooit eerder in beeld geweest.

Tijdig in beeld komen, daar gaat het om

Het gaat er dus om dat je aan de online zichtbaarheid van jouw bedrijf als merk werkt. Voorafgaand aan een eventuele koop en in andere doelgroepsegmenten.

Knoop dit in je oren: als je zoekwoordonderzoek doet, richt je dan op alle belangrijke zoektermen voor jouw branche als je jouw concurrenten online wilt domineren.

Mits je al wat autoriteit op je hoofdzoekwoorden hebt opgebouwd en je daar al omzet mee genereert. Eerder heeft het weinig zin om je merk online in de breedte te laten groeien.

Nu beginnen

Gerelateerde zoekwoorden en inspiratie voor nieuwe content vind je gemakkelijk via bijvoorbeeld de volgende (gratis) tools:

Categorieën SEO

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties