Web Analytics

Hoe blijf je zelfkritisch zonder collega’s die meelezen?

Bijgewerkt op 30 november 2020

Deze vraag kwam binnen via een Hotjar-poll. Die polls die af en toe aan de rechteronderkant van mijn site verschijnen, leveren handige inzichten op. Een andere keer vertel ik graag wat meer over Hotjar en de nuttige tools die zij bieden. Vandaag wil ik het graag hebben over die vraag: hoe blijf je zelfkritisch zonder collega’s die meelezen en met zo veel werk?

Vorige week plaatste ik het artikel ‘11 stomme dingen die óók bij het vak van freelance copywriter horen‘. Mijn blog kreeg honderden bezoeken en ik ontving veel reacties via LinkedIn. Leuk om te zien dat veel herkenbaar is voor collega-freelancers!

Vragen van mogelijk toekomstige copywriters (of van nieuwsgierige klanten) horen daar ook bij. Ik zie het als mijn plicht om dergelijke vragen te beantwoorden. En ik vind het leuk om te doen, dat scheelt. Daarom ga ik graag in op deze vraag.

Eerst even een korte analyse.

Hoe blijf je zelfkritisch zonder collega’s die meelezen en met zo veel werk?

Zelfkritisch. Ik heb het voor de zekerheid even opgezocht. Het betekent: zichzelf beoordelend, meestal gericht op dat wat verbeterd zou moeten worden.

Laten we vooropstellen dat enige zelfkritiek goed is, maar dat het nooit moet doorslaan in het negatieve. Zelfkritiek kan ook makkelijk leiden tot een idee dat je ‘het niet kunt’, wat er niet echt bijdraagt om lekker voor jezelf te gaan werken. Kijk maar eens op YouTube. Dat staat vol met filmpjes om juist minder zelfkritisch te zijn.

In dit artikel ga ik dus maar even uit van zelfkritiek in de positieve betekenis. Om jezelf te verbeteren. Dat is altijd goed.

Een grote hoeveelheid werk

En om met die hoeveelheid werk te beginnen: dat is inderdaad lastig. Een luxepositie, dat natuurlijk ook. Het begint wat mij betreft bij ‘nee’ kunnen zeggen tegen (mogelijke) opdrachtgevers. Ik ben me ervan bewust dat dat voor veel mensen niet makkelijk is. Zeker niet in het begin van je freelance carrière. Toch is dat belangrijk. Omdat je juist wilt voorkomen dat je slordig wordt vanwege de grote hoeveelheid werk.

Helaas is het werk niet altijd even goed te plannen, zoals ik ook al eerder op dit blog schreef. Ik heb meestal een planning van een paar dagen, waarna de agenda weer helemaal leeg is. Veel opdrachtgevers schakelen pas op het laatste moment een copywriter of tekstschrijver in en dan moet alles binnen korte tijd gebeuren.

De oplossing die ik hiervoor – en die ik eerder ook al heb gedeeld in mijn blog over Z.S.M. Copywriting – is dat ik nieuwe projecten minstens een week van tevoren inplan. Ook is het goed als je gewoon kritischer wordt over de klussen die je aanneemt.

Geen dingen waar je tegenop ziet en die je te veel energie (en dus tijd) kosten. Na verloop van tijd weet je wel wat je goed ligt en wat je minder goed ligt.

Zonder collega’s

Geen collega’s. Da’s ook wel een dingetje. Ik denk zeker dat het belangrijk is om regelmatig met collega-freelancers af te spreken. Om bij te praten, om het te hebben over die stomme dingen van het freelance-bestaan, of over die baan in loondienst waar je vroeger allebei werkte. Maar goed, dat doe je vooral voor de broodnodige ontspanning en om stoom af te blazen.

Ze lezen niet met je mee. Natuurlijk kun je – als de klant daar het budget voor heeft – een proeflezer of corrector inschakelen. Of een tweede copywriter, zo je wilt. En ik weet dat sommigen al hun teksten standaard laten proofreaden (en dat in hun uurtarief hebben verwerkt).

Dat komt de kwaliteit zeker ten goede. Maar de prijs wordt ook hoger en de tijd die je nodig hebt, wordt langer. Daarom doe ik het zelf alleen als de teksten écht foutloos moeten zijn. En zelfs dan is het nog geen garantie.

Een oplossing die ik hiervoor heb is dat ik mijn eigen teksten de volgende dag met een frisse blik nog eens nalees. En er dan uiteraard nog een paar fouten uithaal. Dit werkt natuurlijk alleen als je nog minimaal een klein beetje speling in je deadline hebt.

Zelfkritisch?

Kritisch op je eigen werk blijven is een must. Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet. Is jouw werk slecht gedaan? Niemand die je de schuld kunt geven. De oplossing is simpel. Bij alles wat je doet, moet je je stinkende best doen.

Soms hoor je het als klanten niet tevreden zijn. Het is goed om naar die kritiek te luisteren. Zit er wat in? Of is het een klant in de orde van ‘er zaten nog wel veel spelfouten in jouw tekst’. Terechte kritiek is een kans die je kunt benutten om de klant alsnog tevreden over jouw oplossing te laten zijn.

Naar mijn mening ben je zelfkritisch genoeg op het moment dat je van jouw klanten hoort dat ze tevreden zijn. Dat jouw werk veel voor ze doet of betekent.

Ondertussen zorg je er altijd voor dat je bijblijft in jouw vakgebied. Zelf doe ik dat via online en offline seminars, boeken en door het lezen van heel veel blogs.

Hopelijk heb je ook wat aan mijn copyblog en kan ik zo een kleine bijdrage leveren aan je eigen kennisverrijking. En zo aan jouw eigen vermogen tot zelfkritiek.

Ik hoor nu graag van jou: hoe blijf jij als freelancer zelfkritisch?

Foto: Pexels.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties