Iedereen die zich al wat langer met tekstschrijven of bloggen bezighoudt, herkent dit: je tekst is letterlijk gekopieerd op een andere website. Plagiaat, dus.
Eigenlijk een mooi compliment. Want iemand anders vond jouw tekst zo goed dat hij of zij hem op zijn eigen website wil gebruiken. (Even afgezien van de kopieën door robots, want dat komt natuurlijk ook voor.)
Maar een tekst die één-op-één gekopieerd is van jouw website is verder meestal geen goed idee. Daarvoor zijn verschillende redenen.
1. Het is jouw tekst
De belangrijkste: het is jouw tekst, basta!
Jij hebt het harde werk gedaan. Je hebt misschien uren, dagen of weken op de tekst zitten zwoegen. En nu plukt iemand anders hem doodleuk van jouw website.
CTRL-C, CTRL-V. Appeltje-eitje. Het is té makkelijk, en daarom gebeurt het waarschijnlijk ook zo veel.
Prima als anderen geïnspireerd raken door je tekst. Er ideeën opdoen. Een eigen visie geven op het onderwerp dat je aanhaalt. Zelfs dat ze citeren van jouw website is geen probleem.
Maar laat ze alsjeblieft niet doen of het hún tekst is. Met hún ideeën in hún toon en stijl.
Laat ze zelf maar ploeteren op een mooi stukje tekst. Het is jouw tekst en stelen mag niet. Punt uit.
2. Het kan je bezoekers (en dus omzet!) kosten
Maar er zijn meer redenen waarom je niet wilt dat anderen goede sier met jouw harde werk gaan maken.
In de meeste gevallen loont het gelukkig niet direct om een tekst te kopiëren van een andere website. Google is goed in staat om te beoordelen wat de originele tekst is.
Maar…
Maar het wordt anders als jouw gekopieerde tekst enigszins veranderd wordt. Of aangevuld met andere tekst. Een beetje gemixt en gematcht, een kloddertje roze hier, een kwinkslagje daar.
Er zijn zelfs gevallen bekend waarin de gekopieerde tekst hoger in Google eindigde dan de originele tekst.
Maar zelfs als dat niet gebeurt, dan nog kan de copycat geld verdienen met jouw tekst. Niet eerlijk.
3. Jouw content kan zijn positie verliezen
Als jouw content op andere plekken verschijnt, op sites die misschien wel een hogere domeinautoriteit hebben dan die van jou, kan het zomaar zijn dat jouw pagina’s hun rankings verliezen.
Zoals ik hierboven al schreef: ik heb uit eigen ervaring meegemaakt dat gekopieerde teksten op specifieke zoekwoorden hoger in Google kwamen dan de originele tekst.
Maar wat ook kan is dat iemand de content op de website van de copycat vindt en er vervolgens een link naar aanmaakt. Een link die dus eigenlijk aan jou toebehoort.
4. Jouw werk wordt minder waard
Hoe meer kopieën van jouw tekst, hoe minder hij waard is. Alleen al om redenen van exclusiviteit zou je moeten optreden tegen inbreuken op jouw auteursrecht.
Ga maar na: als mensen jouw blogartikel ook op tal van andere websites kunnen lezen, hoe bijzonder is het dan nog?
Bovendien: je hebt als merk misschien een heel eigen toon een stijl opgebouwd en daar tijd en geld in gestoken. Dat wordt allemaal minder bijzonder doordat iemand dacht de tekst ook wel even op zijn website te kunnen gebruiken.
5. Het is mogelijk werk dat je in een iets andere vorm had kunnen verkopen
Misschien had iemand wel voor een dergelijk stuk content willen betalen. Zelf heb ik namelijk verschillende artikelen voor websites geschreven, die ik ook voor andere website te gelde had kunnen maken.
Als iemand een deel van jouw tekst of mogelijk zelf het hele artikel kopieert, dan zal hij dat zeker niet meer bij je afnemen.
Kortom: gekopieerde teksten leiden niet alleen tot verminderde exclusiviteit, maar mogelijk ook tot minder inkomsten.
Misverstanden over auteursrecht
Over auteursrecht (copyright) doen nog altijd een aantal misverstanden de ronde. Laat ik de grootste hier voor de duidelijkheid nog eens aanstippen.
Mijn tekstschrijver/webdesigner/stagiaire heeft dit gedaan
Die hoor je vaker, maar het is geen excuus. Als eigenaar van een website ben je verantwoordelijk voor alles wat er op komt te staan. Ook als je jouw stagiaire of je webbeheerder opdracht geeft om iets op de website te zetten. Je kunt de verantwoordelijkheid niet op anderen afschuiven. Het is wel handig om hier duidelijke afspraken over te maken.
Ik wist niet dat ik die tekst of afbeelding niet mocht gebruiken
Als je een website beheert, dan hoor je te weten dat je daar niet zomaar werk van anderen op mag publiceren. Kortom: ga ervan uit dat het niet mag en vraag overal toestemming voor. Of gebruik materiaal waarvan je zeker weet dat je het kunt gebruiken. Omdat je het speciaal voor dat doel hebt laten maken of omdat het rechtenvrij is.
‘Ik wist het niet’ is echt geen argument voor het schenden van auteursrechten.
Dat gezegd hebbende: een foutje maken kan de beste gebeuren. Ik weet ook wel dat er met knippen en plakken weleens iets mis kan gaan. Bij kleine overtredingen kun je het vaak beter samen oplossen dan dat je meteen met copyrightwaakhonden of advocaten gaat werken, zo is het ook weer.
Het is gratis reclame voor de maker
Dat kan misschien wel zo zijn, maar van ‘gratis reclame’ koopt die maker vooralsnog niets. En wie zegt dat de maker van het werk zijn werk wil ruilen voor gratis reclame? Natuurlijk kun je wel proberen of je tot een afspraak met de maker van het werk kunt komen.
Het stond al op internet, dus…
Dat is op internet staat betekent niet dat er geen rechten op zitten. Niet voor niets geeft Google bij afbeeldingen duidelijk aan dat er auteursrecht op kan rusten. Bij teksten is dat net zo.
De website waarop de teksten staan kan zelf de rechten bezitten of hiervoor betaald hebben. En zelfs als de teksten ergens zonder toestemming zijn gebruikt, wil dat niet zeggen dat je dat zelf ook mag doen.
De eigenaar heeft het zelf gedeeld via sociale media
Dat er geen rechten meer gelden op teksten (of beelden) als de maker die heeft gedeeld via sociale media is ook zo’n misverstand. Door de teksten te delen geeft de maker het sociale medium een licentie. Maar de auteursrechten blijven bij de maker.
Vanzelfsprekend mag je zijn of haar content zelf ook delen (retweeten, opnieuw pinnen, delen via Facebook), maar kopiëren vanaf sociale media en het op je eigen website publiceren mag dus niet.
Als je twijfelt of je iets kunt gebruiken dat je op sociale media vindt, dan kun je het eventueel ‘embedden’ op he website. Dan voeg je de Instagram-post, de tweet of de update via een stukje code aan je eigen website toe.
Charlotte’s Law heeft hier het een en ander over geschreven op haar blog.
Ik verdien er geen geld mee
Ik heb maar een simpel blogje, ik ben vrijwilliger, ik ben een gewone consument, ik verdien er geen geld mee. Hoe sympathiek ook, auteursrecht is auteursrecht. Het maakt niet uit of je geld verdient door de tekst te kopiëren. Het materiaal wordt er sowieso minder exclusief door en er is niet betaald voor iets waarvoor wel betaald had moeten worden.
Foto boven: Shutterstock.