Wat je van Donald Trump kunt leren over persuasieve technieken

Laatste update: 8 augustus 2017 Gepubliceerd op: 4 augustus 2017

Niemand uit het establishment had het voor mogelijk gehouden. ‘Nu is hij echt te ver gegaan.’ en ‘Hij redt het zeker niet.’ Maar de mensen die dat zeiden bleven The Donald onderschatten. Dezelfde tactieken waarmee hij het Witte Huis wist te bereiken zet hij nu in om zijn politieke doelen te bereiken. Nog steeds wordt er geroepen dat hij maar wat doet en er een zootje van maakt. Een gekke clown die er een potje van maakt. Een idioot die per ongeluk aan het hoofd van de Amerikaanse regering is beland. Maar klopt dat beeld wel? Of kijken we naar een gelouterde zakenman die zijn persuasieve technieken zo perfect beheerst dat hij er de president van de Verenigde Staten van Amerika mee wist te worden?

Kijk maar eens even mee wat je van Donald Trump kunt leren over persuasieve technieken en copywriting.

1. Trump schakelt clichés uit

Hij schakelde zijn concurrent voor de Republikeinse nominatie Jeb Bush uit door hem ‘low energy‘ te noemen. Niemand had deze constructie eerder gebruikt om iemand te beschrijven. Niet zo publiek in ieder geval. De mensen hoorden het, zagen Jeb Bush en dachten: ja, daar zit wel iets in. Trump weet hoe belangrijk juist het onverwachte is om effect te creëren. Weg met de clichés. Tegelijkertijd is Trump in meester in het creëren van frames die zijn rivalen maar moeilijk kunnen weerleggen.

2. Trump creëert altijd meerdere wegen om te winnen

Een voorbeeld hiervan is dat toen Iran Amerikaanse gijzelaars gevangen hield, hij opmerkte: ‘Ze kunnen ze maar beter vrijlaten voordat ik president word.’ Met deze opmerking kon hij alleen maar winnen. Als Iran ze vrijliet (wat het land uiteindelijk ook deed) kon hij met de eer gaan strijken. Als Iran ze niet vrij zou hebben gelaten, was dat een extra reden om tijdens de verkiezingen op Trump te stemmen. Met zijn onderhandelingstechnieken zou hij ze zeker vrij hebben gekregen.

trumps kracht - spreken als een 6de klasser

Trumps kracht: hij praat op het niveau van een zesdeklasser

3. Trump praat begrijpelijke taal

Hij werd verfoeid om zijn taalgebruik dat volgens onderzoek ongeveer op het niveau van groep zes van de basisschool ligt. Maar dat is juist zijn kracht. Hij gebruik simpele woorden en korte zinnen. Daarnaast verstaat hij de kunst om krachtige en zelfs magische woorden in te zetten waar dat kan. Als hij het heeft over ‘een muur bouwen en de Mexicanen ervoor laten betalen’ weet zelfs een kind uit groep zes wat hij daarmee bedoelt. Hier kunnen veel copywriters nog een puntje aan zuigen!

LEES OOK:  Verkiezing van de beste verkiezingsslogans