Web Analytics

💙 Blue Monday: is het echt een ding?

Ik snap goed waarom Blue Monday elk jaar op de derde maandag van januari trending is op de socials. Het is vanuit menselijk én commercieel perspectief niet meer dan logisch dat zo’n dag wordt omarmd.

We maken graag gebruik van elke gelegenheid die het saaiste seizoen van het jaar kan opvrolijken. Zelfs als het gaat om een internetdingetje als Blue Monday. Maar net als dat vrijdag de dertiende niet écht een ongeluksdag is, is deze Blauwe Maandag natuurlijk niet écht de depressiefste dag van het jaar.

Sombere maand

Natuurlijk, januari kan somber zijn. De feestdagen zijn achter de rug, de lichtjes weer opgeruimd, de bankrekening is leeg, buiten is het nog altijd donker, koud en nat, de eerste goede voornemens zijn mislukt en de zomer is nog heel ver weg.

Daarom snap ik goed dat het concept van de meest deprimerende dag van het jaar snel aan populariteit won. Nieuwslezers roepen steevast in alle enthousiasme dat je je deze dag mag laven in somberheid. De hashtags zijn niet van de lucht. En talloze blogs geven je vanaf begin januari al tips om de gevreesde dag door te komen.

Inhakers op Blue Monday

En dan hebben we het nog niet eens over de ware ‘profiteurs’ van Blue Monday gehad. Tal van bedrijven haken aan op de trend om hun producten en diensten aan de man te brengen via Blue Monday-inhakers.

Een paar voorbeelden die ik online vond:

  • “Met één klik van je Blue Monday-depressie af” – TUI
  • “Hét medicijn voor de donkere dagen” – Van der Valk
  • “Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar? Niet bij HEMA. Wij kleden ons in stijl” – HEMA
  • “Vandaag is het Blue Monday en dat betekent dat je 20% korting krijgt op één artikel!” – Lucardi
  • “Blauwe Maandag. Kusje erop.” – Coolblue

Kanttekeningen zijn er ook, al sinds die eerste Blauwe Maandag in 2005. Want de zogenaamde berekening die uitgevoerd zou zijn om deze dag te bepalen wordt ‘pseudowetenschap‘ genoemd. En psychologen wijzen erop dat zo’n dag echte psychische problemen en depressie kan bagatelliseren. Alsof, wanneer je daarmee kampt, je alleen maar even een donkere dag door moet zien te komen.

Wie heeft Blue Monday dan bedacht?

De term ‘Blue Monday’ werd gemunt in een persbericht uit 2005 van Porter Novelli, een pr-bureau uit Londen. In het bericht wordt Cliff Arnall aangehaald, als deeltijddocent verbonden aan de Cardiff University, die een formule zou hebben bedacht die de derde maandag van januari ‘wetenschappelijk’ vaststelde als de meest deprimerende dag van het jaar.

De opdrachtgever van de PR-stunt was het reisbureau Sky Travel, dat zijn boekingen in januari graag wilde stimuleren.

Zo ziet de formule eruit:

de Blue Monday-formule
De Blue Monday-formule (bron: NH Nieuws)

Arnall baseerde zijn berekening op factoren als weersomstandigheden, tijd sinds Kerstmis, het aantal goede voornemens dat al mislukte en gebrek aan motivatie. Dat wilde hij best doen in ruil voor wat centjes.

PR-stunt

Zo af en toe heb je in de pr en reclame een hit te pakken en dat gold ook voor het Blue Monday-persbericht. Het idee kreeg vleugels en werd een wereldwijd fenomeen.

Maar behalve een goede reclamestunt is het dus klinkklare onzin, wat ook duidelijk blijkt uit variabelen die onmogelijk te kwantificeren en te verenigen zijn. Neem alleen al de factor ‘weer’: daaruit kun je afleiden dat de formule alleen van toepassing zou zijn op het noordelijk halfrond.

In The Guardian schreef een arts dat Blue Monday ‘potentieel schadelijk is in de manier waarop het misleidt over geestelijke gezondheid en depressie’ en dat er een dag aan verbinden ‘uitbuit hoe mensen denken en voelen’.

Toch hebben ook instellingen die verbonden zijn aan geestelijke gezondheid en psychologen de afgelopen jaren gepoogd er een dag van te maken om na te denken en te praten over psychische problemen. Want hoewel die geen relatie hebben met de derde maandag van januari, zijn ze er natuurlijk wel.

Cliff Arnall, die Blue Monday bedacht, nam eerder al afstand van het wetenschappelijke concept. In een interview gaf hij aan dat zijn uitvinding niet ‘bijzonder nuttig is’. En dat het niet zijn intentie was om er een depressiedag van te maken, maar dat hij er een uitdaging in zag om de ‘vakantieblues’ te bestrijden.

Blue Monday Deal

Hoe dan ook, Blue Monday is nu net zo’n ding als Black Friday en het ziet er niet naar uit dat het snel over zal gaan. Voor veel bedrijven is het een uitgelezen gelegenheid om het slappe seizoen na het drukke vierde kwartaal een boost te geven. Want ja, als het een ding is, kun je er maar beter op inhaken, nietwaar?

Daarom heb ook ik voor Blue Monday een speciale deal voor je: een spectaculaire 50% korting op alle cursussen uit de Doyoucopy Academy. Maar alleen vanaf vandaag tot en met Blue Monday (16 januari tot 23.59 uur!) en met de volgende kortingscode:

BLUEMONDAY23

Jazeker, deze korting geldt bovenop de eventuele korting die ik al aanbood op mijn cursussen. Dat noem ik nog eens een deal waar je vrolijk van wordt!

Kijk snel of er een cursus voor je bij zit die je alleen nu met 50% korting kunt bestellen.

Foto boven: Freepik.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties