Web Analytics

Brandguide – wat is het en wat kun je ermee?

Bijgewerkt op 15 januari 2021

Een brandguide is letterlijk een ‘merkgids’. Je treft dit meestal in de vorm van een beknopt boekje of een pdf aan, waarin de regels en afspraken rondom het gebruik van een merk staan omschreven.

Denk aan de grootte en plaatsing van logo’s, het gebruik van kleuren en lettertypes en toepassing van de huisstijl in andere middelen. Het doel van een brandguide is een consistent en herkenbaar merk te creëren.

De brandguide moet voldoende aanknopingspunten geven om het merk in de dagelijkse praktijk te gebruiken. Een brandguide laat de buitenkant (de vormgeving) van een merk zien, maar kan ook wat over de binnenkant (het karakter) vertellen. Dat betekent ook dat de brandguide soms uitgebreider is en soms beknopter.

Een uitgebreide brandguide voor grote merken wordt ook wel een ‘huisstijlhandboek’ of ‘corporate manual’ genoemd. Hierin tref je dan alle regels en afspraken rondom de meestvoorkomende vormen van communicatie aan.

Een brandguide is in de meeste gevallen een stuk beknopter dan een huisstijlhandboek.

De onderdelen van een brandguide zijn meestal de volgende:

Omslag van de brandguide

Het omslag kan een logo op een achtergrond bevatten, maar soms ook een toepassing van het merk op een gebouw of in een beeld. Het omslag geeft de toon en stijl aan van de brandguide.

Inhoud en introductie

Eventueel kun je de brandguide beginnen met een kort overzicht van de inhoud. Soms is dit niet nodig, omdat de brandguide maar enkele pagina’s beslaat. Maar als het allemaal wat uitgebreider wordt, is het wel zo klantvriendelijk om een overzichtelijke inhoudsopgave op te nemen.

Ter introductie tref je ook regelmatig aan waarom de brandguide is samengesteld en wat deze beoogt te doen.

Over het merk

Dit is de plek om het merk kort te introduceren. Hier vind je in het kort het merkverhaal in de (nieuwe) stijl van het merk. Als er een nieuwe tagline of pay-off is, dan wordt deze direct hier geïntroduceerd.

Logogebruik

In dit onderdeel vind je het logo en het gebruik in kleur en zwartwit terug. Ook tref je hier het logo in bijvoorbeeld diapositief en op foto’s aan en mogelijk het gebruik van een vignet op sociale media.

Vaak zie je hier ook omschreven hoeveel ruimte er rond het logo behoort te zitten en wat de eventuele kernmerken of overwegingen voor het logo zijn.

Typografie

Onder het kopje typografie tref je de gebruikte lettertypen aan. Ook de lettergrootte voor de verschillende teksten kun je hier vinden. Wordt tekst ook nog in kleur of vetgedrukt gebruikt?

Kleurgebruik

Primaire en secundaire kleuren van het merk vind je onder het kopje ‘kleurgebruik’. Als het goed is staan de kleuren in HEX, RGB en CMYK (voor websites, beeld en drukwerk) weergegeven.

Zijn er ook tinten die je mag gebruiken of dingen die absoluut niet mogen? Die vind je hier ook.

Toon en stijl

Behalve over het uiterlijk van het merk, kun je ook informatie over het innerlijk van het merk verwachten. Daaronder valt bijvoorbeeld hoe het merk met zijn doelgroep ‘praat’. Wat is de toon en de stijl? Gebruikt het merk u of jij? Is het een jong en trendy merk of juist een betrouwbaar, gedegen merk?

Kortom, wat is de brandvoice?

Toepassingen

Een brandguide is geen brandguide zonder een paar toepassingen van (toekomstige) uitingen te laten zien. Hoe ziet de website eruit in de nieuwe huisstijl? Wat worden de kleuren op de bezorgbus? En is er misschien een voorbeeld van een verpakking of zelfs een uniform van een medewerker?

Begrippen

Het is bijna onvermijdelijk dat je jargon in je brandguide hebt gebruikt. Neem begrippen die voor je klant onduidelijk kunnen zijn op in een begrippenlijst achterin de brandguide.

Contactinformatie

Bij de contactinformatie geef je jouw gegevens als vormgever of tekstschrijver op. Uiteraard doe je dat op een krachtige en ‘merkwaardige’ manier, net zoals in de rest van de brandguide.

Zorg ervoor dat je klant je makkelijk kan bereiken als hij vragen heeft over de brandguide of toepassingen van nieuwe middelen. Of als hij je een nieuwe opdracht wil geven.

Meer weten over brandguides?

Heb je nog vragen over je brandguide? Of wil je er een voor je eigen merk op laten stellen? Neem dan contact op.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties