Zonder op te willen scheppen: ik heb heel wat ervaring met bloggen op verschillende platforms: op deze site over copywriting, op een Amerika-site over Amerika, op een Italië-site over Italië op een gamesite over… inderdaad, games. En dan heb ik het nog niet eens gehad over LinkedIn, Facebook. Medium en al die andere platforms. Ik weet dus wel zo’n beetje wat de frustraties van een blogger zijn, maar ik heb ook oplossingen voor je!
1. Je verliest je in de techniek
Dit kan ook te maken hebben met uitstelgedrag. Je blijft maar aan het prutsen met het design van je website, met de technische toeters en bellen, met je funnel en welke andere technische uitdagingen ook maar op je weg komen.
De oplossing: begin vooral eenvoudig. Een standaard-template van WordPress zou moeten voldoen om je eerste blogberichten te publiceren. Wil je later wat anders, dan is WordPress zo flexibel dat je makkelijk over kunt stappen.
Mocht je je helemaal niet met techniek bezig willen houden, maar gewoon willen schrijven, dan kun je ook overwegen om je artikelen op een bestaand platform als Medium of LinkedIn te zetten. Hou er wel rekening mee dat je dan niet aan je eigen platform bouwt, maar dat van een ander. Met alle nadelen van dien.
2. Niemand leest je artikelen
Je bent de hele dag bezig met één artikel, publiceert het en… er gebeurt niets. Dit is misschien wel frustratie nummer uno voor beginnende bloggers. En er is maar één remedie: doorzetten.
Het is normaal dat je het eerste halfjaar bijna geen bezoekers naar je artikelen krijgt. Of je moet heel veel promoten. Pas na een halfjaar tot een jaar kun je zien dat je bloginspanningen iets uithalen in vorm van organische bezoekers. Helaas hebben veel bloggers op dat moment het bijltje er al bij neergegooid.
De oplossing: staar je in het eerste halfjaar niet blind op statistieken. Als je in het halfjaar daarop een voorzichtige stijgende lijn ziet, mag je tevreden zijn. Ga gewoon door met bloggen. Focus je ook op het schrijven van betere kopregels. Een kop die klikt is nu eenmaal nodig voor méér bezoekers.
3. Je publiceert niet regelmatig
Als je je voorneemt om eens per week een blog te publiceren, maar je blokt hiervoor niet je agenda, dan komt er gauw de klad in. Je moet streng zijn voor jezelf. Hier op doyoucopy.nl publiceer ik elke vrijdagochtend een nieuw artikel, óók als ik het druk heb.
De oplossing: bedenk een blogschema en hou je eraan. Zet het in je agenda net als andere afspraken waar je je aan moet houden.
Mocht eens per week op dit moment wat te ambitieus voor je zijn, dan kun je ook beginnen met tweewekelijks of maandelijks. Zorg er dan wel voor dat je een vaste dag plant waarop je artikel live moet.
4. Morgen moet je een nieuw artikel publiceren, maar je hebt geen inspiratie
Ai, ook dat is een herkenbare. Aan de ene kant moet je niet op inspiratie gaan zitten wachten, maar gewoon aan de slag gaan. Aan de andere kant: soms lukt het gewoon even niet en kun je beter even weg van je scherm gaan.
Maar wat nu als je publicatiedeadline de volgende dag is? Hiervoor is een simpele oplossing.
De oplossing: zorg ervoor dat je altijd een paar artikelen ‘op de plank’ hebt liggen. Dat doe ik zelf ook. Onder het ‘concepten-tabje’ van WordPress staan altijd een paar hele en halve blogartikelen klaar voor de finishing touch.
Werk dus in het voren, zodat je als je eens weinig tijd hebt, ziek bent of op vakantie gaat al iets klaar hebt staan.
Ook ruwe vormen van nieuwe blogs met alleen een introductie en wat tussenkoppen kunnen welkom zijn in tijden dat je het druk hebt. Probeer wel aan dat blogritme vast te houden!
5. Je had een goed idee voor een blog, maar wat ook alweer?
Dit is ook een klassieke frustratie voor elke blogger. Je had écht een goed idee voor een origineel blogartikel, maar toen lag je in bed, was je onderweg of stond je onder de douche. En nu ben je het vergeten… Zelf krijg ik altij de beste ideeën tijdens mijn dagelijkse lunchwandeling.
De oplossing: voor dit soort ingevingen gebruik ik Google Keep op mijn smartphone, maar er zijn ook tal van andere notitie-apps die je kunt gebruiken. Gewoon een kladblokje en een pen op je nachtkastje kan natuurlijk ook.
6. Je artikelen worden niet gevonden
Het kan zijn dat je nog niet lang genoeg bezig bent met bloggen. Het kan ook zijn dat je in een competitieve markt aan het bloggen bent en nog wat geduld moet hebben. Het kan ook zijn dat je iets extra’s nodig hebt in de vorm van een SEO-boost.
De oplossing: kijk eerst naar de voor de hand liggende oplossingen. Ben je al geruime tijd aan het bloggen? Zijn je artikelen van waarde en voegen je echt iets toe aan het concurrentieveld?
Misschien hebben de zoekmachines net een zetje nodig. Begin met het implementeren van mijn SEO-tips. Is dat niet voldoende, dan kun je bij mij ook een slimme cursus SEO-copywriting volgen. Wedden dat je bezoekers daarna als vliegen op de stroop op je website afkomen?
7. Mensen reageren niet op je blogs
Je moet bedenken dat maar zo’n 1% van de bezoekers op een blog reageert. En dat is waarschijnlijk nog aan de ruime kant ingeschat. Heb je dus minder dan enkele duizenden bezoekers per maand, dan zijn er hooguit ook maar enkele reacties.
Het helpt ook niet dat je als reageerder op een blog vaak eerst een formuliertje met je e-mailadres en zo moet invullen. Toch zijn er wel wat dingen die je kunt doen om meer reacties uit te lokken.
De oplossing: stel een vraag aan het einde van je blogartikel om je lezer aan te sporen te reageren. De zaken wat scherp opschrijven of een controversiële mening uiten kan ook helpen (al moet dat wel bij je passen). Ten slotte kun je er ook voor kiezen je blogartikelen na publicatie op sociale media door te plaatsen. Daar is het vaak laagdrempeliger om te reageren.
8. Perfectionisme
Perfectionisme blokkeert. Hier heb ik zelf ook veel last van gehad. Bij het schrijven van mijn thrillerdebuut bijvoorbeeld. Je moet leren perfectionisme opzij te zetten. Aan schrijfwerk kun je altijd blijven sleutelen. Het zal nooit perfect zijn.
Perfectionisme zorgt er alleen maar voor dat je niet durft los te laten. Maar dat is juist wat je als succesvol blogger moet doen: schrijven, publiceren en loslaten. En bedenk: je kunt eenmaal gepubliceerde artikelen altijd weer verbeteren, veranderen of samenvoegen.
De oplossing: stel niet uit, begin vandaag en durf te publiceren. Je artikelen worden in de loop van de tijd vanzelf beter. Lukt het toch niet: bedenk dan dat je tijd hier op aarde eindig is. En juist het begin vaak moeilijk is.
9. Je komt niet op ideeën voor blogartikelen
Voor sommigen is het bedenken van blog-ideeën een ware strijd. En ik geef toe: het is niet altijd even makkelijk (vol te houden).
De oplossing: bedenk content die je zelf graag zou willen lezen over jouw producten of diensten. Zit je te diep in de materie, dan kan het handig zijn om met iemand te gaan praten die weinig van jouw producten of diensten weet. Waarschijnlijk heb je na zo’n gesprek zo een tiental ideeën om over te bloggen.
Een andere aanpak kan zijn dat je kijkt waarover je concurrenten bloggen. Natuurlijk moet je hun artikelen niet gaan kopiëren, maar ze brengen je ongetwijfeld op ideeën. Belangrijk is nog: wees jezelf in de stukken die je schrijft. Gebruik je eigen ervaringen en je eigen stem.
Vind je het écht niet leuk om te bloggen, dan is het misschien beter om het uit te besteden aan een goede contentwriter.
💡 Pro-tip: probeer mensen te helpen en tegelijkertijd te entertainen met je blog. Gebruik een originele insteek en je eigen stem. Praat zeker niet alleen maar over jezelf of over de producten die je wilt verkopen.
Nog een pro-tip: hou je niet van schrijven, ga dan vooral niet geforceerd bloggen. Er is óók een publiek voor video’s, podcasts of alleen foto’s met een bijschrift.
Meer tips voor zakelijk bloggen vind je hier.
Heb je zelf nog blogfrustraties en/of oplossingen? Laat dan hieronder jouw reactie achter!
Beeld: Pexels.