Handige WordPress-plugins: search and replace

Handige WordPress-plugins: search and replace

Bijgewerkt op

WordPress is een prachtig cms-pakket. Niet alleen omdat het gratis en zo flexibel is, maar ook vanwege de vele handige plugins die beschikbaar zijn. Een WordPress-plugin is een stukje functionaliteit dat je voor je WP-website kunt downloaden en activeren, waarna het precies doet wat het moet doen. Zo zijn er plugins voor statistieken, voor een contactformulier, voor het tonen van een mobiele website op een gsm en voor het integreren van je Twitterfeed met de reacties op je blog. Eigenlijk te veel om op te noemen. Plugins zijn er om je digitale leven makkelijker te maken. Zo is er de superhandig search and replace-plugin.

Search and Replace: zoek en vervang

Af en toe komen we een heel handige plugin tegen, die we je niet willen onthouden. Dat is bijvoorbeeld de ‘search and replace’-plugin. Deze doet – niets meer en niets minder – precies wat hij op basis van z’n naam beloofd. Hij zoekt naar een woord, een reeks woorden of een zin en die vervangt hij door een ander woord, een reeks woorden of een zin. Precies zoals ‘zoeken en vervangen’ in je tekstverwerker werkt, dus. Niet zo spannend, denk je misschien. Maar er zijn situaties dat deze plugin heel goed van pas kan komen.

Search and Replace WordPress plugin

We ondervonden het praktische nut ervan zelf nog afgelopen weekend. Omdat DYC media nu Doyoucopy heet, wilden we deze website graag verhuizen van www.dyc-media.nl naar www.doyoucopy.nl. Zo’n WordPress-verhuizing is iets wat niet zo moeilijk is, als je tenminste weet wat je doet (anders loop je de kans dat je website niet meer werkt). Daarover zullen we een andere keer wat schrijven op deze plek. Na zo’n verhuizing begint het pas. Want als je veel interne links hebt gemaakt naar andere pagina’s binnen je website (en dat heb je, want dat is goed voor Google), verwijzen die allemaal nog naar de oude site. Geen probleem als je search and replace hebt geïnstalleerd. Je zoekt en vervangt simpelweg de oude url met één druk op de knop. En ook het vervangen van een oude bedrijfsnaam is zo een fluitje van een cent.

Deze plugin is ook handig als je een commerciële website hebt met veel affiliate-links. Ook die wijzig je met een simpele klik. Een plugin die je kortom veel frustratie kan besparen. In al zijn eenvoud.

5 reacties op Handige WordPress-plugins: search and replace

  1. Hallo Heb deze plugin, en probeer een oude url om te zetten naar een nieuwe, maar is niet mogelijk. Met een woord lukt het wel, maar niet met een url. Heb dus mijn oude site gekopieerd, url’s eindigen op html. wil dus nu de url.html replacen met url, maar is helaas niet mogelijk.

      • Hallo Edward, ook met deze lukt het niet, kan alleen tekst veranderen, geen links. wil als voorbeeld dit https://www.i-trouwen.nl/trouwen-assen.htm veranderen naar dit https://www.i-trouwen.nl/trouwen-assen/ . Maar lukt met geen mogelijkheid. Ben bezig met site overzetten naar wordpress, dus ik kopieer uit brownser. Is een giantisch werk om alle links handmatig over te zetten. Normaal werkte ik met Dreamweaver, daar was het erg makkelijk, in 1 klik veranderde deze al mijn links die ik aangaf, in de nieuwe. Maar in WordPress krijg ik het niet voor elkaar met de plugins.

        • Worden de url’s wel gevonden als je hier op zoekt? Dus zonder iets te veranderen? En maak je gebruik van de goede database? Op de plugin-pagina staat een uitleg over het veranderen van urls en welke stappen je dan moet nemen.

  2. Nee ook met zoeken vindt hij niets. Ik kan nergens iets vinden over een uitleg van de database, enkel filmpjes over tekst vervangen. En van http naar https.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *