Google heeft weer eens iets nieuws aan Search toegevoegd: content van ‘uitgevers die je volgt’ (from publishers that you follow, in het Engels). De laatste weken zien we deze zinsnede overal opduiken als we een zoekopdracht invoeren (als je tenminste publicaties volgt). Het lijkt ook een logische stap om zoekresultaten nog relevanter en persoonlijker te maken. Maar hoe volg je eigenlijk uitgevers en hoe haal je ze weer uit je lijst van gevolgde uitgevers?
Hoe werkt deze nieuwe functie? Wanneer je een ‘uitgever’ op Google volgt (meestal gewoon een website met nieuws) en vervolgens een zoekopdracht invoert, krijg je – indien relevant – content van die uitgever hoog in de zoekresultaten voorgeschoteld.
Zie dit voorbeeld van een zoekopdracht, waarbij mijn eigen site opeens hoog in de zoekresultaten komt (omdat ik die zelf volg). Je krijgt deze suggesties alleen als je met je Google-account op Chrome bent ingelogd.

Hoe volg je een uitgever?
De gemakkelijkste manier om een uitgever te volgen, is via Google Nieuws. Google Nieuws kun je zowel via een app voor Android en iOS als via de browser op je desktop of laptop openen. Ik ga je in dit artikel laten zien hoe je dat doet.
De eerste manier om websites van verschillende uitgevers te volgen is door naar Google Nieuws in je browser te gaan: news.google.com.
Nu kom je op een homepage waar nieuws wordt getoond op basis van je zoekgedrag en interesses. De kans is ook groot dat hier lokaal of regionaal nieuws verschijnt op basis van je locatie.

⚠️ Let op: Google Nieuws draait echt om actualiteit. Hier zie je alleen recente publicaties. Daarmee is het iets heel anders dan Google Discover, waarmee ook niet-nieuwsberichten en oudere content kan worden ‘ontdekt’. Zeker als je zelf uitgever bent, is het belangrijk om het verschil te herkennen.
Onder het tabblad ‘voor jou’ vind je specifiek artikelen die Google je aanbeveelt op basis van jouw interesses. Mits je ingelogd bent met je Google-account. Het kan goed zijn dat hier artikelen tussenstaan, die je eerder hebt geliket in een Google-app of van onderwerpen of uitgevers die je zelf hebt toegevoegd aan Google Nieuws.

Je kunt hier ook direct aanpassingen in de onderwerpen die je wilt zien doorvoeren, door op ‘aanpassen’ te klikken.
Direct naast het tabblad ‘voor jou’ vind je het tabblad ‘je volgt’ en dat is waar we naar op zoek waren!

Via de zoekbalk boven in het scherm kun je nu zelf zoeken naar onderwerpen of bronnen om te volgen. Je kunt eventueel ook locaties toevoegen waarover je op de hoogte wilt blijven.
Stel, je wilt op de hoogte blijven van online trends, dan zou je mogelijk Frankwatching als uitgever willen volgen. Als je hierop zoekt en vervolgens op ‘volgen’ klikt, dan neem je deze uitgever op als bron en verschijnt Frankwatching niet alleen met nieuwe content in je nieuwsoverzicht, maar ook bij een relevante zoekopdracht als ‘uitgever die je volgt’.

Op dezelfde manier kun je ook weer onderwerpen of bronnen ontvolgen. Klik op het sterretje bij een bron en je volgt de uitgever niet meer.
Uitgevers volgen via de Google Nieuws-app
Nog makkelijker is het om uitgevers te volgen via de Google Nieuws-app, die je zowel voor Android als iOS gratis kunt downloaden. Dit is dus een andere app dan de ‘gewone’ Google-app die vooral om de zoekfunctie van Google draait.

Als je de app opent en je bent ingelogd met je Google-account, zie je aan de onderkant ‘voor jou’, ’topnieuws’, ‘je volgt’ en ‘kiosk’.
Onder ‘voor jou’ zie je het voor jou gepersonaliseerde nieuws en onder ‘je volgt’ de onderwerpen en bronnen die je volgt. Door op het plusje te tikken, kun je hier onderwerpen of bronnen toevoegen.
Als je een specifieke uitgave zoekt, kun je op het vergrootglas tikken en de naam van de uitgave invoeren. Daarna tik je op het zoekresultaat waar ‘bron’ onder staat. Klik daarna op het ster-icoon om de uitgever te volgen.



Ook bij de verschillende nieuwsartikelen (die met een foto en een korte inleiding verschijnen) kun je ervoor kiezen om de bronnen te volgen of om ze juist te verbergen.
Via de Google Nieuws-app krijg je ook regelmatig pushmeldingen van nieuws waarvan Google denkt dat je het interessant vindt. Voor websites die bij Google Nieuws zijn aangemeld is dat aantrekkelijk: hoe meer mensen je nieuws lezen, hoe meer mensen zo’n melding krijgen. Zo kan je nieuwtje snel viraal gaan.
Het grote voordeel van Google Nieuws ten opzichte van een nieuws-app van één uitgever (RTL Nieuws, NOS, NRC enzovoorts), is dat Google onderwerpen uit verschillende bronnen verzamelt en je het nieuws zo van verschillende kanten belicht ziet, ook buiten de mainstream media om.
Daarnaast kan een zoekopdracht in Google overspoeld worden met onnodige resultaten, zodat we door de bomen het bos niet meer zien. Met deze functie krijg je de gewenste content simpelweg via de kanalen die je volgt.
Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in ‘copywriting’, dan geef je dat aan en houdt Google je op de hoogte van nieuwe publicaties over dit onderwerp (en dan hoop ik dat mijn publicatie ook eens in de resultaten verschijnt!).
Google Nieuws is trouwens groot. Het wordt door tientallen miljoenen mensen van over de hele wereld gebruikt.
Met je eigen publicatie in Google Nieuws komen
Omdat het zo groot is, is het platform ook gewild onder bloggers, tekstschrijvers en kleinere uitgevers van websites.
Redenen waarom websites in Google Nieuws willen komen:
- Wanneer je artikelen in Google Nieuws staat, neemt het verkeer naar je website toe, doordat gebruikers op de artikelen klikken.
- Door de actualiteit van Google Nieuws kun je ineens een grote toestroom bezoekers krijgen, die je vervolgens kunt ‘opvangen’ met bijvoorbeeld een nieuwsbrief of andere gratis content.
- Populaire onderwerpen hebben hun eigen ‘voorpaginanieuws’ dat boven de zoekresultaten verschijnt.
- Als je bent opgenomen in Google Nieuws vergroot dat de merkbekendheid van je bedrijf en het bereik van je website.
Nu Google actief content van vertrouwde publishers in de zoekresultaten aan het pushen is, wordt het dus nóg belangrijker om zelf als zo’n uitgever geregistreerd te staan.
Vroeger was het lastig om in Google Nieuws opgenomen te worden. Dan moest je welhaast een professionele redactie hebben en een groot aantal berichten per maand, week of zelfs dag publiceren. Maar het aanvraagproces is sindsdien vereenvoudigd en versoepeld. Eigenlijk kan nu iedereen met een website of blog van hoge kwaliteit in aanmerking komen.

Het zou zelfs kunnen dat je zonder het te weten al in Google Nieuws opgenomen bent, want Google voegt ook zelf sites met nieuwswaardige content toe aan hun nieuwsaggregator.
Je kansen op opname in Google Nieuws vergroten
Google doet er met opzet een beetje vaag over wat ze precies opnemen en wat niet, maar dat je regelmatig ‘nieuws’ moet publiceren, is nog steeds een vereiste. Je privéblog over katten of je vakantietrips zal dus geen geschikte publicatie te zijn.
Andere tips die je opname in Google Nieuws volgens verschillende bronnen vergroten:
- Veel artikelen publiceren, vaker dan eens of twee keer per week.
- Meerdere schrijvers op je blog laten publiceren voor meer meningen.
- Actualiteit bieden (zorg dat je artikelen een datum hebben).
- Een XML-sitemap hebben (dat komt goed als je website op WordPress draait).
- Afbeeldingen van hoge kwaliteit plaatsen.
- In meerdere opzichten een ‘merk’ zijn (logo, huisstijl, autoriteit).
- Een heldere navigatie hebben.
- Onderscheid maken tussen redactionele en commerciële content.
- Zorgen dat je website aan hedendaagse technische eisen voldoet.
Ik heb zelf ook een (nieuwe) poging gedaan dit blog aan te melden. Hoewel ik meestal geen echt nieuws bied, maar vooral evergreen content, zou opname in Google Nieuws een flinke boost in bezoekersaantallen en autoriteit van mijn website kunnen betekenen.

Zoals je kunt zien, voldoe ik zeker niet aan alle hierboven genoemde richtlijnen. Maar goed, als je het niet probeert lukt het zeker niet. Mijn Italië-site is uiteindelijk ook opgenomen als bron. Ik ben overigens nog niet goedgekeurd, dus de voorbeelden op deze pagina van doyoucopy.nl zie ik vooralsnog waarschijnlijk alleen zelf.

Als je jouw (nieuws)website ook wilt aanmelden voor Google Nieuws, dan kan dat hier: publishercenter.google.com. Let erop dat je een ‘organisatie’ aan moet maken (dat kan ook de naam van je website zijn) en dat je een ‘publicatie’ toe moet voegen. Per organisatie kun je meerdere publicaties toevoegen. Dat doe je in de vorm van een rss-feed.
De publicatie kun je in verschillende secties verdelen, zoals ‘binnenland’ en ‘buitenland’ of ‘video’s’. Je hebt ook een vierkant logo nodig. Nadat je jouw publicatie hebt ingediend, wordt deze door een team van Google beoordeeld. Dat kan 2 tot 4 weken duren.

Let erop dat het goedkeuren van jouw publicatie nog steeds geen garantie is dat je wordt getoond in Google Nieuws (en dus ook onder ‘uitgevers die je volgt’). Daar laat Google nog altijd z’n eigen algoritme op los. De factoren die voor een positie in Google Nieuws belangrijk zijn geeft Google hier zelf aan.
Wat moet je verder weten?
Als uitgever in Google Nieuws staan is een mooi podium, maar je moet het nog wel steeds zelf doen. Dat betekent dat je interessante content moet maken waar geïnteresseerden op willen klikken om het te lezen.
Net zoals bij andere (sociale) media geldt hierbij dat de kop en de hoofdfoto hierbij de 2 belangrijkste ingrediënten zijn. En daarna de eerste zinnen van je intro. Daarna moet de inhoud van je artikel ook nog eens van goede kwaliteit zijn, want op clickbait zit niemand te wachten.
- Lees je in op het verbeteren van je koppen als je de klikratio naar je berichten wilt verbeteren.
- Maak je koppen vooral pakkend en intrigerend.
- Verbeter ook de inhoud van je artikelen.
Het mooie is: met Google Nieuws kun je je focussen op de kwaliteit en de actualiteit van je artikelen, zonder dat je je direct op SEO (zoekmachineoptimalisatie) hoeft te richten. Hiermee boor je dus potentieel weer een nieuwe doelgroep aan.
Sta je met jouw website al in Google Nieuws?
Beeld boven: Midjourney.