Bijgewerkt op 6 november 2022
Eerder noemde ik gebrek aan marketing al ‘de grootste fout‘ die zzp’ers maken. Het is ook niet makkelijk, bezig zijn met marketing, terwijl je aan je eigen business bouwt. Veel freelancers doen helemaal niets aan marketing of promotie óf ze proberen juist alle ballen in de lucht te houden. Voor succes moet je keuzes maken.
Daarom heb ik hier een stappenplan met marketingtips ontwikkeld, dat er in eerste instantie op is gericht om freelance copywriters te ondersteunen, maar dat ook prima andere freelancers en zzp’ers als klussers, schilders, vormgevers, coaches kan helpen.
Kortom: wat heb je anno 2022 écht nodig als je succes wilt hebben als freelance copywriter, tekstschrijver of een freelancer/zzp’er in een andere branche?
Omdat ik weet dat je dit soort dingen als beginnende freelancer het liefst zo goedkoop mogelijk doet, kosten deze marketingtips je niets of bijna niets.
1. Je pitch
Zonder twijfel op nummer 1: je moet je elevator pitch op orde hebben. Dit is je verkoopverhaal in de kortste, krachtigste en aantrekkelijkste vorm. Een goede pitch vertelt wat je jouw klanten te bieden hebt en waarom jij degene bent die ze hiervoor moeten hebben.
Deze pitch is zo belangrijk omdat hij in verschillende vormen terug kan komen: als iemand je vraagt wat jij nu eigenlijk doet, als belangrijkste regel op de homepage van je website en op je LinkedIn-profiel, bijvoorbeeld.
Schaaf daarom niet zolang aan je pitch totdat hij helemaal goed voelt en gebruik daarvoor de tips en sjablonen uit dit artikel.
2. Website
Wat je écht nodig hebt als je begint met freelancen, is een eigen website. Ja, in principe kun je volstaan met een profiel op LinkedIn of Instagram.
Maar tegelijkertijd is dat gevaarlijk. Je speelt in iemand anders’ zandbak en moet je houden aan zijn of haar regels. Je hebt geen controle over het platform, behalve als het om je eigen website gaat.
Een eigen site is met behulp van WordPress en een gratis websitesjabloon in een vloek en een zucht opgezet. Hosting hoeft je niet meer dan 10 euro per maand te kosten, als je net begint.
Maar wat heeft een website voor zin als je toch nauwelijks bezoekers hebt, denk je misschien. Je moet het zo zien: een website is je virtuele vastgoed. Het is je thuis in de jaren 20 van de 21ste eeuw. Het is de bevestiging van het bestaan van je praktijk.
Vroeger checkte je het adres van een bedrijf om te zien of het een beetje betrouwbaar was. Nu word je gegoogeld. En dan zorg je er maar beter voor dat je vindbaar bent.
Je hoeft echt geen ontzettend uitgebreide website met webshop en tal van pagina’s en blogartikelen te hebben. Maar je moet wel een thuis hebben, waar je iedereen die meer over jou en je freelancepraktijk wil weten naartoe kan sturen.
3. Zoekwoorden-onderzoek
Iedere succesvolle business begint al in een vroeg stadium met een zoekwoorden-onderzoek. Echt niet alleen als je veel bezoekers op je website wilt of als je online iets te kopen hebt.
Ga maar na: voor alles gebruiken we Google, ook als we nieuwe tegels in de keuken willen of een cv-monteur nodig hebben.
Een zoekwoorden-onderzoek zet je op het juiste spoor: wat zijn de problemen van mijn potentiële klanten en wat hebben ze nodig?
Vervolgens kun je de data uit je zoekwoorden-onderzoek gebruiken om content te maken en zo je online positie te verstevigen.
Eerder heb ik al eens uitgebreid opgeschreven hoe je dat doet, een zoekwoorden-onderzoek uitvoeren, en welke (gratis) tools je daarvoor kunt gebruiken.
4. Start lokaal
Hoe kom je ertussen, als startende freelancer of zzp’er? Je kunt heel goed lokaal beginnen. Misschien leent je bedrijf zich er toch al voor om je producten of diensten aan lokale bedrijven of consumenten te leveren.
Maar ook als je in potentie iedereen in Nederland (of zelfs daarbuiten) kunt bedienen (bijvoorbeeld als freelance copywriter), kun je je in het begin focussen op lokale klanten.
Dat doe je bijvoorbeeld door je bedrijfslocatie of je provincie duidelijk te vermelden of zelfs een specifieke pagina op te zetten. Voorbeeld: freelance copywriter Arnhem.
In het begin van mijn carrière als freelancer hebben dergelijke op lokale zoekopdrachten gerichte pagina’s me geholpen aan klanten te komen. Nu zijn ze niet meer nodig, omdat mijn site klanten vanuit alle hoeken en gaten van het Nederlands taalgebied aantrekt.
Maar als je net begint of nog niet zo veel bekendheid in het wereldje hebt opgebouwd, kun je aan deze tip zeker wat hebben.
5. Google Bedrijfsprofiel
Als je met lokale zoekopdrachten aan de gang gaat, is het ook slim om direct een Google Bedrijfsprofiel (voorheen Google Mijn Bedrijf of Google My Business) in te richten.
Dit is een soort Gouden Gids voor bedrijven, maar dan van Google. Als je op een bedrijf of een activiteit zoekt, zie je de vensters op de zoekresultatenpagina regelmatig staan.
Met een profiel van je bedrijf op Google voer je de zoekmachinegigant met informatie over je prille praktijk. Zoals je adres, je openingstijden, je werkgebied en je producten of diensten.
Deze gratis tool van Google is een niet te missen stap om je bedrijf zichtbaar te maken voor de buitenwereld.
6. Specialisatie
In een wereld waarin alles wat je zoekt precies bij elkaar te googelen is, is het belangrijk om focus te hebben. Oftewel: een specialisme.
Jezelf presenteren als tekstschrijver, tegelzetter of websitebouwer is niet genoeg. Misschien kom je er nog wel mee weg in combinatie met een zeer lokale focus, maar ik raad het je niet aan.
Wat dan wel? Specialiseren. Bedenk wat je het liefste doet, welke klanten je het liefste bedient. Dat wil niet zeggen dat je geen ander werk aan kunt nemen, maar wel dat je een focus hebt. Waardoor jouw waarde toeneemt.
Een van de grootste fouten die ik heb gemaakt is dat ik te lang die ‘all-round’ copywriter was. Toen ik me puur ging richten op online copywriting en SEO, werd ik een van die gewilde go-to-copywriters die veel meer aanvragen krijgen dan ze aankunnen.
Als je jouw specialisatie meteen in het begin van je carrière helder hebt, kan je dat veel opleveren tegen een fractie van de marketing-inspanningen.
7. Blogs/video’s/podcasts/whitepapers
Onder punt 2 had ik het over de website als het virtuele vastgoed van je bedrijf. Maar wat is nu een leeg bedrijfspand? Geen aantrekkelijke plek.
Daarom moet je iets doen om dat pand te vullen en het zo aantrekkelijk te maken voor potentiële klanten.
Zelf doe ik dat vooral met blogartikelen zoals dit artikel. Mijn blogs leveren me bezoekers op.
Een deel van die bezoekers schrijft zich in voor mijn gratis copytips of mijn gratis cursus webteksten schrijven (die ik later kan upgraden naar een betaalde cursus copywriting!).
Een ander deel van die bezoekers neemt direct of na enige tijd contact op mij hun teksten te laten schrijven.
Zo doe ik het, omdat mij dit het makkelijkst af gaat. Maar misschien werkt het voor jou beter om een video op te nemen. Of een podcast. Maar ook een e-book of een whitepaper zou kunnen werken.
Het maakt niet zo veel uit wat je doet, als je maar iets doet om waarde toe te voegen aan je website.
Iets wat aan de vraag van je potentiële klanten voldoet aan waar ze keer op keer voor terug willen komen. Iets waarvoor ze hun e-mailadres willen achterlaten om op de hoogte te blijven van je nieuwste contentcreaties.
Wat kun jij maken dat waarde heeft voor bezoekers die je op een later moment mogelijk naar een klant kunt converteren?
8. Projecten en resultaten
In de ideale situatie is je website een echte leadgenerator. Maar wat heb je daarvoor nodig?
Ik spreek even over mijn eigen praktijk als freelance copywriter. Naast de standaardpagina’s en een paar blogartikelen voor de vindbaarheid van je site, heb je minimaal een paar projecten nodig.
Met projecten bedoel ik portfoliowerk dat je op je website kunt laten zien. Zelf heb ik bijvoorbeeld een aantal klantcases met de onderwerpen copywriting, SEO en conceptontwikkeling in mijn portfolio opgenomen.
Als je freelance vormgever, kunstenaar of tegelzetter bent, kun je ook makkelijk wat afbeeldingen van je werk opnemen. Potentiële klanten willen graag zien wat je kunt en wat dat voor andere klanten heeft betekend.
9. Social proof
Bij dit laatste komen de testimonials en klantbeoordelingen om de hoek kijken. Je kunt zelf zeggen hoe goed je bent, maar als een klant dat doet is het veel geloofwaardiger.
Veel beginnende freelancers vergeten het vragen om testimonials en beoordelingen (bijvoorbeeld via Google Reviews, Klantenvertellen of Trustpilot) in hun systeem op te nemen. Maar als je dit meteen vanaf het begin doet, heb je binnen korte tijd een paar mooie quotes om op je website te plaatsen (of op sociale media) te gebruiken.
10. Linkbuilding
Ik had het hierboven al even over Google Mijn Bedrijf en over de focus op lokaal. Je kunt dit extra ondersteunen door wat eenvoudige linkjes naar je website aan te leggen.
Dit moet je niet overdrijven, omdat makkelijk te verkrijgen links natuurlijk niet de grootste waarde hebben. Maar zeker in het begin van je freelance-loopbaan kan een linkje vanuit een relevante bedrijvengids of een startpagina over jouw vestigingsplaats een flinke opsteker in je online vindbaarheid betekenen.
Ook een link vanuit een ondernemersvereniging, een brancheorganisatie of een (gesponsorde) lokale club kan je helpen.
Wat ik maar wil zeggen, is dat je steeds je ogen en oren open moet houden voor linkmogelijkheden.
Andere waardevolle links bouw je waarschijnlijk na verloop van tijd op als je goede content in de vorm van blogartikelen, video’s of podcasts aan je website toevoegt.
11. E-mailmarketing opzetten
Ik vermeld e-mail hier in het bijzonder, omdat ik zelf de vergissing heb gemaakt hier veel te laat mee te beginnen.
Een lijst met e-mailadressen van potentiële klanten is puur goud. Al was het maar om ze zicht te laten houden op jou en je diensten.
Zelf ben ik pas zo’n anderhalf jaar geleden begonnen met het actiever verzamelen van e-mailadressen (door een gratis cursus webteksten schrijven via e-mail aan te bieden).
Inmiddels heb ik meer dan 1.000 geïnteresseerden op mijn lijst. Mogelijk kopen ze in een later stadium een betaalde cursus. Of schakelen ze me in om hun webteksten alsnog ’te laten doen’.
Een mooi aantal, maar het hadden er veel meer kunnen zijn als ik eerder was begonnen.
Mijn tip: denk als beginnende freelancer al goed na over je doelgroep en hoe je ervoor kunt zorgen dat je met ze in contact kunt komen én blijven. Een weggever in ruil voor een e-mailadres is dan vaak een slim idee.
Maar let op: je moet e-mailadressen die je verzamelt ook gebruiken. Je abonnees moeten regelmatig een mailtje van je ontvangen, anders raken ze ‘vervreemd’.
Als je al maanden geen mail hebt gestuurd, zijn ze mogelijk al vergeten dat ze zich op jouw lijst hebben ingeschreven en markeren ze je mail als spam!
Meer tips voor het opbouwen van je maillijst deel ik in dit artikel.
12. Sociale media: LinkedIn, Instagram enzovoorts
Sommige ondernemers hebben hun business puur op Instagram, Facebook of een ander sociaal netwerk gebouwd. Vaak met succes.
Ik vertelde je eerder al dat je ook een thuisbasis moet hebben, waar je zelf de baas bent. Sociale media kun je daarnaast prima inzetten om aandacht te genereren en traffic naar je website te sturen.
Je ziet actieve bijdragers aan LinkedIn vaak voorbijkomen en veel reacties ontvangen. Logisch dat je hier ook business uit haalt. Hetzelfde geldt voor de andere sociale media.
Doe vooral wat past bij jouw persoonlijkheid en jouw freelancepraktijk. Zelf maak ik ook gebruik van sociale media (LinkedIn werkt voor mij het beste), maar de echte waarde voeg ik hier toe, op mijn eigen blog.
13. Tips voor boeken over copywriting en marketing
Ben je als startende freelancer op zoek naar meer informatie? Hier is nog een lijstje met boeken over marketing/branding/copywriting waar ik veel van heb geleerd. Doe er je voordeel mee.
- Het Copyboek – 24 en 1 copywriters over hun vak – Karin van Gilst (red.)
- Disruption – Jean-Marie Dru
- Ogilvy on Advertising – David Ogilvy
- Invloed – De zes geheimen van het overtuigen – Robert Cialdini
- The Copywriter’s Handbook – Robert Bly
- Persuasive Copywriting – Andy Maslen
- Dit is nu marketing – Seth Godin
- Over leven en schrijven – Stephen King
- Elementaire gewoontes – James Clear
- Story Brand – hoe een heldere boodschap je bedrijf laat groeien – Donald Miller