Bijgewerkt op 22 september 2023
Ik heb nu een bedrijfswebsite waar 10 keer een vol GelreDome aan bezoekers per jaar op af komt. Dat levert me meer werk op dan ik uit kan voeren. Met mijn cursussen en websites als side hustles verdien ik een aanzienlijk deel van mijn inkomen ‘passief’. Ik hoef geen kleine klusjes bij elkaar te schrapen om het eind van de maand te halen. Maar ook voor mij waren er niet altijd alleen maar regenbogen en eenhoorns in freelanceland. In dit artikel wil ik het met je hebben over de zaken die ik 10 jaar geleden had moeten doen, zodat jij geen kostbare tijd verspilt!
1. Werken aan zichtbaarheid
Ik had deze website al voordat ik voor mezelf begon. Maar pas toen ik structureel ging bloggen (ik was toen al zeker 5 jaar aan het freelancen), begon hij me wat op te leveren. Een halfjaar nadat ik mezelf had voorgenomen wekelijks een nieuw blogartikel te plaatsen, was het resultaat duidelijk in de statistieken te zien. En na een jaar begon het écht wat op te leveren in de vorm van aanvragen.
Met de kennis van nu had ik meteen al bij de start van mijn bedrijf structureel moeten gaan bloggen. Of nog beter: al voorafgaand aan de start van mijn bedrijf. Dat had makkelijk gekund toen ik nog in loondienst werkte. Een goed bezochte website gaat je gegarandeerd klanten opleveren, want je potentiële klanten willen in je blogartikelen lezen hoe je hen kunt helpen met hun problemen.

Bovendien is een afspraak met jezelf om wekelijks (of meerdere keren per week) een nieuw artikel te plaatsen een bijzonder goede oefening in tekstschrijven (een kernactiviteit voor elke online ondernemer), in SEO (zoekmachineoptimalisatie) én in planning.
Mijn tip voor jou: ben je pas begonnen als freelancer of denk je erover om binnenkort te beginnen? Ga bloggen en werk daarmee aan je online zichtbaarheid. Zorg er natuurlijk wel voor dat jouw blogs géén 13-in-een-dozijn-blogs zijn.
💡Pro-tip: meer informatie over het hoe en waarom van bloggen vind je hier.
2. E-mailmarketing goed opzetten
Een andere ‘fout’ die ik heb gemaakt is dat ik te lang heb gewacht met het opzetten van een goede salesfunnel, specifiek met e-mailmarketing. Zeker toen ik die bezoekers op mijn website eenmaal had, had ik hier veel slimmer mee om moeten gaan. Dan had ik nu een maillijst met duizenden potentiële klanten gehad.
Hoewel ik al lange tijd mijn laatste blogartikelen geautomatiseerd naar een klein clubje inschrijvers mailde, begon ik pas een jaar of 2 geleden echt serieus met e-mailmarketing.
Ik bewerkte een aantal van de beste lessen over copywriting tot een serie e-mails waarvoor geïnteresseerden zich gratis in konden schrijven. Die e-mails met copytips evolueerden uiteindelijk tot mijn Cursus Copywriting in 30 Dagen. Voor mijn mailinglijst heb ik een nieuwe, gratis e-mailcursus over het schrijven van waanzinnige webteksten.

Dat gaat goed. Nu heb ik honderden mailadressen op mijn lijst staan en daar zijn ook sales uit voortgekomen. Maar ik was laat, veel te laat. Als bezoekers op je website komen en geïnteresseerd je artikelen lezen, hebben ze nog maar een klein zetje nodig om zich in te schrijven op je lijst (die je natuurlijk nooit een nieuwsbrief moet noemen).
Je doel is om méér waarde toe te voegen voor je prospects. Ik doe dat in de vorm van een gratis e-mailcursus. Maar je kunt ze ook een e-book of een checklist laten downloaden in ruil voor een e-mailadres. Zo maak je van eenmalige bezoekers trouwe klanten!
Pro-tip: nu ik het eenmaal wél voor elkaar heb… schrijf je meteen maar even in voor mijn gratis cursus Waanzinnige Webteksten in 14 Dagen!
3. Een specialisme kiezen
Ik was altijd die all-round copywriter. Eerst in loondienst, later als freelancer. Ik dacht dat dat een slimme keus was, want dan kun je alle klanten bedienen.
Maar zo’n 6 jaar geleden al besefte ik me dat ik een specialisme moest kiezen. Een branche-specialisatie is er nooit van gekomen, maar wél een specialisatie in SEO-copywriting en contentmarketing.
Ook begonnen mijn blogartikelen met het toenemen van mijn ervaring steeds meer beginnende tekstschrijvers en copywriters aan te spreken. Toen wist ik: misschien moet ik me met mijn aanpak op die doelgroep richten.

Niet meer alleen voor klanten werken, maar ook voor beginnende collega’s die de fijne kneepjes en de insidertips van het vak van copywriter willen leren.
Het artikel dat je nu leest is hier een voortvloeisel van. En ook de digitale producten die ik in mijn Doyoucopy Academy aanbiedt.
Misschien had ik dit eerder niet kunnen doen, simpelweg omdat ik er de kennis nog niet voor had. Toch had ik veel eerder een specialisme kunnen kiezen (lees: bij mijn start als freelancer), wat me een enorme voorsprong op had kunnen leveren ten opzichte van al die andere tekstschrijvers en copywriters (al zijn er nog steeds niet genoeg van).
Dit punt hangt trouwens ook samen met punt 4 en 5.
4. Mijn aanbod aan diensten beperken
Als je enige ervaring als freelancer hebt, zal het je vast bekend voorkomen. Als je net begint zeg je niet alleen ja tegen allerlei soorten klanten, maar bied je ook veel diensten aan.
Zo hield ik me bezig met vertalingen, met Google AdWords, met webdesign, met socialmediamanagement en met andere zaken die je eigenlijk niet kunt combineren als je een gespecialiseerde en goed betaalde copywriter wilt zijn.
Ik leerde me weliswaar veel dingen aan, maar zo werd ik ook een ‘manusje-van-alles’ met bijbehorende lage beloning. A jack of all trades, a master of none, zeggen de Amerikanen.

Dus geen expert, geen go-to-copywriter. En we weten allemaal dat dat je branding én je facturen nogal verwatert. Zonde!
Ik had me veel eerder tot 2 of 3 diensten moeten beperken en zorgen dat ik daar de beste in werd. Mijn website had ik dan kunnen focussen op deze producten in plaats van mijn eigen ‘mini-reclamebureau’ willen uithangen.
De laatste jaren doe ik alleen nog maar (SEO-)copywriting en contentmarketing en daarmee sta ik in de toplijsten van Google. Dus inmiddels zit dat wel goed. (Ja, mijn website is nog niet gefocust genoeg, dat weet ik.)
5. Werken aan (meer) passief inkomen
In eerste instantie lijkt het geweldig om voor jezelf te beginnen. Je bent je eigen baas en hoeft met niemand iets te overleggen, je kunt werken wanneer je wilt en wanneer niet en je hebt alle vrijheid om je bedrijf zo in te richten als je wilt.
Maar onvermijdelijk komt dan het moment dat je denkt: hé, als ik even geen werk heb, verdien ik ook geen geld. Een dag vrijaf nemen kost je zo meer dan het je in loondienst kostte.
Al vroeg in mijn freelance-carrière realiseerde ik me dat ik aanvullende bronnen van inkomsten nodig had om ook eens zonder zorgen 3 weken op vakantie te kunnen. Ik was me er dus wel van bewust, maar het bleef te lang bij kleingeld dat ik met advertenties op mijn websites verdiende.
Pas een jaar of 2 geleden (ongeveer tegelijkertijd met het opbouwen van een échte maillijst) begon ik het grootster aan te pakken met digitale producten en online cursussen. Maar goed, misschien had ik deze aanlooptijd ook wel nodig om veel meerwaarde te kunnen geven.
Hoe dan ook, ik heb nu het idee dat ik dit eerder professioneel aan had kunnen pakken. De nadelen van uurtje-factuurtje zijn helder: het is niet schaalbaar (je hebt maar een beperkt aantal uren per dag, net als iedereen) en zodra je een pauze wilt, liggen je inkomsten stil.
6. Uitbesteden van saaie taken
Voor jezelf beginnen betekent onvermijdelijk ook dat je er saaie taken bij krijgt. Facturen sturen is misschien nog wel leuk (vooral als ze snel betaald worden!), maar alle andere administratie kost al snel te veel tijd en draagt niet veel bij aan ondernemersvreugd. Dus…
Besteed taken die je saai of simpelweg niet leuk vindt uit. De boekhouding, bijvoorbeeld. Voor een relatief laag bedrag huur je een boekhouder in die het voor je doet en met een beetje geluk weet hij nog wat voor je te besparen ook.

Maar het kan ook goed zijn dat je teksten schrijven saai of moeilijk vindt. Dan is dát wat je uit moet besteden. En hoewel ik zelf copywriter ben, besteed ik nu ook weleens teksten uit die ik al te vaak heb geschreven, die voor mij te ingewikkeld zijn of waar ik gewoon geen tijd voor heb.
Hoe eerder je bedenkt dat je je bedrijf kunt laten groeien door taken uit te besteden, hoe beter het is.
7. Niet zo druk moeten maken om mijn website
In mijn eerste jaren als freelancer had ik zo ongeveer elk jaar een nieuwe website. Ik was maar bezig met het design, met plugins en features, terwijl ik vergat waar het écht om ging: doorlopende zelfpromotie om meer en betere klanten binnen te halen.
Structureel wekelijks gaan bloggen was een van de beste beslissingen op dat gebied. Constant sleutelen aan de look and feel van mijn website was dat niet. Kijk maar eens naar een huidige design. Supersimpel, maar het levert me meer dan genoeg leads op.
Ik zal zeker niet beweren dat je geen website nodig hebt. Maar wel dat een simpele site, zonder toeters en bellen, met alleen een portfolio, referenties en een contactpagina volstaat. Zeker om te beginnen.
Het gaat om de inhoud. Daarom zou ik je aan willen raden om vanaf de start van je freelancepraktijk (of eerder) te gaan bloggen. Zie ook punt 1 van deze lijst.
8. Een prijslijst op mijn website zetten
Zoals iedere beginnende freelancer was ik 10 jaar geleden blij met elke klant. Omdat ik nog niet zo veel ervaring had deed ik verschillende projecten eigenlijk te goedkoop. Ik bracht een offerte uit en wilde er ook nog wel over onderhandelen als de klant het te duur vond.
Maar gaandeweg ontdekte ik dat je beter vaste (project)prijzen kunt hanteren. Weliswaar is ieder project uniek, maar soortgelijke projecten vallen toch vaak binnen dezelfde prijsrange. En toch durfde ik het niet, die tarieven op mijn website zetten. Stel je voor dat iemand erdoor zou worden afgeschrikt?
Nu heb ik tarieven voor mijn meestvoorkomende diensten duidelijk op mijn website staan. Dit heeft me heel veel mailtjes en telefoontjes met cheapskates bespaard en heeft me ook betere tarieven en daarmee meer werkplezier opgeleverd.
Houd er rekening mee dat je meer waard bent dan je denkt als freelancer. En wees niet bang om een goede prijs voor je werk te vragen. Had ik simpelweg veel eerder moeten doen!
9. Vragen om aanbevelingen
Als een project was afgerond, stuurde ik een mailtje met een bedankje en de factuur en dat was het dan. Terwijl ik jaren geleden al had moeten investeren in het verzamelingen van referenties en testimonials. Al was het maar één zinnetje per klant, met een naam en een bedrijf erbij.
‘Zeg niet zelf dat je goed bent, maar laat het anderen zeggen’ is niet voor niets een van de belangrijkste lessen in mijn Cursus Copywriting. Het had me veel eerder beter betaald en leuker werk op kunnen leveren.
Nu moet ik er nog steeds om denken dit niet te vergeten, maar juist in het begin van je carrière als freelancer – als nog niemand je kent – is dit een must.
10. Een keuze maken in sociale media
Net zoals dat er in die website te veel tijd ging zitten, zonder dat het iets opbracht, was ik ook met te veel verschillende sociale media bezig. Pagina’s aanmaken, volgers werven, uitvogelen hoe alles werkt. In plaats daarvan had ik beter 1 of 2 sociale media kunnen kiezen en me daarop moeten focussen.
Nog beter was het geweest om meteen vanaf het begin waarde aan mijn eigen medium toe te voegen. Waar sociale media komen en gaan en je de controle over je boodschap uit handen moet geven, is je website helemaal van jezelf.
Nog steeds gebruik ik bedrijfsmatig verschillende sociale media, maar ik hoef gelukkig niet meer overal per se een account te hebben en mee te doen om het meedoen.
Voor veel freelancers zoals ik werkt een focus op LinkedIn perfect. Maar als je zelf meer hebt met Instagram, richt je gewoon daar je aandacht op.
En jij, wat had jij 10 jaar geleden al moeten doen?
Je ziet het. Het is uiteindelijk allemaal goed gekomen, maar het heeft me allemaal wel veel tijd gekost. Tijd die jij jezelf mogelijk kunt besparen.
Wat ik maar wil zeggen: als je freelancer bent of wilt worden is het raadzaam om steeds te willen leren en jezelf vervolgens snel aan te passen. Maak je één of meer van de bovenstaande ‘fouten’? Het is nog niet te laat om het anders te doen! Dat is simpelweg belangrijkste les die je uit dit hele verhaal kunt trekken.
Ben je zelf freelancer en had je graag jaren geleden dingen willen doen of weten? Laten we elkaar helpen en vermeld ze hieronder in een reactie! Collega-freelancers zullen je er dankbaar voor zijn.
Foto boven: Pxhere.