De teloorgang van het Nederlands

De teloorgang van het Nederlands

Bijgewerkt op

Wij Nederlanders staan bekend om onze uitstekende talenkennis. Vrijwel iedereen praat wel een aardig woordje over de grens. Maar hoe zit het ondertussen met onze moerstaal? Dat het daarmee wat minder best gesteld is, maak ik op uit de vele voorbeelden van slordig taalgebruik die ik in mijn werk als copywriter/tekstschrijver vrijwel dagelijks tegenkom.

Dat ik niet de enige taalprofessional ben die zich hieraan stoort, blijkt wel uit de populariteit van het blog Copytijgers.nl (update: inmiddels helaas ter ziele). Een blog dat taalfouten in de media (in de ruimste zin van het woord) in kaart brengt. Het is opgezet door een collega-tekstschrijver, die het zelf ‘beroepsdeformatie van een copywriter’ noemt. Met behulp van crowdfunding probeert de beheerder van Copytijgers.nl, Sander Ruijsbroek, nu zelfs een echt boek uit te brengen, dat de meest hilarische en schandaligste voorbeelden van recente taalverloedering bevat.

Langer als

Velen zullen nu denken: nou én! Fouten maken is menselijk en een paar foutjes meer of minder… Als mensen elkaar begrijpen is er toch niets aan de hand? Het probleem is dat de fouten juist vaak tot misverstanden leiden.

Een voorbeeldje van Copytijgers: ‘dames hakken voor slechts € 5,-‘.

Is dit een bordje dat thuishoort op de kermis, tussen de Aussies en de Cavello’s? Of staat er misschien een onjuiste spatie in de tekst en hoort het toch in de etalage van een schoenmaker? Er is niets mis met een béétje extra aandacht voor taal, zodat we elkaar ook in de toekomst blijven begrijpen…

Inlaadgebeid

Zeker niet iedereen hoeft het Nederlands tot in de puntjes te beheersen, daar zijn tenslotte ook freelance copywriters zoals ik voor. Maar zorgelijk is wel dat ook taalprofessionals als journalisten zich steeds vaker ‘schuldig maken’ aan de meest schokkende dt-fouten. Volgens Sander Ruijsbroek zijn de fouten vaak te wijten aan tijdgebrek. Alles moet tegenwoordig maar snel door en er is blijkbaar geen ruimte meer voor een fatsoenlijke eindredactie.

Drugs fokt iedereen op

Dat Nederlanders slordig met hun taal omgaan, merk je als je een vreemde taal aan het leren bent. Zelf volg ik nu een aantal jaren Italiaanse lessen. Niet gemakkelijk, maar wel heel leuk om te doen. Zo ontdek je dat woordgeslacht en verwijzingen als persoonsvormen erg belangrijk zijn in het Italiaans.

Zeggen we in Nederland gerust ‘hem’ als we het over een koe hebben en hebben we het over ‘het meisje die daar staat’, in het Italiaans (om maar eens een voorbeeld van een buitenlandse taal te geven) kom je daar niet mee weg.

De Italianen zullen veel meer moeite hebben om te volgen waar je ’t over hebt, dan de (wat begripvollere?) Nederlanders. Hierdoor word je gedwongen om goed na te denken wat het onderwerp of het lijdende voorwerp is in een zin en hoe je daar op een correcte manier in een gesprek naar verwijst.

Geld voor beide zijde

Natuurlijk zullen er in het Italiaans of in welke taal dan ook vast wel fouten worden gemaakt. Maar ik heb toch het idee dat we er hier veel nonchalanter mee omgaan. Fouten tegen het woordgeslacht en verkeerd gebruik van verouderde naamvalconstructies met ‘den’, ‘ter’ en ‘ten’ kom je helaas veelvuldig tegen. Het lijkt alsof we weinig gevoel voor correct taalgebruik meer hebben.

Bootschapen Tas

En daarom is het goed dat er initiatieven zijn als Copytijgers, die ons wijzen op iets meer oplettendheid bij het gebruik van onze taal.

Lees ook nog even dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op mijn copytips