Web Analytics

Starten als freelance copywriter? Voorkom deze 18 zakelijke beginnersfouten

Ik heb er geen problemen mee om toe te geven dat ik zeker een aantal van de fouten in dit blogje aan het begin van mijn carrière als freelance copywriter heb gemaakt. Maar jij bent slimmer en je leest dit artikel, zodat je met een voorsprong begint!

Deze tips kunnen ook interessant zijn voor andere freelancers dan alleen freelance copywriters of tekstschrijvers. Laten we er meteen in duiken.

1. Geen goede afspraken maken

Als je freelance copywriter wilt zijn, moet je het vanaf het begin zakelijk aanpakken. Zorg voor goede en eerlijke algemene voorwaarden (en wijs je klanten daar ook op), weet bij wie je moet zijn voor vragen over het project, weet wat de deadline is en zorg voor een heldere offerte die de omvang van het project (wat wel en wat niet) schetst.

via GIPHY

Zonder heldere afspraken vooraf is elk project gedoemd om te mislukken.

2. De briefing niet op orde hebben

Hoe beter de briefing, hoe makkelijker de klus voor de freelance copywriter (en dat geldt zeker niet alleen voor de beginnende copywriter). Zorg er daarom voor dat je precies weet wat de bedoeling is voordat je begint.

Neem nooit genoegen met een halfslachtige briefing of een paar haastig doorgestuurde mailtjes. Dan ligt het probleem vervolgens op jouw bord.

Stel in plaats daarvan veel vragen en zorg dat je het product of de dienst van de klant volledig begrijpt. Ik heb zelf een slim briefingsformulier opgesteld met vragen die ik bijna altijd beantwoord wil hebben voordat ik kan beginnen met schrijven.

Zo voorkom ik in ieder geval dat ik belangrijke vragen vergeet.

3. Geen aandacht besteden aan offertes

De offerte gaat om meer dan alleen geld. Het is een eerste indruk van je klant met de professionaliteit van jou als freelance copywriter. Besteed er dus aandacht aan, maak er een net pdf’je van en vertel precies wat je gaat doen en wat het gaat kosten.

Lenneke van Freelennse geeft in haar blog goede tips voor betere offertes.

4. Research niet (voldoende) incalculeren

Beginnende freelance copywriters onderschatten nogal eens de tijd die het kost om dingen uit te zoeken. Het maakt nogal wat uit of je blogartikelen moet schrijven over een hobby waar je zelf veel vanaf weet of dat je artikelen moet schrijven over een technisch onderwerp waarvoor je je helemaal in moet lezen.

5. Deadlines missen

Als je jouw werk goed hebt ingecalculeerd en je hebt een helder zicht op de rest van je planning, weet je wel of een deadline realistisch is. Ga je akkoord met de deadline van de klant, dan doe je daar ook beter maar alles aan om die te halen.

Gemiste deadlines geven geen goede indruk. Ziet het ernaar uit dat je het ondanks een zorgvuldige inschatting vooraf toch niet gaat halen, trek dan op tijd aan de bel.

6. Ingaan op de voorgehouden worst

via GIPHY

‘Als dit goed gaat, hebben we nog veel meer werk voor je’. Zelfs ervaren copywriters horen dit nog regelmatig. Trap er niet in. Er is geen enkele garantie dat dit zal gebeuren.

Sterker nog, in mijn langer dan 10-jarige carrière als freelance copywriter is dit hooguit één keer zo gegaan.

Je kunt altijd zeggen dat je bij (grotere) vervolgopdrachten opnieuw naar het tarief wilt kijken, maar dat je nu eenmaal je tijd nodig hebt om je in te lezen en onderzoek te doen.

7. Ingaan op de vraag om korting

Geef nooit zomaar korting! Want dan was je offerte in eerste instantie dus te hoog en kun je die prijs nooit meer vragen aan je klant.

Is het bedrag te hoog voor je klant, maar wil je hem of haar wel graag helpen? Kijk dan of je iets minder kunt leveren dan afgesproken (misschien kan je klant die blogartikelen zelf in WordPress zetten of delen op sociale media) om zo de offerte omlaag te brengen.

8. Ingaan op elke aanvraag

In het begin zul je geneigd zijn om alles aan te pakken wat je aan kunt pakken. Maar het is een feit dat sommige projecten en klanten je beter zullen liggen dan andere.

Als je eenmaal meer ervaring hebt opgedaan, voel je instinctief aan welke opdrachten niets voor jou zijn. Omdat de klant bijvoorbeeld geen interesse in je toont, je te pas en te onpas beschikbaar moet zijn of simpelweg nooit tevreden is, hoeveel correctierondes je ook aanbiedt.

Eerder heb ik al een aantal rode vlaggen aangegeven die je moet leren te herkennen. Om vervolgens vriendelijk en beleefd te bedanken voor de opdracht. Want sommige klussen kun je voor je eigen gezondheid beter aan je voorbij laten gaan. Ook al is de beloning nog zo goed.

via GIPHY

9. Je aanbod te groot maken

In mijn blog over 10 zaken die ik 10 jaar geleden anders had moeten doen, stipte ik deze ook al aan: ik had mijn aanbod meteen moeten beperken.

Het lijkt verleidelijk om te zeggen dat je alles doet, puur om zo veel mogelijk opdrachten voor klanten te kunnen doen (zie punt 8). Maar het is een gegeven dat je maar in 1 of 2 zaken excelleert.

Natuurlijk kun je je vaardigheden aanleren, maar ik begon zelf als een soort minireclamebureau en dat was een fout.

Als ik me vanaf het begin puur op copywriting had gefocust, had me dat veel frustratie en slecht betaalde klussen bespaard en had ik sneller kunnen groeien (zie ook punt 17).

10. Prospects te laat een reactie geven

Je hoeft niet meteen een compleet plan of een offerte klaar te hebben, maar dezelfde dag een reactie op een mailtje van een klant is prettig. Je zult niet de eerste zijn die de klus krijgt, puur vanwege de snelheid van reageren.

11. Klussen afwijzen omdat je wacht op goedkeuring van andere offertes

Dit is gevaarlijk. Mijn ervaring is dat er nog heel wat projecten sneuvelen voordat de offerte is goedgekeurd. Reken jezelf dus nooit rijk met copyprojecten die nog in de pijplijn zitten.

12. Een te volle planning

Aan de andere kant moet je je planning ook weer niet te vol stoppen. Klussen kunnen langer duren dan verwacht (dat gebeurt meestal) én je wilt soepel in kunnen spelen op vragen van bestaande klanten. Daarnaast heb je mogelijk ook werk dat elke maand terugkeert, zoals een blogabonnement dat ik voor enkele klanten doe.

via GIPHY

13. Akkoord gaan met een te krappe deadline

Je zult eraan wennen: elk project dat je toebedeeld krijgt, moest eigenlijk gisteren af. Niet zelden is de complete website al ontworpen en moet hij zo snel mogelijk online. Dus heb je bij aanvang van het project nog precies een week om die 45 pagina’s teksten vol te schrijven.

Natuurlijk wil je je flexibel tonen naar je opdrachtgever toe, maar je moet ook realistisch blijven. Kun je het werk echt in dat korte tijdsbestek doen? En kun je dan nog kwaliteit leveren?

14. Per woord afrekenen

Goede copywriters rekenen nooit per woord af, om de simpele reden dat het de kunst van copywriting is om met zo min mogelijk woorden zo veel mogelijk te zeggen.

Wat dan wel? Per uur? Liever ook niet.

Geef in plaats daarvan een projectprijs af, gebaseerd op je ervaring en de toegevoegde waarde die je levert. Zo krijg je ook nooit een discussie over de tijd die het kost om een folder/brochure/website te schrijven.

Het gaat er niet om hoeveel tijd je ergens aan besteedt, maar om hoeveel waarde je levert. Focus op het resultaat voor de klant, niet op volume of uren.

15. Tijd verspillen aan meetings, zonder dat je het over kosten hebt gehad

Soms willen klanten graag in persoon met je kennismaken. Logisch, zeker als het om een groter project gaat.

via GIPHY

Maar zorg er dan wel voor dat je vooraf op z’n minst een indicatie van de kosten hebt afgegeven. Anders kan het zomaar zijn dat je een halve dag hebt verspild omdat de klant je offerte achteraf gezien toch te hoog vindt.

16. Pas aan het einde van het project een factuur sturen

Klanten waarvoor ik nog niet eerder heb gewerkt, vraag ik tegenwoordig om een startbetaling te doen. En dat doe ik ook bij grotere klussen voor bestaanden klanten.

Vraag gerust 50% of een minimum van bijvoorbeeld € 500 voordat je aan het project gaat beginnen.

Nee, dat heeft niets met een gebrek aan vertrouwen te maken. Maar alles met het feit dat je als freelancer geen opdrachten die misschien wel meerdere maanden bestrijken, kunt gaan voorfinancieren.

Want anders kan het zelf bij korte projecten letterlijk maanden duren voordat je een (eerste) betaling voor je harde werk krijgt. Sommige klanten hanteren bijvoorbeeld eenzijdig een betalingstermijn van 30, 45 of zelfs 60 dagen.

En dan kan het ook nog eens gebeuren (ik heb dit meegemaakt en waarschijnlijk iedereen die langer dan een paar maanden freelancet) dat je gedurende het project onenigheid krijgt over het op te leveren resultaat en dat de klant de opdracht intrekt.

Zie dan nog maar eens een vergoeding over je gemaakte uren te krijgen.

17. Geen specialisme kiezen

Heb je een expertisegebied waar je graag en makkelijk over schrijft? Kies dat als je specialisme. Met een achtergrond in de IT kun je bijvoorbeeld prima die ene IT-copywriter worden die weet waarover hij het heeft.

Een specialisme maakt je zichtbaarder voor nieuwe klanten, maakt je werk beter omdat je je niet steeds hoeft in te lezen in de branche en zorgt er bovendien voor dat je als specialist hogere prijzen kunt vragen.

Wil je je niet in een bepaalde branche specialiseren, dan kun je ook een niche kiezen in bijvoorbeeld SEO-copywriting, het schrijven van blogs of het maken van advertentieconcepten.

Alles wordt makkelijker als je een helder specialisme hebt. Ik verwijs bijvoorbeeld ook makkelijker klanten die ik zelf niet kan bedienen naar jou door als ik weet dat iets helemaal in jouw straatje past.

18. Vergeten plezier te maken

Als laatste, maar zeker niet in de laatste plaats. Sta van tijd tot tijd eens even stil om je af te vragen waarom je ook alweer voor jezelf bent begonnen. Doe je de dingen die je leuk vindt? Heb je plezier in je werk? Zijn er dingen die je misschien moet veranderen?

via GIPHY

Als je te veel dingen doet waarvan je geen energie krijgt, verschilt je leven als freelancer niet zo veel van je leven in loondienst.

Maar het is jouw zaak en jouw verantwoordelijkheid. Grijp in en verander dingen als ze niets toevoegen aan je werkplezier.

Dat was het voor vandaag.

Jouw tips voor de beginnende freelance copywriter?

Heb je zelf nog tips voor freelance beginners? Deel ze in een reactie hieronder!

Beelf boven: Giphy.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties