Web Analytics

Je content optimaliseren voor Google Discover

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Het heette eerst Google Now (dat was te vaag), toen heette het Google Feed (dat klonk te technisch) en nu heet het Google Discover. En oké, het is wel een beetje met de tijd meegegaan. Google Discover laat je – zoals de naam al zegt – nieuwe content ontdekken, zonder dat je er zelf naar zoekt.

Wat is Google Discover?

Google is doorlopend bezig met het ontwikkelen van zijn producten. Dan is het voice search, dan zijn het de kennisvensters, dan is het fotoherkenning, dan zijn het structured data of nofollow-tags, dan weer uitgelichte fragmenten (of featured snippets).

Sommige noviteiten brengen weinig nieuws terwijl andere de potentie hebben om veel impact op je websiteverkeer en daarmee op je omzet te hebben.

Google Discover, voorheen dus bekend onder de noemer Google Feed, is zo’n product dat kansen biedt om nieuwe bezoekers binnen te halen. Het is er al sinds het einde van het vorige jaar, maar pas vanaf dit voorjaar zag ik de effecten ervan voor een van mijn websites.

Voor degenen die het niet precies kennen: Google Discover brengt content in de Google-app of op je Android-apparaat onder je aandacht, waar je op dat moment niet direct naar zoekt. Maar waar je volgens Google wél belangstelling voor hebt. Want Google weet tenslotte alles over je.

Zo ziet Google Discover er in de app uit (bron: Google-app)

Hoe werkt Google Discover?

Hoe werkt dat dan precies? Het algoritme van Google Discover gebruikt verschillende bronnen om op het juiste moment gerichte inhoud aan gebruikers zoals jij te tonen.

Google gebruikt hiervoor in ieder geval:

 • Gegevens uit de zoekgeschiedenis van gebruikers.
 • Activiteit van gebruikers op hun computer, smartphone of tablet: bijvoorbeeld Gmail of Skype.
 • De informatie van het apparaat dat met Google verbonden is: de tijd, de locatie, contacten, agenda’s, apps, muziek en het batterijniveau.
 • De locaties waar je bent geweest.
 • Locaties die je op Google Maps hebt opgeslagen, zoals je thuis- en werkadres.
 • Informatie uit de Agenda van Google.
 • De data uit kenniskaarten van Google.
 • En: voorkeuren die gebruikers zelf doorgeven via de app.
In Google Discover kun je ook aangeven wat je wilt zien en wat niet (bron: Google-app)

Met al deze gegevens en de kunstmatige intelligentie van Google zijn (volgende) zoekopdrachten en de interesses van gebruikers behoorlijk accuraat te voorspellen.

Een voorbeeld: iemand heeft een reis geboekt via Booking.com, waarna de boeking automatisch aan de Google Agenda wordt toegevoegd. Discover kan nu suggesties laten zien over wat er te doen is in de buurt van je bestemming. Of geeft je informatie over vertragingen of het weer.

In de Google-app kun je ook instellingen voor Google Discover beheren (bron: Google-app)

Als je geen zin hebt in contentsuggesties door Google Discover, dan kun je deze optie overigens ook uitzetten in de instellingen van de app. Je kunt er ook voor kiezen om suggesties per thema in- of uit te schakelen.

Waarom is Google Discover interessant?

Goed, weer een tooltje waarmee Google meer gegevens over gebruikers verzameld en waarmee ze dus meer kunnen verdienen. Maar waarom is Google Discover van belang als je je website wilt optimaliseren?

Normaal gesproken optimaliseer je jouw website voor zoekopdrachten van gebruikers. Je maakt content die zich richt op vragen of problemen die potentiële klanten kunnen hebben. Maar nu hebben we dus te maken met een tool die voorspellingen hierover doet.

Dit kan interessant zijn omdat je hier te maken hebt met een doelgroep die (volgens de data van Google) bewezen geïnteresseerd is in specifiek jouw content. Met een hoge betrokkenheid en misschien wel een koopintentie.

Dat blijkt ook wel uit de hoge klikratio (CTR) vanuit de app, als ik op de resultaten voor mijn website af mag gaan. Als jouw content aan vragen van gebruikers beantwoordt, kun je via Discover dus zomaar veel extra verkeer doorgestuurd krijgen.

Een gemiddelde CTR van 23%! (bron: Google Search Console)

Hoe krijg je jouw content onder de aandacht van Google Discover?

Je hebt geen speciale tags of structured data nodig om pagina’s van je website in Google Discover te krijgen. Dit zegt Google er zelf over:

Uw pagina’s komen in aanmerking voor weergave in Discover-kaarten, als ze worden geïndexeerd door Google en voldoen aan het inhoudsbeleid van Google Nieuws. Google scoort uw content algoritmisch op basis van inhoudskwaliteit en de sterkte van de match tussen pagina-inhoud en gebruikersinteresses.

Indexering van je content gaat dus automatisch, als je content aan de richtlijnen van Google Nieuws voldoet. Dat betekent onder andere dat je transparant moet zijn over gesponsorde artikelen, dat je content origineel moet zijn, dat het duidelijk moet zijn wie de content heeft geschreven en dat je geen misleidende informatie mag plaatsen.

Over het algemeen komen alleen website met veel content in de vorm van nieuws- of blogartikelen hiervoor in aanmerking, maar het is niet uitgesloten dat ook websites met slechts enkele pagina’s content verkeer uit Google Discover kunnen halen.

Hoe optimaliseer je voor Google Discover?

Hoe optimaliseer je jouw content nu dat de kans zo groot mogelijk is dat je verkeer vanuit Google Discover krijgt? Dit is het advies van Google:

De twee beste manieren om de rangschikking en prestaties van uw Discover-inhoud te verbeteren, zijn (1) om inhoud te posten waarvan u denkt dat gebruikers deze interessant vinden en (2) om afbeeldingen van hoge kwaliteit in uw inhoud te gebruiken.

Uitgevers ervaren een toename van de klikfrequentie van 5%, een toename van de tijd die op hun pagina’s wordt doorgebracht met 3% en een toename van de gebruikerstevredenheid met 3% wanneer Discover-kaarten grote afbeeldingen bevatten in plaats van miniatuurafbeeldingen.

Interessante content en afbeeldingen van goede kwaliteit, dus. Een algemeen antwoord, waar je niet direct wat aan hebt. Daarom ga ik hier wat dieper in op wat je specifiek met je content zou moeten doen.

1. Maak content met afbeeldingen en aantrekkelijke koppen

Google Discover functioneert als een sociaal netwerk. Betrokkenheid bij content is belangrijk. Die creëer je met aantrekkingskracht in de vorm van opvallende koppen en goed beeldmateriaal.

2. Zorg voor beeldmateriaal van hoge kwaliteit

Voor Google Discover is de kwaliteit van het gebodene extra belangrijk. Beeldmateriaal zou tenminste 1.200 pixels breed moeten zijn.

3. Zorg voor promotie van je content

Onthoud dat Google Discover gebruikersinteractie en bezochte websites betrekt in het algoritme. Zorg ervoor dat je een maximaal bereik op verschillende platforms krijgt: e-mail, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Instagram enzovoorts. Zet zonodig betaalde promotie in om meer betrokkenheid bij je content te krijgen.

4. Google Discover houdt van video

Het is inmiddels duidelijk dat Google video’s graag terug laat komen in de suggesties van Google Discover. Overweeg om video’s bij je artikelen te plaatsen om de kans groter te maken dat jouw content wordt voorgesteld aan gebruikers.

5. Zorg voor een mix van nieuwe en ‘evergreen’ content

Bij Google Feed kwamen alleen verse nieuwsartikelen in aanmerking voor opname. Discover laat ook zogenoemde ‘evergreen’ content aan gebruikers zien. Het kan lonen om oudere maar nog altijd interessante content op te frissen met nieuwe inzichten.

Wil je de kans vergroten dat je verkeer vanuit Google Discover krijgt? Dan probeer je maar beter onderwerpen te vinden waar je doelgroep naar zoekt. Dit kan te maken hebben met nieuwe ontwikkelingen in jouw branche of specifiek nieuws.

7. Zorg voor een mobielvriendelijke website

Het zal geen verbazing wekken dat een mobielvriendelijke website een must is voor Google Discover. In sommige landen werkt Google Discover ook in de browser, maar hier is dat (nog) niet het geval.

Zorg daarom voor een goede weergave op mobiele apparaten en een supersnelle website. AMP instellen kan helpen om een nieuwe doelgroep te bereiken.

8. Zorg voor een goede ranking op belangrijk zoekwoorden

Als je website niet rankt op belangrijke zoekwoorden, zal het lastig zijn om door Google Discover opgepikt te worden. Richt je daarom ook op de verdere verbetering van je score in de zoekresultaten.

9. Kijk wat mensen delen vanuit Google Discover

Nog een handige tip. Zoek in Twitter op “from discover on google” in combinatie met je zoekwoord. Je vindt dan de ontdekte content die mensen zo interessant vonden dat ze ‘m weer hebben gedeeld.

Resultaten uit Discover voor mijn website

Zoals gezegd zag ik vanaf dit voorjaar resultaten voor een van mijn websites, om precies te zijn mijn website over Italië, ditisitalie.nl. Er zijn nog niet bijzonder veel pagina’s vertoond, maar er werd goed geklikt op de pagina’s die in Discover voorbijkwamen.

De eerste resultaten van mijn website voor Google Discover zijn bemoedigend (bron: Google Search Console)

Onder andere pagina’s over Italiaanse hapjes, over treinreizen naar Italië en over de zomer in Italië deden het goed. Deze sloten natuurlijk goed aan bij geplande reizen of interesses van mensen. Ik ben benieuwd hoe de resultaten van Discover zich verder gaan ontwikkelen.

Hoe hou je de resultaten van Google Discover bij?

Het makkelijkst kun je de resultaten voor Google Discover vanuit Search Console bijhouden. Als je website in aanmerking komt voor Google Discover, dan vind je hier een apart kopje ‘Prestaties’, waaronder Zoekresultaten en Discover staan vermeld.

Discover vind je in het menu aan de linkerkant van het scherm in Search Console (bron: Google Search Console)

Als je op ‘Discover’ klikt, zie je de prestaties op Discover. Je kunt zelf een periode kiezen. Standaard staat de periode op 3 maanden. Je ziet nu:

 • Het aantal impressies van je artikelen.
 • Het aantal klikken op jouw artikelen.
 • De gemiddelde klikratio voor de weergegeven periode.
 • De pagina’s die in Google Discover zijn vertoond en hun prestaties.

Uiteraard kun je van deze gegevens weer leren. Wat doet het goed op Discover en aan welke content zou je dus meer aandacht kunnen besteden?

Wat je moet onthouden over Google Discover

Conclusie: Google Discover is een nieuwe manier om zeer gericht traffic naar je website te genereren. Website-eigenaren en SEO-specialisten zouden de mogelijkheden hiervoor serieus in overweging moeten nemen.

Dingen om te onthouden:

 • Maak kwalitatieve content waar mensen echt wat aan hebben.
 • Zorg voor content in meerdere varianten: foto’s, video, podcasts, infographics.
 • Zorg voor interactie met je content op verschillende kanalen.
 • Analyseer de data om ervan te leren.
 • Zoekintentie wordt nog belangrijker.

Is jouw website al opgenomen in Google Discover? Wat valt je op aan de prestaties in Search Console? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Bronnen:

https://www.aymen-loukil.com/en/blog-en/optimize-content-google-discover/
https://searchengineland.com/how-do-you-optimize-for-google-discover-309244
https://seo-hacker.com/google-discover-optimization/

Categorieën SEO

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marc de Groot

Google Discover zat nog niet op mijn radar, mooi artikel! Ik heb een paar sites van ons en onze klanten bekeken in Google Search Console, maar zie de optie überhaupt niet terug. Betekent dit dat we met de sites waarop deze monitoring aan staat simpelweg nog nergens in Discover te vinden zijn?

Marc de Groot

Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Het is inderdaad een combinatie van vele factoren en dan nog uiteraard zonder enige vorm van zekerheid ;).