Web Analytics

Jawel, Google kan foto’s herkennen en doet dat steeds beter!

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Als het over SEO (zoekmachine-optimalisatie) gaat, hebben we het tot vervelens toe gehoord: je moet titels, beschrijvingen, alt-teksten enzovoorts aan je foto’s en afbeeldingen toevoegen. Want Google begrijpt geen snars van plaatjes. Maar die tijden zijn voorgoed veranderd.

Ja, het was nog niet zo lang geleden zo dat de zoekmachine niet kon zien wat er op foto’s stond. En die beweringen kom je nu nog overal op internet tegen.

Google kan geen afbeeldingen bekijken?

Een snelle zoekopdracht levert de volgende voorbeelden op:

Google kan geen afbeeldingen bekijken? Jawel, hoor! (bron: grizzlymarketing.com)
Een zoekmachine kan de afbeeldingen dus wél ‘lezen’ zoals wij doen (bron: riffonline.com)

Dit klopt dus niet (meer). Google ziet wél wat er op plaatjes staat.

Dankzij de slimme Machine Learning-toepassingen, weet de zoekgigant nu angstvallig accuraat wat er op jouw afbeeldingen staat.

En hij kan er – net als mensen kunnen – nog verbanden mee leggen ook.

Cloud Vision: afbeeldingen analyseren met AI

De nieuwe visuele herkenningssoftware die door Google is gepubliceerd, analyseert je afbeeldingen op meerdere niveaus. De tool gebruikt daarvoor de kunstmatige intelligentie van het Cloud AutoML-project, die zichzelf doorlopend slimmer leert.

Cloud AutoML (ML staat voor Machine Learning) werkt ook aan het steeds beter herkennen van taal en het verder verbeteren van vertalingen via Google Translate.

Beeldherkenning fotoherkenning Google
Beeldherkenning van mijn eigen logo door Google (bron: Cloud Vision)

De Vision-tool is bedoeld om de Cloud Vision API van Google te demonstreren. Hiermee kunnen in zakelijke toepassingen functies voor beeldanalyse aan apps en websites worden toegevoegd. Iets waar Google waarschijnlijk weer veel geld mee denkt te kunnen verdienen.

De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos als je er even over door fantaseert.

Zo werkt de fotoherkenning van Google

In de testtool zelf kun je een afbeelding uploaden en zie je hoe het machine-algoritme van Google de eigenschappen ervan interpreteert.

Google heeft 7 manieren waarop de geüploade afbeeldingen worden geclassificeerd.

Gezichten herkennen

Google herkent niet alleen voorwerpen die op een foto staan, maar ook menselijke gezichten en emoties.

Zie dit voorbeeld van een foto van mijzelf, waar ik glimlachend op sta. Google beoordeelt de emotie als Joy (Blijdschap/Plezier) met bijna 100% zekerheid.

Google is ervan overtuigd dat de emotie ‘Joy’ op mijn gezicht is af te lezen (bron: Cloud Vision)

Voorwerpen herkennen

Het tabblad ‘Objects’ toont welke ‘voorwerpen’ op de afbeelding staan. In mijn voorbeeld is de zoekmachine er voor 90% van overtuigd dat er een ‘man’ op de foto staat.

90% man? Bedankt, Google 😉 (bron: Cloud Vision)

Eh, 90%? Moet ik me de volgende keer misschien toch iets mannelijker kleden? Of een snor laten staan?

Zonder gekheid, deze functie werkt heel goed. Probeer het maar eens te testen met een paar verschillende foto’s.

Labels toevoegen

Het tabblad ‘Labels’ toont details over de afbeelding die Google herkent, zoals oren en mond, maar bijvoorbeeld ook ‘portret’ en ‘fotografie’.

Een foto van een ‘White-Collar Worker’ met een ‘Forehead’, een ‘Chin’ en een dikke ‘Smile’ (bron: Cloud Vision)

Je ziet in dit voorbeeld dat Google mijn voorhoofd, mijn kin en mijn glimlach herkent. Maar ook de meer conceptuele aspecten van de foto, zoals ‘fotografie’ en ‘white-collar worker’.

Voor Google ben ik dus een kantoorklerk! Nou, bedankt.

Webentiteiten

‘Web Entities’ zijn gerelateerde zoekwoorden die Google aan deze afbeelding verbindt. Dit zijn de zoekwoorden die je in jouw pagina wilt verwerken als subonderwerpen voor jouw zoekterm.

Associaties van Google met deze foto op het wereldwijde web (bron: Cloud Vision)

Google ‘associeert’ mijn foto met ‘Edward Hendriks’. De zoekmachine weet dus wie ik ben. En ook dat ik ‘Writer’ en ‘Entrepeneur’ ben en dat ik verbonden ben met organisaties als ‘Doyoucopy’ en ‘Uitgeverij De Fontein’.

Tekstherkenning

Niet alleen ‘ziet’ Google wat er op een afbeelding staat, de kunstmatige intelligentie ‘leest’ ook eventuele teksten die zich in beeld bevinden. Dit is eveneens interessant, zeker voor tekstschrijvers en copywriters!

Via de techniek van Optical Character Recognition (OCR) bepaalt Google wat er op de foto of de afbeelding te lezen is. Op de foto in mijn voorbeeld gaat dit niet helemaal goed: Google ‘leest’ 111111 in het patroon van klinkers achter mij.

Hier gaat de tekstherkenning de mist in, maar bij andere voorbeelden werkt het wel (bron: Cloud Vision)

Google leest nu dus niet alleen onderschriften, omschrijvingen, alt-teksten en bestandsnamen, maar ook teksten in het beeld zelf. Google gebruikt deze informatie om af te leiden waar het beeld over gaat.

Een screenshot van een video op mijn site: Google kan ‘m echt lezen (bron: Cloud Vision)

Het is niet duidelijk of tekstherkenning ook mee wordt genomen in de ranking van afbeeldingen, maar dat zou best eens zo kunnen zijn.

Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘copywriter’ en je gaat naar de resultaten voor afbeeldingen, dan valt het op dat je vrij veel ’tekstuele beelden’ te zien krijgt.

Resultaten van Google Afbeeldingen voor het zoekwoord ‘copywriter’ (bron: Google)

Uiteraard kan dat er ook mee te maken hebben dat het om een nogal abstract begrip gaat dat lastig in een beeld te vangen is. Maar toch, het loont de moeite om hiermee te gaan experimenteren.

Eigenschappen

Het tabblad ‘Properties’ (eigenschappen) gaat vooral over de kleuren en verhoudingen van de afbeelding. Dit zijn variabelen die worden gebruikt als iemand zoekt op afbeeldingen met een bepaalde kleurtoon of een bepaalde grootte.

De eigenschappen van de foto, zoals de kleuren (bron: Cloud Vision)

Veiligheid

Onder de tab ‘Safe Search’ vermeldt Google hoe waarschijnlijk het is dat het onderwerp ‘onveilig’ is. Bijvoorbeeld dat het gaat om foto’s voor volwassenen, geweld, ‘gewaagde foto’s’, een parodie of iets anders. Uiteraard is mijn foto volstrekt ‘veilig’ wat dit aangaat.

Gelukkig, dit is een ‘veilige’ foto (bron: Cloud Vision)

Maar het kan ook anders. Kijk maar naar het voorbeeld hieronder.

De Vision API herkent ook ‘suggestieve’ foto’s (bron: Cloud Vision)

Het is fascinerend om zelf met een aantal afbeeldingen uit te proberen wat Google inmiddels kan. Probeer het eens!

Toepassingen van Cloud Vision

Hoe kan de technologie van Cloud Vision in de praktijk worden toegepast?

Dat kan bijvoorbeeld door het systeem in te zetten om automatisch bedreigde diersoorten te herkennen die via een cameraval op de foto worden gezet.

Maar er zijn natuurlijk ook commerciële mogelijkheden, anders zou Google er niet aan beginnen.

Denk aan automatische beschrijvingen die Cloud Vision van producten in webshops kan maken. De fotoherkenningssoftware kan zo veel tijd besparen.

Maar ook producten op websites die een grote eigen database hebben kun je op deze manier slim classificeren.

De software kan diersoorten herkennen van foto’s (bron: Cloud Vision)

Cloud Vision en SEO

Het spreekt voor zich dat je de nieuwe Cloud Vision Tool perfect voor SEO-redenen (zoekmachine-optimalisatie) in kunt zetten. Ofwel: om je pagina’s zodanig te optimaliseren dat Google ze hoog in z’n ranking opneemt.

Want laten we wel wezen: het ligt voor de hand dat Google deze technologie ook buiten het kader van deze toepassing gebruikt.

Om beeldherkenning voor de optimalisatie van je pagina’s in te zetten kun je – op dezelfde manier als dat je met zoekwoorden experimenteert – ook met je afbeeldingen experimenteren.

  • Wat is het ‘gevoel’ van Google bij een beeld?
  • Komt de zoekmachine met de juiste associaties die goed passen bij de zoektermen waar je op wilt scoren?
  • Sluiten de conclusies die Google aan het beeld verbindt goed aan bij de strekking van het artikel?
Je ziet het: Google leest ook logo’s (bron: Cloud Vision)

Conclusie

Hulpprogramma’s die Google in de loop der jaren heeft gelanceerd, geven eigenlijk nooit direct inzicht in hoe Google pagina’s en afbeeldingen rangschikt. En ook deze tool zal het ‘Geheim van Google’ niet onthullen.

De Cloud Vision API is echter wel een handig hulpmiddel om nóg beter te begrijpen hoe de algoritmes van Google en Machine Learning werken. En in welke richting SEO zich ontwikkelt.

Je kunt deze technologie gebruiken om je artikelen niet alleen op tekst, maar ook op beeld te optimaliseren, zodat je in alle facetten op de pagina’s van je website laat zien welke relevante antwoorden je biedt voor internetgebruikers.

Categorieën SEO

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties