Web Analytics

8 lessen van Roald Dahl over copywriting

Bijgewerkt op 14 september 2022

Hebben we als kind niet allemaal vol verbazing de boeken van Roald Dahl gelezen? Hij was een van de besten en inmiddels weet ik waarom. Roald Dahl beheerste alle vaardigheden van een geweldige copywriter.

Dit zijn 8 fantastische lessen die je van de meester zelf kunt leren.

1. Hij spreekt de taal van zijn doelgroep

Les 1 op de copywriting-school: schrijf voor je doelgroep. Kinderen zijn de hoofdpersonages, volwassenen zijn gemeen of stom. Precies zoals kinderen denken. Het taalgebruik in de boeken van Roald Dahl is precies op de doelgroep afgestemd.

Een stukje uit Joris en de geheimzinnige toverdrank:

De meeste grootmoeders zijn lieve, aardige, hartelijke oude dames, maar deze niet. Ze zat elke dag de hele dag in haar stoel bij het raam en klaagde, mopperde, bromde, mokte en morde over van alles en nog wat. Nog nooit, zelfs niet op haar beste dagen, had ze naar Joris geglimlacht en iets gezegd van: ‘En hoe is het met jou vandaag, Joris?’ of ‘Zullen wij eens gezellig een potje kaarten?’ of ‘Hoe ging het op school?’ Ze leek geen snars te geven om andere mensen, alleen om zichzelf. Ze was een misselijke oude zuurpruim.

2. Hij gebruikt makkelijk te begrijpen taal

Toegegeven: het taalgebruik in de boeken van Roald Dahl begint inmiddels wat slijtage te vertonen. Boeken zouden anno nu niet meer op deze manier worden geschreven.

Maar toen Matilda, De reuzenperzik, De heksen enzovoorts uitkwamen waren ze stuk voor stuk in makkelijke en goed te begrijpen taal geschreven. Taal die kinderen zo goed begrijpen dat ze de boeken al snel zelf kunnen lezen.

3. Hij weet humor toe te passen

Natuurlijk. Roald Dahl is de koning van de humor. Hij balanceert perfect tussen humoristisch, gruwelijke en fantasierijk taalgebruik. Iedereen die weleens een boek van Roald Dahl heeft gelezen weet wat ik bedoel.

Sommige volwassenen vonden zijn boeken zelfs te grof, te absurd of te duister, maar kinderen zijn gek op het soort humor waarin een nare oma een vies oud wijf wordt genoemd. En humor werkt gewoon, ook als je iets wilt verkopen.

4. Zijn boeken zijn niet moralistisch

Een moraal of een wijze les? Da’s typisch iets voor volwassenen. De verhalen van Roald Dahl zijn nooit prekerig, maar volgen de denkwijze van kinderen. Je zou kunnen zeggen dat Roald Dahl een groot kind was. Of dat hij zich in ieder geval als geen ander in kinderen kon verplaatsten.

5. Hij is niet bang om angst in te zetten

Angst is een van de sterkste emoties die we als mensen kunnen ervaren. Voor kinderen zijn angsten die we als volwassenen niet meer hebben nog heel reëel. Ze vormen een belangrijke drijfveer voor kinderen. En in het algemeen voor uiteindelijk alles wat wij mensen doen. Als je angst goed in weet te zetten, kun je bergen verzetten.

6. Hij maakt zijn lezers de helden van het verhaal

Elke lezer zal zich hebben herkend in Matilda uit het gelijknamige boek of in Sofie uit de GVR, in Daantje uit Daantje de wereldkampioen of in Sjakie uit Sjakie en de chocoladefabriek.

Het zijn stuk voor stuk gewone kinderen die toch heel bijzonder zijn. Met hun slimme denkwijze slagen ze erin problemen op te lossen die voor volwassenen onoverkomelijk lijken.

7. Hij schrijft in spreektaal

Niet alleen schrijft Roald Dahl in makkelijke taal, hij zorgt er ook voor dat hij in spreektaal schrijft. Dat merk je goed wanneer je een verhaal van Roald Dahl voorleest. Je struikelt bijna nooit over de woorden en dat is omdat je het zelf zo zou zeggen.

8. Hij schrijft beeldend

Roald Dahl heeft een sterk visuele stijl. Dat is de reden dat zijn verhalen ook zo gemakkelijk te verfilmen zijn. Beroemd zijn onder andere de verfilming van De heksen uit 1990 (die in 2020 een remake krijgt), Sjakie en de chocoladefabriek met Johnny Depp als Willy Wonka uit 2005 en De GVR uit 2016.

Hiermee volgt hij een belangrijke schrijversregel: show, don’t tell, die copywriters eveneens ter harte zouden moeten nemen.

Conclusie: leer van Roald Dahl

Of je nu schrijft voor een IT-bedrijf, een reisorganisatie of een leverancier van planten, met bovenstaande lessen van meester-copywriter Roald Dahl kun je zelf ook betere teksten schrijven.

  • Laat je doelgroep de hoofdrol spelen in jouw verhaal.
  • Gebruik altijd spreektaal en dan in het bijzonder de taal van je ideale klant.
  • Geef ze het idee dat ze controle hebben over hun beslissingen.
  • Stuur ze met een combinatie van fantasie en gruwel.
  • Maak wat je wilt verkopen altijd beeldend.

Je teksten zullen er zoveel beter door worden.

Wist je dat Roald Dahl naast zijn kinderboeken ook veel korte verhalen voor volwassenen heeft geschreven? Vaak gaat het om verhalen met bizarre en verrassende plotwendingen.

Lees of herlees ze als je op zoek bent naar inspiratie.

📚Grappig weetje: typen kon Roald Dahl niet, hij schreef al zijn boeken met potlood en pen.

Beeld Roald Dahl: YouTube.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties