Web Analytics

Mobile First!

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Mobile First! Tja, dat is onlinemarketing-variant van het Trumpiaanse America First! Je hebt er vast al weleens van gehoord. De algemene strekking zal duidelijk zijn: mobiele websites – want we hebben het over websites – zijn heel belangrijk. Maar wat wil het nu precies zeggen?

Wat is Mobile First?

Vanuit een designstandpunt betekent Mobile First dat je een website initieel ontwerpt voor mobiele apparaten: smartphones en tablets.

De weergave op een groot scherm is dan afgeleid van die op het kleine scherm, in plaats van andersom. De mobiele versie is niet langer een kale en uitgeklede variant van de ‘echte’ website, maar een volledig voor mobiel gebruik ontwikkelde website met alle functionaliteit die op een mobiel apparaat nodig is.

Webdesign à la Mobile First draait het om (bron: fredericgonzalo.com)

En uiteraard zónder elementen die niet noodzakelijk zijn. Snelheid, gebruiksgemak en stabiliteit staan voorop.

Hieraan ligt het feit ten grondslag dat websites in 2019 in de meeste gevallen via mobiele apparaten in plaats van via desktop-pc’s worden bekeken. Gemiddeld ligt dit in Nederland al boven de 60%, afhankelijk van de branche.

Smartphone

In Amerika gaat inmiddels bijna 80% van het internetverkeer via mobiele apparaten. En 40% van de Amerikanen googelt zelfs alleen nog maar op internet via zijn of haar smartphone (bron: techjury.net).

Voor mijn eigen site geldt dat het afgelopen jaar 53% via een pc of Mac kwam en 47% via een smartphone of tablet. Dus is dus ongeveer om het even. Maar ik spreek dan ook vooral een doelgroep aan die op kantoor zit en vaker een groot scherm bij de hand heeft.

Bij andere websites die ik beheer, zie ik vaak heel andere cijfers. Kijk maar eens naar de data voor mijn online reismagazine DitIsItalie.nl:

Mobiel + tablet is meer dan tweederde van het bezoek! (bron: Google Analytics)

Eigenaren van drukbezochte webshops weten al lang dat het merendeel van hun klanten shopt via de tablet of de mobiele telefoon. Des te belangrijker dat het mobiele kanaal er gelikt uitziet, het precies doet wat de gebruiker verwacht en lekker snel werkt.

Met een slechte Mobile First-strategie kun je in de ecommerce-sector veel omzet mislopen!

Mobile First en Google

Hoe zit het dan met Mobile First en The Big G? Dat is een iets ander verhaal en heeft met de indexering van websites te maken. Maar, je raadt het al, ook met mobiele telefoons en tablets.

Hoe zit het met Mobile First en Google? (bron: Google)

Tot voor een jaar geleden gold de desktopversie van een website als de primaire versie voor Google. De mobiele versie van een website was een variant daarvan.

Nu is het omgekeerd. Google gebruikt de mobiele versie van een website als het startpunt voor de indexering. Er is nog steeds maar één ranking, maar daarin wordt de mobiele versie van je website wel het belangrijkst geacht.

Treft Google geen mobiele website (en die ‘mobiele versie’ is tegenwoordig meestal een responsieve website, die zich dynamisch aan de grootte van het scherm aanpast) aan, dan gaat de zoekmachine alsnog met de desktopversie aan de slag.

Indexering voor mobiele websites

Vervolgens laat Google er zijn Google-magie op los en rolt er een rangorde voor de website tussen alle concurrerende websites uit.

Het is dus niet zo dat je met een niet-responsieve of niet-mobiele website niet meer kunt scoren in de zoekmachine, maar je zult begrijpen dat het intussen wel vrij essentieel is om een voor mobiel geschikte site te hebben.

Niet-mobielvriendelijk vs responsief
Niet-mobielvriendelijk vs responsief (bron: netwebdesign.com)

Dit zegt Google er zelf over:

Mobile-first indexing means Google will predominantly use the mobile version of the content for indexing and ranking. Historically, the index primarily used the desktop version of a page’s content when evaluating the relevance of a page to a user’s query. Since the majority of users now access Google via a mobile device, the index will primarily use the mobile version of a page’s content going forward. We aren’t creating a separate mobile-first index. We continue to use only one index.

Als je met jouw website bent aangemeld bij Search Console, is de kans groot dat je in de afgelopen maanden bericht hebt gehad dat je website nu de mobiele indexering gebruikt. In december 2018 liet Google weten dat inmiddels meer dan de helft van de pagina’s die in de zoekresultaten worden getoond, mobiel geïndexeerd is.

Deze mail kreeg ik al in september 2018 (bron: Google Search Console Team)

Waar moet je op letten?

Een goede Mobile First-website is overigens helemaal niet moeilijk als je met een CMS als WordPress werkt. Als je een modern thema installeert, is dat sowieso een responsief thema. En hiermee heb je eigenlijk geen probleem meer wat Mobile First betreft.

Zoals je in de mail van Google hierboven kunt lezen:

Uit onze analyse blijkt dat de mobiele en desktopversies van je site vergelijkbaar zijn.

Dus met een responsieve website ben je helemaal klaar?

Wat Mobile First-indexing betreft wel. Maar…

Mobile First en SEO

Het volgende waar je op moet letten is dat je mobiele site voldoende snel is. Want op het moment dat iedereen een mobiele website heeft, telt snelheid des te zwaarder.

Google heeft het tot zijn missie gemaakt om het web sneller te maken. Dat betekent dat jouw website niet mag achterblijven. Als je tenminste bezoekers vanuit Google wilt blijven ontvangen.

Je kunt de snelheid van je website testen via een aantal handige online tooltjes:

Alles groen: het testresultaat voor de website van Doyoucopy (bron: WebPageTest)

Het loont de moeite om je website in de verschillende tools te testen, omdat ze allemaal net even anders werken.

Pro-tip: test niet alleen de homepage, omdat je bezoekers vaak juist op andere pagina’s binnenkomen!

Let erop dat vooral PageSpeed Insights een nogal strenge beoordeling geeft. Je zult hier niet snel een 100% score zien voor je mobiele site. Maar naar 100% streven is ook meer iets voor de echte snelheids-nerds.

AMP

Om je site nóg sneller te maken, kun je overwegen een AMP-versie aan te bieden. Als je met WordPress werkt kan dit eenvoudig met een plug-in. AMP staat voor Accelerated Mobile Pages, een open source-initiatief dat Google ondersteunt.

Bij AMP stript de website alle vertragende elementen, zodat er heel cleane code overblijft. Puur de content van je website, in veel gevallen. Het voordeel is dat de pagina vrijwel direct op het scherm van de bezoeker staat; er is nauwelijks laadtijd meer.

Een nadeel kan zijn dat het ontwerp er wel erg kaal uitziet, waardoor je inlevert op de uitstraling van je merk. En ja, ook branding wordt steeds belangrijker voor SEO.

Fouten met Mobile First

Voorkom frustratie bij websitebezoekers! (foto: Pixabay)

Behalve een trage of niet-mobiele website, bevatten veel websites volgens Google de volgende fouten.

Video is niet te bekijken

Voor mobiele gebruikers is het vervelend als bepaalde content niet te bekijken is. Sommige websites ondersteunen nog geen videocontent via smartphones of tablets. Omdat bijvoorbeeld JavaScript wordt geblokkeerd. Het is belangrijk om dat op te lossen.

Afbeeldingen zijn niet geoptimaliseerd

De afbeeldingen kunnen zowel buiten het beeld van het apparaat vallen als te ‘zwaar’ zijn. Afbeeldingen dienen net als de rest van de website mee te schalen en snel in te laden. Als je veel bezoekers van over de hele wereld hebt, loont het om je afbeeldingen via Content Delivery Network te serveren. Voor websites met vooral Nederlandse en Belgische bezoekers kan caching uitkomst bieden.

Verkeerde omleiding

Als je nog een echte mobiele website hebt (zoals m.website.nl), in plaats van een responsieve website, dan kan er nog weleens wat fout gaan met de omleiding. Zo moet je mobiele gebruikers op de desktop-urls omleiden naar de mobiele urls. Misschien is dit hét moment om eens naar een responsief design te gaan kijken.

Lettergrootte te klein

Een andere veelgemaakte fout is dat de lettergrootte te klein is. Bezoekers moeten dan alsnog handmatig gaan inzoomen om de teksten te kunnen lezen. Mobile First houdt ook in dat je leesbare letters gebruikt.

Tikelementen te dicht op elkaar

Knoppen en links moeten een goed formaat hebben met voldoende ruimte eromheen. Dat houdt in dat je kiest voor witruimte rond knoppen en voldoende regelafstand. Wat je moet voorkomen is dat je bezoekers onbedoeld iets anders aantikken dan dat ze hadden willen doen.

Check op mobielvriendelijkheid

Het is handig om je eigen website eens te bekijken hoe (waarschijnlijk) de meeste van je klanten ‘m bekijken. Via de smartphone of de tablet. Je kunt deze cijfers trouwens makkelijk achterhalen via Google Analytics. Je vindt de data onder Doelgroep > Mobiel, waar je een onderverdeling naar mobile, desktop en tablet ziet.

Eventuele fouten in je mobiele website zijn ook op te sporen met de ‘mobielvriendelijke test’ van Google.

Is jouw website geschikt voor mobiele apparaten?

Ben jij al een echte aanhanger van Mobile First?

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties