Web Analytics

9 krachtige en direct toepasbare on-page SEO-technieken

Bijgewerkt op 6 januari 2023

Ik hoef je niet te vertellen dat er de afgelopen jaren veel veranderd is aan SEO (zoekmachineoptimalisatie). Lukraak zoekwoorden waarop je wilt scoren in je content verwerken heeft geen zin meer. Binnen het werkveld van SEO heeft on-page SEO te maken met de zaken die je op je eigen site aan kunt passen om betere resultaten in de zoekmachines te behalen. In deze blogpost laat ik je 9 direct toepasbare SEO-technieken zien die je ook voor jouw website toe kunt passen.

1. Gebruik korte url’s

Korte url’s hebben een klein voordeel ten opzichte van url’s met een lange structuur. Waarschijnlijk omdat ze ‘opgeruimder’ ogen. Maar ook in de zoekresultaten ziet een korte url er krachtiger uit.

Daarom adviseren SEO-specialisten om je alles wat achter de .nl (of een andere TLD) komt zo kort mogelijk te houden in plaats van categorieën en lange omschrijvingen te gebruiken.

2. Gebruik je zoekwoord(en) in de url

Hoewel korte url’s als doyoucopy.nl/tekstschrijver dus perfect zijn, moet je wel je belangrijkste zoekwoord in je url verwerken. Een zoekwoord dat ook terugkomt op de tekst van je pagina en in de kop van je artikel.

Heb je 2 of 3 zoekwoorden, maak je url dan gerust iets langer.

3. Gebruik LSI-zoekwoorden

Pardon? LSI-zoekwoorden? LSI staat voor ‘Latent Semantic Indexing Keywords’. Dit zijn zoekwoorden die samenhangen met het zoekwoord waar je op wilt ranken.

Deze verwante zoekwoorden zie je vaak onder aan de zoekresultatenpagina in Google staan. Of boven aan de pagina als je klikt op ‘Afbeeldingen’. Door deze in je copy te verwerken, help je Google beter te begrijpen waar je tekst over gaat.

Voorbeeld: zoek ik in Google op copywriter, dan vind ik onder aan de pagina deze gerelateerde zoekwoorden:

LSI-zoekwoorden SEO-copywriter

Heb je Search Console geïnstalleerd op je website, dan vind je deze woorden ook terug als de zoekwoorden waar je pagina op gevonden wordt (maar die je niet in je content hebt verwerkt).

Door deze gerelateerde zoekwoorden alsnog in je artikelen te verwerken, kun je een hogere positie krijgen en het aantal klikken op jouw content flink verhogen.

4. Publiceer lange artikelen

Langere artikelen ranken beter dan korte artikelen. De ideale lengte is volgens SEO-goeroe Brian Dean 1.890 woorden. (Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk: mijn best bekeken artikel in dit copyblog heeft 2.619 woorden.)

Vergeet dus de verhalen over 300 woorden per pagina die optimaal zouden zijn. Uitgebreide artikelen zijn dé norm als je wilt scoren in de zoekmachines.

Waarom doet langere content het beter? Precies, er zitten meer LSI-zoekwoorden in. Maar meer content betekent vaak ook meer antwoorden op de zoekvraag van de gebruiker.

Een kleine nuance: sommige zoekvragen van gebruikers vragen juist om een kort en krachtig antwoord. Of om een infographic of een video.

5. Optimaliseer je titel op klikratio (CTR)

De klikratio of CTR van je pagina’s is een grote rankingfactor. It’s huge. Seriously. Wordt er relatief meer op jouw titel geklikt dan op een resultaat dat boven je in de zoekresultaten staat? Dan stijg je automatisch in de ranking.

Zie de titels van je pagina’s en artikelen daarom als mini-advertenties die de aandacht van de gebruiker moeten trekken.

5 korte SEO-tips om de CTR van je titels te verbeteren:

  1. Voeg getallen toe (die breken het woordbeeld en trekken zo de aandacht).
  2. Zet er een toelichting tussen haakjes voor of achter [op deze manier].
  3. Verwerk magische woorden (of power words) je meta title en je meta description.
  4. Maak je zoekresultaat actueel en relevant door woorden te gebruiken waar je doelgroep op zoek (zoekwoorden-onderzoek) of door bijvoorbeeld een jaartal toe te voegen.
  5. Voeg symbolen toe als een vinkje (√) of een ®-teken om ze op te laten vallen. Kijk maar eens wat ik voor de homepage van doyoucopy.nl heb gedaan 😉

💡 Meer SEO-tips nodig? Een complete lijst met de beste SEO-tips vind je hier.

Externe links vanaf jouw site zijn een rankingfactor bij het optimaliseren van je website. Dat is uitgebreid onderzocht.

Wees dus niet bang om externe links in jouw artikelen aan te leggen. Je doel zou moeten zijn om elk artikel minimaal 2 links naar websites met veel autoriteit mee te geven.

Je verbindt jouw artikel met de rest van het internet en je helpt er je bezoekers mee. Google beloont je met een plusje in de ranglijst.

Dit werkt vooral goed als je website al een tijdje meegaat. Bij een startende website zou je je vooral moeten focussen op de goede content.

Met deze eenvoudige SEO-techniek is het heel makkelijk scoren. Elk artikel dat je aan je website toevoegt, geef je 2 tot 5 interne links mee naar pagina’s die moeten scoren in Google.

Het is de kunst om deze links niet naar willekeurige pagina’s te maken, maar met een bepaalde strategie in gedachten.

Zo kun je de pagina’s die het hoogst moeten scoren een boost geven in de zoekresultaten. Dit kan het verschil maken tussen pagina 2 of pagina 1 in Google.

8. Zorg voor een snelle site

Een snelle site wordt steeds belangrijker. Zorg ervoor dat je site zo snel mogelijk is. Een ‘quick win’ is meestal de hosting. Goedkope hosting? Een langzame site. Kwaliteitshosting? Een snelle site.

Daarom heb ik een tijdje geleden gekozen voor Savvii, specialisten in WordPress-websites. Je betaalt wat meer, maar je site wordt er een stuk sneller door. Dat kan een belangrijk verschil maken bij de concurrentie in de ranglijsten van Google én bij de conversie op je website.

Tip: als je hosting al op orde is, kun je deze 3 eenvoudige manier om je website sneller te maken proberen.

9. Gebruik multimedia

Video’s, grafieken, afbeeldingen, lijstjes, streamers. Het helpt allemaal om je gebruikers langer geïnteresseerd en langer op je website te houden. Daarmee is het een belangrijke SEO-tip. Google houdt ervan als mensen de content op je site zo goed vinden dat ze blijven ‘plakken’.

Andere SEO-technieken?

Heb je zelf nog andere SEO-technieken die je hebt toegepast om je website een boost in de zoekresultaten te geven? Laat hieronder jouw SEO-technieken achter en help anderen.

Bron: een YouTube-video van SEO-specialist Brian Dean, foto: Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] 45 Benefits of SEO & Why Every Business Needs SEO 9 krachtige en direct toepasbare on-page SEO-technieken […]

[…] yhttps://www.doyoucopy.nl/9-krachtige-en-direct-toepasbare-on-page-seo-technieken/ […]