Bijgewerkt op 16 juli 2020
FOMO en YOLO! Zijn dat geen hipster-termen die al lang weer passé zijn? Eigenlijk wel, en ik loop het risico als belegen copywriter over te komen door ze uit de internetprehistorie op te rakelen.
Maar aan de basis van FOMO en YOLO liggen wél belangrijke consumenteninzichten ten grondslag. Die je als copywriter of marketeer ten volle zou moeten benutten.
Voor het geval je echt – heel misschien – iets hebt gemist, hier eerst even een korte samenvatting.
Wat is FOMO?
FOMO staat voor de Fear Of Missing Out. Letterlijk: de angst om iets te missen. Ofwel een sociale angst dat je iets misloopt terwijl je iets anders leuks (of: leukers) doet.
FOMO doet zich vooral voor wanneer je door je tijdlijn op sociale media scrollt en ziet dat iedereen iets leuks/gezelligs/spannends aan het doen is en jij je miserabel voelt met je smartphone in je hand, alleen in je saaie woonkamer.
FOMO is ingegeven door het diepste verlangen van mensen om ergens bij te horen en gezien te worden.

Wat is YOLO?
YOLO is dat andere bekende acronym van de Millennial-generatie. Het begon allemaal heel hip, maar al snel werd het zo vaak gebruikt dat het een cliché werd. Nu kun je het eigenlijk alleen nog sarcastisch gebruiken.
Maar wat betekent het? Letterlijk: You Only Live Once. Je leeft maar één keer. Daarmee is het een positieve tegenhanger van FOMO. Zal ik het doen of niet? Waarom niet? YOLO!
In de terminologie van The Shawshank Redemption: ‘Get busy living or get busy dying.’
Als je geen risico’s neemt, krijg je ook geen beloning. En als je faalt is dat slechts een leerervaring op weg naar meer succes.
Waarom zijn FOMO en YOLO belangrijk?
FOMO en YOLO (of liever gezegd de achterliggende psychologische mechanismen) zijn belangrijk voor de aanpak van je marketing.
Aan de ene kant is (sociale) angst een heel sterke drijfveer om iets te doen, zoals een product te kopen of een dienst af te nemen.
Aan de andere kant is het voor Millennials (die nu de commercieel interessantste doelgroep vormen) van belang om unieke ervaringen te beleven.
Klaar is de tijd van kant-en-klare concepten. De consument van nu wil een once in a lifetime experience! En hij wil dat tegelijkertijd vastleggen met z’n smartphone om het te delen met anderen, die vervolgens weer last krijgen van FOMO.
Niet alleen de Millennials, trouwens. Ouderen van nu hebben na hun pensionering nog een leven voor zich. Gemiddeld nog jaren die ze in voorspoed en gezondheid doorbrengen.
En ze hebben geld te besteden, waarmee ze ook interessant zijn voor bedrijven.

Hoe zit het met FOMO- en YOLO-marketing?
Het is belangrijk dat je de behoefte en angsten achter FOMO en YOLO begrijpt. Niet alleen is de generatie Millennials narcistisch ingesteld, ook is er een switch in consumentenuitgaven voor vrijwel alle generaties te zien.
In plaats van meer consumptiegoederen, willen consumenten anno nu ervaringen. Ervaringen neem je je hele leven meer, terwijl een aankoop van iets nieuws slechts tijdelijk een geluksgevoel met zich meebrengt.
Consumenten van nu kiezen steeds vaker voor merken die een ervaring bieden, zelf als ze goedkope spullen verkopen.
Waarom zou je zuinig leven en sparen voor een koophuis als je ook volgende week een trip naar Rome kunt maken?
FOMO en YOLO zijn technieken die je in de marketing en in je (web)teksten steeds toe kunt passen.
Met een beroep op FOMO speel je in op de angst dat mensen jouw product, dienst of evenement niet willen missen. Ideaal toepasbaar voor bijvoorbeeld festivals.
Als een organisatie YOLO inzet als marketingtool, kan ze een premiumprijs vragen voor een unieke en op maat gesneden ervaring. Ideaal voor bijvoorbeeld reisorganisaties.

Een paar voorbeelden van FOMO en YOLO:
- Laat zien dat mensen op dit moment kopen.
- Dit is je laatste kans om de cursus af te nemen!
- Geef voorraadniveaus aan in je shop.
- Een timer die meeloopt op je salespagina.
- Eens in je leven moet je dit gedaan hebben…
- Later? Waarom niet nu?
- Alles waarin over een ‘unieke ervaring’ gesproken wordt…
De voorbeelden vind je eigenlijk overal. Je hoeft Instagram of Facebook maar te openen en de FOMO’s en YOLO’s vliegen je om te oren.

Nog een laatste tip: gebruik FOMO en YOLO beslist niet letterlijk in je teksten, tenzij jouw merk er tongue-in-cheek mee wegkomt…
Bronnen:
https://optinmonster.com/fomo-marketing-examples-to-boost-sales/
https://www.cmo.com/opinion/articles/2014/10/7/yolo_beats_fomo_for_.html#gs.sua3a0
https://rhstrategic.com/blog/marketing-to-millennials-understanding-our-yolo-mindset/
Beeld: Giphy.