Web Analytics

29 dodelijke SEO-fouten die je in 2020 niet meer mag maken

Bijgewerkt op 7 mei 2021

Met zo veel mensen die zich bezighouden met SEO (zoekmachineoptimalisatie), worden er uiteraard ook veel SEO-fouten gemaakt. In dit artikel heb ik de 29 dodelijkste voor je verzameld. Dit zijn de fouten die je je niet meer kunt permitteren om te maken in 2020. Controleer de lijst en vergewis je ervan dat jij nooit meer in deze SEO-valkuilen trapt!

1. Over-optimalisatie

De juiste zoekwoorden in artikelen en op pagina’s gebruiken is een goed idee. Je pagina’s volproppen met deze zoekwoorden is dan weer géén goed idee. Dit is een ‘SEO-techniek’ die geen enkele professionele SEO-copywriter je nog zal adviseren. Richt je in plaats van op ‘keyword stuffing’ op goed leesbare teksten en het gebruik van synoniemen voor je belangrijkste zoekwoorden. Elke goede SEO-copywriter zal je dit adviseren.

2. Geen (goede) titels gebruiken

De titel is een van de belangrijkste elementen van een artikel. Alleen al omdat een titel vaak het element is waarop een potentiële beslist of hij het artikel gaat lezen of niet. Ga maar na: op Facebook en Twitter is de titel voor het eerste element – samen met een eventuele afbeelding – dat iemand van je content ziet.

Ook helpt een titel van een pagina of artikel Google enorm met het bepalen waar het over gaat. Zorg ervoor dat je je belangrijkste zoekwoord in die titel verwerkt.

3. Geen (goede) meta descriptions gebruiken

Meta descriptions (de omschrijving van je artikel die Google vaak onder de titel van de pagina in de zoekresultaten toont) worden vaak vergeten. Een gemiste kans, want internetters scannen vaak wat er onder de titel op de plek van de beschrijving staat. Dit is jouw kans om een dijk van een call-to-action te schrijven, zodat iemand wel op jouw zoekresultaat móet klikken.

De meta description moet opvallen en aanzetten tot actie
De meta description moet opvallen en aanzetten tot actie

4. Nog steeds meta keywords gebruiken

Waar je de meta title en de meta description dus zeker gebruiken, laat je de meta keywords maar beter weg. Dit is een restant uit de tijd dat je zoekmachines kon beïnvloeden door populaire zoekopdrachten als ‘mp3’, ‘free movies’ en ‘sex’ of de namen van belangrijke concurrenten aan je website toe te voegen. Logisch dat zoekmachines deze tag reeds lang geleden los hebben gelaten. Anno 2020 laat je met de meta keywords-tag alleen op een makkelijke manier aan je concurrenten weten wat je zoekstrategie is. Verder hebben ze geen enkel nut.

5. Gekopieerde content

Plaats geen gekopieerde content op je website. Plaats geen gekopieerde content op je website. Nog één keer: plaats geen gekopieerde content op je website. Doe het niet. Naast dat je inbreuk maakt op andermans rechten met alle gevolgen van dien, bereik je er uiteindelijk niks mee. Google is op zoek naar unieke en relevante content en als jij precies hetzelfde als je concurrent op je website hebt staan, dan voeg je in de ogen van zowel Google als de gebruiker weinig toe. Met als gevolg dat je vanzelf zakt naar de lagere regionen van het internet.

Het lijkt verleidelijk: even een ‘linkpakketje’ kopen om je website een boost in de zoekmachines te geven. Of je website aanmelden bij talloze linkverzamelpagina’s. En soms werkt het ook nog… voor korte tijd. Massaal ingekocht links zijn echter zelden van hoge kwaliteit, wat uiteindelijk als een boemerang bij je terugkomt. Voor een goede link zul je moeite moeten doen, maar die moeite is het uiteindelijk meer dan waard. Zie ook punt 24.

7. Fouten met ankerteksten

Ankerteksten of ‘anchor texts’ zijn de klikbare teksten waarmee je naar andere sites verwijst. Of waarmee andere sites naar jou verwijzen. Je ziet nog regelmatig links in de vorm van: klik hier. Dat zegt een gebruikers niets van wat hij achter de link kan verwachten en Google niks over de relevantie van de link. Probeer links naar je website en vanaf je website zo relevant mogelijk te krijgen. De titel van je website of zoekwoorden in je links verwerken is een goed idee.

Pas echter op voor over-optimalisatie van je links, net zoals dat je moet oppassen voor het over-optimaliseren van je webteksten. Als elke link naar jouw website hetzelfde zoekwoord bevat, dan ziet dat er al gauw ‘spammy’ uit. Een website met veel autoriteit zou immers ook links met de naam van het bedrijf moeten krijgen.

Een voorbeeld: ik wil voor mijn website doyoucopy.nl graag scoren op het zoekwoord ‘copywriter’. Ik regel dus een aantal links naar mijn website met dit zoekwoord erin verwerkt. Als ik echter helemaal geen links zou hebben waarin naar mijn website wordt verwezen met ‘Doyoucopy’ of ‘Edward Hendriks’ of ‘www.doyoucopy.nl’ of ‘freelance tekstschrijver’, dan zou dat vreemd zijn. Google zou weleens kunnen denken dat ik alle links heb gemanipuleerd en dat wordt mijn website afgestraft en plaats van beloond. Gelukkig is dit bij mijn website niet het geval.

8. Je site is niet te bezoeken door zoekmachines

Matt Cutts, het hoofd van het Webspam-team van Google noemt dit als een van de grootste SEO-fouten die webmasters maken: je site is geblokkeerd voor zoekmachines of niet goed doorzoekbaar. Dat kan gebeuren omdat je vergeet het vakje in WordPress uit te vinken dat je website verborgen houdt voor zoekmachines, zolang je die nog aan het bouwen bent. Er kan ook een of ander robots.txt-bestand op je server staan dat zoekmachines vertelt dat ze bepaalde pagina’s niet mogen indexeren.

Maar er kunnen ook andere dingen misgaan. Het slimst is het als je Search Console, de hulpmiddelen voor webmasters aan je website koppelt. Dit is software van Google die je in staat stelt om je site continu te monitoren. Je wordt dan gewaarschuwd als de spider van Google problemen heeft om je website te bezoeken, als je website offline is of als je website onverhoopt ten prooi valt aan hackers.

9. Een trage site

We leven in een snelle tijd. We hebben weinig tijd. Websites bezoeken we via onze smartphones of tablets. We maken vaak gebruik van mobiel internet. Een trage site zal je gebruikers frustreren. Sterker nog, als het bezoeken van je website ook maar enkele seconden (en soms nog minder) te lang duurt, zijn je potentiële klanten weg.

Een snelle site is steeds belangrijker geworden én het is al geruime tijd een ranking-factor in Google. Dat betekent dat je concurrent die een snellere website heeft weleens in de zoekresultaten boven jou uit zou kunnen komen. Weet je of jouw website qua snelheid aan de strenge eisen van Google voldoet? Check het op PageSpeed Insights, gebruik de snelheidstest van Pingdom of doe de check op Webpagetest.org.

Ik heb zelf veel geïnvesteerd om doyoucopy.nl snel te maken
Ik heb zelf veel geïnvesteerd om doyoucopy.nl snel te maken

Gelukkig kun je vrij eenvoudig maatregelen nemen om je site sneller te maken. Lees dit artikel om je website onmiddellijk een SEO-boost te geven.

10. Geen responsieve site

Mobile First is de kreet die Google sinds april 2015 hanteert. Websites die mobielvriendelijk zijn, kregen sinds die tijd een streepje voor. En Google kennende is de verwachting dat het bevoordelen van mobielvriendelijke websites (en het benadelen van websites die niet geschikt zijn voor mobiele apparaten) verder toe zal nemen met de stijging van het mobiele gebruik.

Een mobiele website: zo ziet Google het graag
Een mobiele website: zo ziet Google het graag

Je kunt een aparte mobiele website maken, maar eigenlijk is dat niet meer van deze tijd. Als je je website ‘responsief’ maakt heb je nog maar één site nodig, die zich automatisch aan de grootte van het scherm aanpast. De vormgeving van een responsieve site wordt als het ware voor elk scherm op de optimale manier opgebouwd. Ideaal voor gebruikers. Bovendien geeft Google duidelijk aan dat zijn systemen de voorkeur geven aan een website waarvan de url’s en de HTML-code hetzelfde blijven.

Google houdt het meeste van responsieve websites
Google houdt het meeste van responsieve websites

11. Geen statistieken gebruiken

Ik kom ze zo af en toe nog tegen. Ondernemers met een website die echter geen enkel idee hebben van wat er op die website gebeurt. Meestal is er wel Google Analytics of een ander statistiekenpakket geïnstalleerd, maar weet niemand hoe je die gegevens eigenlijk bekijkt of interpreteert. Als je geen inzicht hebt in wat je gebruikers op je website doen, weet je ook niet of je ze goede informatie geeft of dat er ergens een kink in de kabel zit. Een grote SEO-vergissing is het dus om geen inzicht te hebben in je websitestatistieken.

12. Duplicate content

Ofwel ‘dubbele inhoud’. Dit fenomeen doet zich niet alleen voor als je content kopieert van websites van anderen, maar ook als je je eigen content op meerdere plekken gebruikt. Dat gebeurt nog weleens op pagina’s van producten of diensten die veel op elkaar lijken. Het lijkt verleidelijk om dan even te kopiëren en te plakken, maar toch kun je dit beter niet doen.

Elke pagina zou unieke content moeten bevatten, die Google helpt om de ene van de andere pagina te onderscheiden. Google heeft namelijk geen zin om twee pagina’s die (bijna) hetzelfde zijn allebei in de ranglijst op te nemen. Het kan dan maar zo voorkomen dat een voor jou belangrijke pagina niet in de zoekresultaten verschijnt.

Als je duplicate content echt niet kunt vermijden, kun je de zoekmachines eventueel ook via een robots.txt-bestand of een WordPress-plugin laten weten dat ze bepaalde pagina’s niet mee moeten nemen in hun bezoekronde.

13. Geen zoekmachinevriendelijke url’s gebruiken

Voorkom dat je url’s uit onleesbare codes bestaan of veel te lang zijn. Sloop data en categorieën uit je url-structuur. Het beste kun je zo kort mogelijke internetadressen gebruiken met daarin kort jouw belangrijkste zoekwoord(en) verwerkt. Zorg voor een goed leesbare url voor zowel je gebruikers als de zoekmachines.

14. Geen H1-tag voor de titel van je artikel

De meeste contentmanagementsystemen genereren automatisch een H1-tag voor de kopregel van je blogpost. En zo moet het ook. De belangrijkste kop van je artikel krijgt het predicaat H1, de subkoppen krijgen een H2- of H3-tag. Door deze indeling te gebruiken creëer je een duidelijke structuur voor de lezer, waarmee Google dus ook meer van jouw artikelen houdt.

15. Geen tussenkoppen gebruiken

We noemen het nog maar even specifiek, want ook dit gaat vaak fout. Elk artikel zou meerdere alinea’s moeten bevatten. Niemand leest graag één lange brij aan tekst, zeker niet van het scherm van een smartphone of tablet. Maak daarom korte alinea’s en geef die een heldere kop. Ook iemand die jouw artikel vluchtig scant, zou de hoofdlijnen van je verhaal moeten begrijpen. Natuurlijk grijp je ook de kans aan om daar waar mogelijk je zoekwoord op een natuurlijke manier in je tussenkoppen te verwerken.

Yoast SEO-plugin16. Je belangrijkste zoekwoord niet gebruiken

Het lijkt een open deur, maar dit is een van de SEO-fouten die nog te vaak wordt gemaakt. Je hebt een zoekterm waarvoor je jouw pagina of blogpost wilt optimaliseren, maar je vergeet deze term te gebruiken of je gebruikt ‘m op de verkeerde manier. Een goed hulpmiddel om het gebruik van je zoekwoorden te checken is de Yoast SEO-plugin. Je kent ‘m wellicht al. Het is die plugin die je met groene bolletjes laat zien of je SEO-wise op de goede weg zit.

17. Je belangrijkste zoekwoord niet snel genoeg gebruiken

Verspil geen tijd aan lange intro’s die niet duidelijk maken waar je naartoe wilt. Je moet je belangrijkste zoekwoord binnen honderd tot honderdvijftig woorden gebruiken. Dan weten de lezer én Google snel waar jouw artikel over gaat. Daarom neem ik het belangrijkste zoekwoord voor elk artikel altijd al op in de dikgedrukte inleiding van elke blogpost die ik schrijf.

Het mooie van het internet is dat alle sites met elkaar verbonden zijn. Of zouden moeten zijn. Google houdt ervan als je goede relevante koppelingen naar andere content op internet aanbrengt. Je toont ermee aan dat jouw pagina of artikel een bundeling van kwalitatieve informatie is. Het moeten uiteraard wel waardevolle sites zijn waarnaar je linkt. Maar als je die hebt gevonden, dan moet je zeker niet nalaten om te linken. Wist je dat onderzoek uitwijst dat artikelen met externe links hoger scoren in zoekmachines dan artikelen zonder externe links?

Dit is een heel makkelijke manier om je eigen content te promoten en toch wordt hij vaak vergeten. Neem twee tot vijf interne links naar belangrijke gerelateerde content op je blog op. Dit is echt laaghangend fruit als je wilt scoren op SEO-gebied.

20. Geen synoniemen gebruiken

Deze fout mag je in 2020 écht niet meer maken: alleen maar je zoekwoord in je teksten opnemen, zonder synoniemen daarvoor te gebruiken. Stel je voor dat ik een blogartikel wil optimaliseren op het zoekwoord ‘SEO-tekstschrijver’, dan zorg ik er ook voor dat ik de zoekwoorden ‘zoekmachineoptmalisatie’, tekstschrijver, SEO-copywriter, schrijven voor zoekmachines, en dergelijke in de tekst gebruik. Zo maak een ik tekst die veel prettiger leest dan een tekst waarin steeds weer het woord ’SEO-tekstschrijver’ voorkomt. Bovendien: ik help Google (of elke andere zoekmachine) met het bepalen waar de tekst nou eigenlijk precies over gaat.

21. Je afbeeldingen niet optimaliseren

Gooi je je afbeeldingen zonder alt-tekst, titel of omschrijving online? Niet doen. Het is is een kleine moeite om al je afbeeldingen onder een beschrijvende naam waarin je belangrijkste zoekwoord is verwerkt, op te slaan. Zo vertel je de zoekmachines waar je afbeeldingen over gaan. Ook is het makkelijk voor gebruikers die de afbeeldingen bijvoorbeeld op willen slaan of om wat voor reden dan ook niet kunnen of willen inladen. Ze kunnen dan wel lezen wat er op de afbeelding te zien is. Zie ook punt 28 van deze lijst.

22. Sociale deelknoppen vergeten

Deelknoppen onder of bij je content zijn niet direct van invloed op de ranking, maar ze helpen wel om je content onder de ogen van het publiek te krijgen. Een onderzoek door BrightEdge onthulde dat deelknoppen onder of bij een artikel het aantal deelacties met wel 700% kan verhogen. Ze weglaten is dus een enorme gemiste kans.

23. Te korte content plaatsen

Plaats langere content om bezoekers langer op je pagina te houden. Dat is een indicatie voor Google dat de content die je op je site hebt staan van goede kwaliteit is en de moeite van het lezen waard. Daarnaast heeft  langere content een grotere kans om hoog te ranken dan pagina’s met maar 300 of 400 woorden.

Zorg ervoor dat je een paar artikelen hebt die je kunt beschouwen als ‘cornerstone content’: echte monsterartikelen van meer dan 2.000 woorden die een onderwerp uitvoerig behandelen. Een onderwerp waar jij als specialist op jouw vakgebied veel vanaf weet. Dit artikel van ruim 3.000 woorden ben je nu nog steeds aan het lezen en dat is hét bewijs dat langere content werkt!

SEO-tip: langere artikelen scoren beter dan korte artikelen
SEO-tip: langere artikelen scoren beter dan korte artikelen

Het gaat er niet om dat je VEEL backlinks hebt, maar dat je de GOEDE backlinks (koppelingen van andere websites naar jouw website) hebt. Oké, VEEL GOEDE links naar je website is natuurlijk nog beter. Wil je goed scoren in de rankings van de zoekmachines? Focus je dan op enkele backlinks van hoge kwaliteit. Toegegeven, dat kost tijd en moeite, maar het werkt veel beter dan zo veel mogelijk backlinks van lage kwaliteit inkopen. Wil je meer weten of de kracht van goede backlinks? Lees dan vooral ook de blogs van backlinkgoeroe Brian Dean op Backlinko.

25. Je content niet promoten

Een geweldig blog geschreven en het gepubliceerd? Gefeliciteerd, maar hier houdt het natuurlijk niet op. Als je je content wilt laten scoren, zul je die moeten promoten. Een nieuwsbrief met daarin een link naar jouw blogartikel of jouw blogartikel delen op sociale media is een goed begin. Dat doe ik ook met de artikelen die ik hier op mijn copyblog plaats.

Maar probeer ook contact te leggen met webmasters die eventueel een link naar jouw informatie aan zouden kunnen leggen, omdat die goed aansluit op het onderwerp van hun site. Een paar van dergelijke links kunnen wonderen doen voor je ranking in de zoekmachines. Vergeet je jouw content te promoten? Dan is de kans groot dat er helemaal niks gebeurt.

Wil je hulp met de promotie van je artikelen? Volg dan dit uitgebreide stappenplan.

26. De verkeerde zoekwoorden najagen

Je kunt vergeten om je belangrijkste zoekwoorden te gebruiken, maar je kunt ook de verkeerde zoekwoorden najagen. Je zult nog verbaasd zijn hoeveel bedrijven zich op totaal de verkeerde keywords richten. Zorg ervoor dat je de taal van je potentiële klanten gebruikt en je site optimaliseert op waar ze op zoeken. Niet op het jargon dat je in jouw vakgebied gebruikt.

Om de juiste zoekwoorden te vinden, kun je gewoon gaan googelen. Ook fora geven vaak een goede indruk van de termen die gebruikers hanteren. Een andere goede tool om je te helpen de juiste zoekwoorden te vinden is KWFinder. Hiermee kun je dagelijks drie zoekwoorden gratis analyseren. Met de betaalde versie kun je er wel honderd per dag analyseren en die is z’n geld zeker waard. Ik gebruik dit stuk online gereedschap inmiddels voor bijna elke tekst die ik schrijf.

In plaats van je te richten op algemene zoekwoorden voor je branche, moet je ook proberen zo specifiek mogelijk te zijn. Je hebt dan niet alleen minder last van concurrentie, je haalt ook het verkeer binnen dat beter converteert.

Dode links zijn – het woord zegt het al – dood. En als iets vervelend is voor gebruikers is het een doodlopende weg van het internet in te slaan. Dode links zijn een nare gebruikerservaring én daarom een dodelijke SEO-fout. Daarom doe je er goed aan deze zo veel mogelijk te voorkomen. Installeer eventueel een plugin die je uitgaande links automatisch controleert op werking.

28. Geen afbeeldingen gebruiken

Een afbeelding is meer dan alleen ‘aankleding’ van je pagina of artikel. Een afbeelding geeft richting, maakt iets visueel duidelijk of trekt de aandacht. Het is niet voor niets dat mensen veel vaker doorklikken op artikelen met een afbeelding. Die afbeelding wordt vaak getoond als het artikel of de pagina op sociale media wordt gedeeld. Ook kun je de afbeelding voorzien van de juiste alt-tekst, titel en omschrijving. Dat zijn allemaal elementen die Google leest en die meetellen bij het bepalen van waar de content over gaat. Zorg er dus voor dat je niet de fout maakt om geen afbeeldingen bij je artikel te gebruiken.

29. Slechte teksten schrijven

Last but zeker not least. Hoe kan het ook anders op een blog van een copywriter. Het schrijven van slechte teksten, alleen maar om te scoren in de zoekmachines, mag anno 2020 zeker niet mee voorkomen. Wat zeg ik? De kans dat je met slechte teksten nog scoort in de zoekmachines wordt met de dag kleiner. Niemand lees graag zoekmachinespam, zelfs zoekmachines niet.

Wat moet je dan doen? Zorg ervoor dat je je bekwaamt in copywriting (of neem een goede copywriter in de arm) en voorzie je website van de beste teksten die je kunt (laten) schrijven. Teksten die informeren, enthousiasmeren en converteren. Gebruik daarin jouw zoekwoorden, maar varieer ook met synoniemen en vergeet tussenkoppen en een goede alinea-indeling niet. Met goede teksten op je website maak je goede sier voor gebruikers én zoekmachines.

Maak jij nog SEO-fouten?

Dat waren ze. De 29 dodelijkste SEO-fouten die je moet zien te vermijden. Gelukkig kun je deze fouten ook makkelijk omdraaien om te zien wat je juist wél moet doen om zowel je lezers als de zoekmachines tevreden te stellen.

Heb je zelf nog aanvullingen op deze lijst met de dodelijkste SEO-fouten? Of heb je juist goede SEO-tips die ik hierboven nog niet heb genoemd? Laat dat dan weten in een reactie hieronder.

Categorieën SEO

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties