Web Analytics

De 5 grootste copywriting-problemen uit 15 jaar copywriting-ervaring

Bijgewerkt op 7 mei 2021

Ik ben ruim 15 jaar aan het werk als copywriter. De eerste periode in loondienst, sinds een jaar of 10 als zelfstandig copywriter. In die tijd heb ik ontelbare teksten geschreven en geredigeerd. En ik heb ook veel adviezen gegeven over hoe teksten beter kunnen. Daarom leek me dit een mooi moment om het eens te hebben over de grootste copywriting-problemen die ik in deze periode tegen ben gekomen.

1. De tekst is saai

We weten het allemaal. Hoe iets gezegd wordt is net zo belangrijk (misschien nog wel belangrijker) als wat er gezegd wordt. Toch schakelen veel schrijvers automatisch over op schrijftaal als er geschreven moet worden.

Lange zinnen, veel komma’s, moeilijke woorden. Niet doen, want dan leest niemand je teksten. Hou je taal levendig, alsof je een gesprek voert. Besteed extra aandacht aan je stijl en hou je lezers bij de les door op te vallen in je taalgebruik!

2. De call-to-action ontbreekt

Ik heb het al vaker gezegd. En ik zeg het nog maar eens. Een tekst zonder call-to-action kan geen goede commerciële tekst zijn. Wat moeten mensen doen nadat ze jouw tekst gelezen hebben? Een afspraak maken? Iets bestellen? Vraag erom, anders is de kans groot dat ze niet doen wat jij wilt.

3. De tekst bulkt van de clichés

Dit sluit aan op punt één. Schrijvers gebruiken graag metaforen om hun tekst te verlevendigen. Ze gaan ervan uit dat hun tekst dan juist minder saai is. Maar als je (te veel) clichés in je teksten gebruikt, bereik je het tegenovergestelde. Je lezers zien niets nieuws, raken verveeld en zijn al snel weg.

4. De tekst is geschreven vanuit het bedrijf

Ja, dit komt veel voor. Mensen zijn zo bezig met hun producten en diensten dat ze er van alles over willen vertellen. Daarbij vergeten ze dat ze louter vanuit het bedrijf of de organisatie schrijven. Het regent jargon en nergens wordt duidelijk gemaakt wat de klant er nou echt aan heeft. Probeer in de schoenen van je prospects te gaan staan bij het schrijven van je teksten.

5. Een onduidelijke structuur

Teksten moet je opbouwen volgens een heldere structuur. Een inleiding, een middenstuk en een slotstuk. Het is – zeker op internet – belangrijk dat je lezers meteen weten waar je tekst over gaat. Maak al in de eerste alinea je punt. Soms moet je daarvoor juist grammaticale of journalistieke regels aan je laars lappen.

Zorg altijd voor een duidelijke indeling in alinea’s met heldere tussenkoppen. Maak gebruik van opsommingen. Te veel zie ik teksten die ik eerst helemaal moet lezen om te weten wat je nou eigenlijk wilt zeggen.

Dit zijn de 5 grootste copywriting-problemen die ik keer op keer in mijn loopbaan tegenkom. Wat zijn jouw eigen copywriting-ergernissen? Ik hoor graag van je.

Beeld: earlytorise.com.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties