Copywriting wordt vaak gezien als een makkelijke manier om waar dan ook ter wereld veel geld te verdienen terwijl je in een hangmat aan een cocktail nipt. Dat klopt ook wel een beetje, behave dan dat stukje van ‘veel geld verdienen’. In het begin tenminste niet. Dat komt door de verkeerde verwachtingen. In deze blogpost stel ik die een beetje voor je bij met 5 eerlijke vragen die je jezelf zou moeten stellen.
1. Wil ik niet eigenlijk liever een schrijver zijn?
Sommigen denken dat je met een baan in copywriting de creatiefste baan van de wereld hebt. Zeker, creativiteit is een belangrijk onderdeel van je werk. En er zijn ook overlappingen met het werk van de schrijver. Maar het is altijd toegepaste creativiteit in dienst van jouw klant.
Het gaat uiteindelijk allemaal om het resultaat dat jouw werk de klant oplevert. Je hebt dus zeker geen ‘carte blanche’ om lekker creatief te gaan schrijven en al helemaal niet in je eigen stem. Wil je dat laatste, dan ligt een pad als fictieschrijver meer voor de hand.
2. Wil ik een vrije vogel zijn of liever in loondienst?
Dat van die hangmat en die cocktails past toch meer bij de freelance copywriter, die zelf zijn klanten zoekt en zelf bepaalt hoe en wanneer hij zijn werk doet. Dat wil overigens niet zeggen dat je je werk als freelancer vanuit een hangmat op het strand doet (meestal niet), maar het zou eventueel kunnen als je al wat verder in je carrière bent en je niet meer bang hoeft te zijn of je met jouw facturen wel het eind van de maand haalt.
Een leven als freelancer is niet voor iedereen weggelegd. Je moet zelfdiscipline hebben, niet bang zijn voor slappe maanden, steeds weer jezelf verkopen, doorlopend achter facturen aan jagen en in het algemeen alles zelf regelen. In loondienst hoef je alleen maar het werk te doen en aan het eind van de maand staat je inkomen op je rekening.
Zelf heb ik een route gekozen waarbij ik eerst bij een aantal bureaus in loondienst heb gewerkt om uiteindelijk voor mezelf te beginnen. Want ja, dat beeld van ‘vrijheid’ lonkt toch wel, al moet je die zeker niet overschatten.
3. Waarin wil ik me specialiseren?
De vraag van over loondienst/freelance hangt ook samen met de vraag waarin je je wilt specialiseren. De tijd is voorbij dat je jezelf als ‘allround copywriter’ kon presenteren. En de tijd als je jezelf als ‘webcopywriter’ kon presenteren ook wel een beetje. In tijden dat iedereen wel wat tekstjes kan produceren, zeker met wat hulp van AI, moet je meer in je mars hebben.
Zo’n specialisme kun je meebrengen vanuit je eerdere werk of je kunt er zelf voor kiezen om je in een branche te specialiseren of je als copywriter op een specifiek segment te richten. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar copywriters die e-mailmarketing goed op poten kunnen zetten. En naar copywriters die gespecialiseerd zijn in verkooppagina’s. Maar zeker ook naar copywriters die zich in het ‘dierensegment’ of in de ‘ICT’ hebben gespecialiseerd.
4. Kan ik ook over onderwerpen schrijven waar ik niks mee heb?
Laten we er maar eerlijk over zijn: in het begin van je carrière als copywriter zul je niet meteen voor je droomklanten werken. De kans is groot dat je je moet bewijzen met saaie klussen. Zo heb ik weleens complete brochures met technische specificaties geschreven of heb ik er honderden teksten uitgeramd over autobanden die slechts een klein beetje van elkaar verschillen.
Dit werk hoort er ook bij, zeker in het begin. Dan heb je nog niet de luxe om ‘nee’ te zeggen tegen klussen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Of die gewoon veel te veel tijd kosten in verhouding met wat het oplevert. Die luxe heb je trouwens ook niet als je in loondienst werkt en je baas de klus gewoon op je bureau dropt.
5. Kan ik omgaan met kritiek op mijn werk?
Natuurlijk geldt dit voor iedere baan. Maar tekstschrijvers en copywriters hebben nogal de neiging om zich te vereenzelvigen met hun werk, net als andere creatieve beroepen. Negatieve feedback op je werk voelt dan soms als een aanval op jou als persoon. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd hebt, iedereen krijgt vroeg of laat te maken met gekrenkte trots.
Je moet proberen om je gevoelens buiten de kritiek op je werk te houden, anders wordt het zwaar. Gebruik de feedback en de suggesties die je krijgt om je werk te verbeteren, niet om eraan onderdoor te gaan. Het helpt als je je in het begin van je loopbaan kunt laten begeleiden door een senior copywriter, die zich als een coach over je ontfermt.
6. Hoe presteer ik onder druk?
Punt 5 hangt nauw samen met pun 6. Want het zal niet de eerste keer zijn dat een copywriter vlak voor de deadline hoort dat de tekst het ’toch niet helemaal is’. En ja, dan moet je aan de bak, terwijl je net dacht dat je een leuke factuur zou kunnen gaan sturen. Misschien moet je wel een weekendje doorhalen om die klus alsnog tot een goed einde te brengen.
Een andere keer krijg je op maandag de vraag of je dinsdag 10 e-mails voor een marketingcampagne aan kunt leveren. Theoretisch kun je ‘nee’ zeggen, maar wat als je de euro’s hard nodig hebt? Of als je leidinggevende al ‘ja’ heeft gezegd?
Dit is inherent aan het vak, of je nu in loondienst of als freelancer werkt. Soms heb je weken de tijd om een klus tot een goed einde te brengen. In andere gevallen mag je blij zijn met een paar uur.
Wordt jouw werk scherper naarmate je dichter tegen de deadline aanschurkt en gaat er voor jou niets boven een stevige hoeveelheid cortisol in je bloed, terwijl je helemaal opgaat in die ene tekstklus? Dan is copywriting echt wat voor jou! 😉
7. Wil ik copywriter worden om de juiste redenen?
Ik wilde copywriter worden omdat ik hield van werken op het snijvlak van marketing, psychologie en schrijven. Later kwam daar het verlangen naar vrijheid en flexibiliteit bij.
Maar niet iedereen die als copywriter wil beginnen heeft een goed beeld van wat het vak inhoudt. Ze denken dat je er meteen heel veel geld mee kunt verdienen, een jetsetleventje op een jacht in de haven van Portofino leidt of dat je voor de grootste merken ter wereld gaat werken. Bij voorkeur allemaal tegelijk. Maar zo makkelijk gaat dat niet.
Copywriten, zowel in loondienst als in je eigen toko, is hard werken, jezelf specialiseren, beter worden in wat je doet en dan succes nastreven, op welk niveau dan ook. Het helpt als je goed beslagen ten ijs komt. Persoonlijk kan ik je mijn Handleiding beginnen met copywriting aanraden. Maar ja, dat is wel een beetje ‘wij van WC-Eend adviseren WC-Eend’. Zie maar wat je ermee doet.

Slot
Hopelijk helpen deze 7 eerlijke vragen en de antwoorden erop je een beetje als je een carrière als copywriter nastreeft. Ben je nog steeds enthousiast na het lezen van dit stuk, ga er dan gewoon voor. Want copywriter worden is uiteindelijk ook gewoon een supertof beroep.
Geïnspireerd door een artikel op medium.com, beeld: Midjourney.
Wat een leuk en interessant artikel om te lezen! En ja, zelfs hierna ben ik ben nogsteeds razend enthousiast 😉
Dank je wel, Maria!