Bijgewerkt op 7 oktober 2019
Voor het geval je het nog niet wist: Google verandert wat regeltjes rond linkbuilding. Niet dat je daar per se iets mee moet, want Google is natuurlijk niet de ‘baas’ van het internet. Maar toch: dit gaat wel iets veranderen op het gebied van SEO.
De situatie zoals die nu is, is simpel. Kort gezegd: hoe meer links naar je website (uit betrouwbare bronnen), hoe beter.
Dofollow vs nofollow
Een link kan een zogenoemde ‘dofollow’-link zijn die linkwaarde overdraagt. Of het kan een ‘nofollow’-link zijn die geen linkwaarde overdraagt. Meer smaken heb je niet.
Google wil dat links ‘no follow’ zijn als je ervoor betaalt of ervoor betaald krijgt. Je weet wel: gesponsorde links. Die zijn namelijk reclame en daarmee geen goede graadmeter of je een merk of website onderschrijft of niet. En daarmee geen goede indicator voor de rangschikking van de website in de index van Google.
Met het kopen van links voor je website kun je in het digitale strafbankje van Google belanden. Ook al gebeurt het op grote schaal.
Maar Google is niet dom en weet net zo goed als jij dat dit gebeurt. Misschien ook wel op jouw site.
Google herkent namelijk tags, categorieën, teksten en andere signalen waarmee het kan beoordelen of het om reclame gaat of niet. En Google kan zelf besluiten om de link in kwestie niet mee te tellen.
Maar nu het nieuws.
Behalve de nofollow-tag die je aan een (gesponsorde) link mee kunt geven, heeft Google 2 nieuwe tags geïntroduceerd.
Het gaat om rel=”sponsored” en rel=”ugc”.
- Het attribuut ‘sponsored’ dien je voortaan mee te geven aan reclamelinks.
- Het attribuut ‘ugc’ staat voor ‘user generated content’. Dit dien je te gebruiken als je links in content maakt die derden aan je website toevoegen. Bijvoorbeeld reacties, recensies of gastblogs.

De nieuwe attributen zijn er verdere specificering van de ‘nofollow’-tag.
Het is een beetje een technisch verhaal, maar zo’n tag voeg je toe aan de html-code van de website, waardoor je Google meer informatie over de link geeft.
Zo kunnen links er op je website dan in de code uitzien:
<a href="https://www.voorbeeld.nl" rel="sponsored">Dit is een reclamelink</a> <a href="https://www.voorbeeld.nl" rel="ugc">Deze link is geplaatst door een bezoeker</a> <a href="https://www.voorbeeld.nl" rel="nofollow">Deze link hoef je niet te volgen</a>
Een commerciële link naar een boek op bol.com (‘Koop dit nieuwe boek van Edward Hendriks bij bol.com!’) op mijn website kan er in de code dan zo uit komen te zien:

Overigens is het mogelijk om de nieuwe tags te combineren.
Bijvoorbeeld:
<a href="https://www.voorbeeld.nl" rel="nofollow sponsored">Dit is een reclamelink die je kunt negeren</a> <a href="https://www.voorbeeld.nl" rel="nofollow ugc">Deze link is geplaatst door een bezoeker en je hoeft hem niet te volgen</a>
Waarom doet Google dit?
Zoals Google het zelf zegt is dat ze hints willen krijgen over de waarde van links. Zo valt te verwachten dat ze links die met ‘sponsored’ worden getagd minder waarde zullen meegeven.
Er is tenslotte voor betaald, wat niet per se een redactionele aanbeveling hoeft te betekenen.
Maar er is nog een belangrijke reden en dat is dat veel grote sites standaard ‘no follow’ toepassen. Bijvoorbeeld uit angst om linkwaarde te verliezen aan andere sites. Of omdat ze bang zijn voor een penalty van Google.
Dit gebeurt juist ook bij links die Google juist graag wél als redactioneel en als aanbeveling zou meenemen in zijn beoordeling van websites.
Door nofollow-attributen voortaan als ‘hints’ te behandelen, kan Google bepaalde signalen toch in zijn algoritmes verwerken.
Volgens Google gaat de nieuwe richtlijn op 1 maart 2020 in. Maar maak je niet druk: je hoeft geen oude links te veranderen.
Sterker nog: ik denk dat veel kleinere uitgevers van websites hier überhaupt niks mee doen.
Tenslotte kun je ook nog steeds de oude ‘nofollow’-attributen gebruiken als je geen link juice aan een andere website mee wilt geven.
Maar wat gebeurt er dan?
Het ligt voor de hand dat Google deze move gebruikt om nog meer te leren over hoe gesponsorde links eruit zien. Met de data die ze ophalen van websites die deze attributen braaf gaan inzetten kunnen ze ook beter bepalen hoe ze links op andere websites moeten beoordelen.
Ook al gaan alleen de grote websites mee in deze nieuwe ‘linkbuilding-richtlijnen’, dan nog zal het algoritme van Google razendsnel nieuwe informatie oppikken waarmee alle websites ter wereld in potentie opnieuw beoordeeld en gerangschikt kunnen worden.
Dit hoeft trouwens geen afwaardering van de links naar je website te betekenen. Het kan ook inhouden dat Google user generated content die het nu al herkent op fora en dergelijke tóch een boost wil geven.
En misschien ook wel dat ‘no follow’ een andere betekenis krijgt.
Wat betekent dit voor nofollow?
Persoonlijk denk ik wel – maar dat is uiteraard speculatie – dat Google hiermee meer waarde aan gewone ‘nofollow’-links gaat toekennen. Dit attribuut zal Google in het vervolg tenslotte ook beschouwen als een ‘hint’.
We wisten al dat Google ‘nofollow’-links niet compleet negeert maar ze alleen herkent (en er waarschijnlijk niet de volledige linkwaarde aan toekent).
Het zou zomaar kunnen dat gewone ‘nofollow’-links in de toekomst belangrijker worden om een goed linkprofiel op te bouwen.
Sowieso moet je er vanuit gaan dat alle links te allen tijde waarde kunnen hebben. Zelfs als er geen enkele linkwaarde doorvloeit naar jouw website.
Want:
- Elke link betekent extra bezoekers (geïnteresseerden klikken alsnog door naar jouw site en maken kennis met jouw merk).
- Elke link draagt bij aan je linkprofiel (alleen maar ‘dofollow’-links is een verdacht linkprofiel).
- Elke link draagt bij aan je zichtbaarheid (een ‘nofollow’-link van een website met heel veel autoriteit kan weleens meer voor jouw merk betekenen dan je denkt).
Sterker nog, elke vermelding van jouw website of merk (ook zonder ‘dofollow’- of ‘nofollow’-link) wordt door Google herkent én Google doet hier wat mee.
Wat precies, dat is dan weer het Grote Geheim van The Big G. Het is natuurlijk geen link, maar het is volgens John Mueller van Google wél een signaal, zoals hij in deze hangout vertelt:
Het is ook wel logisch dat Google het aantal keren dat een merk wordt genoemd meetelt bij het bepalen van de grootte van een merk.
Maar ja, wat gebeurt er dan als je merknaam een gewoon woord is?
Afijn. Genoeg nieuwe stof voor SEO-specialisten om over na te denken.
Conclusie
Je kunt gewoon doorgaan met het bouwen van links. Of nog beter: het maken van buitengewoon goede content, zodat je die links natuurlijk opbouwt.
Maak je er niet te druk dat sommige van de links die je krijgt de ‘nofollow’-tag krijgen. Je hoeft ook niet per se de nieuwe richtlijnen van Google te volgen omdat je anders uit de rankings verdwijnt.
Het is wel interessant om te kijken hoe dit nieuwe beleid ten aanzien van linkbuilding zich zal ontwikkelen. We zullen moeten afwachten wat dit precies voor impact gaat hebben of rankings en of websites hier massaal in mee zullen gaan of niet.
Binnen een paar maanden zullen we behalve de attributen ‘nofollow’ en ‘dofollow’ (zonder tag) ook de nieuwe attributen terugzien in SEO-software als die van Ahrefs en SEMrush. En daarvan zullen we weer interessante dingen kunnen leren.
Bedenk vooral dat Google niet de beste websites in termen van SEO wil laten ranken, maar de website die de meeste waarde voor zijn gebruikers toevoegt.
Wat denk jij van deze nieuwe linkbuilding-regels van Google? Laat je reactie hieronder achter!
Bronnen