Web Analytics

7 zaken die je teksten makkelijk leesbaar maken

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

De meeste bedrijven die teksten willen, willen teksten die makkelijk lezen. Maar da’s makkelijker gezegd dan gedaan. En dat is ook waarbij veel bedrijven en amateurschrijvers de fout in gaan. Zodra ze beginnen met schrijven, gaat er een knop om, lijkt het wel.

De teksten die eruit rollen zijn complex en stroef. Als ze er al uit rollen. Stugge schrijftaal, geen taal waarmee je jouw doelgroep informeert of overhaalt om iets te doen of iets te kopen.

Daarom heb ik vandaag de zeven belangrijkste zaken die teksten makkelijk leesbaar maken. Doe er je voordeel mee.

1. Concreet en specifiek

Het tegenovergestelde van concreet en specifiek is abstract en algemeen. Niemand wil abstracte, algemene teksten lezen. Al vanaf de eerste regels moet volkomen helder zijn waar je tekst over gaat. Kies een onderwerp en blijf daarbij.

Dat geldt voor heel veel schrijfwerk: voor je webteksten, voor blogs, voor artikelen. Hoe concreter en specifieker, hoe beter. Concreet is ook schrijven met namen, met voorbeelden, met cijfers.

2. Persoonlijk

Persoonlijk schrijven is actief schrijven. Vermijd de naamwoordstijl (het plus infinitief) en vervoeg werkwoorden actief in plaats van de lijdende vorm te gebruiken. Gebruik het vage ‘men’ liever niet en wees in plaats daarvan niet bang om ‘we’ of ‘wij’ te gebruiken als het over je bedrijf gaat. En ook niet om ‘ik’ te schrijven als je jezelf bedoelt.

Spreek de lezer aan met ‘je’ of ‘jij’ of ‘u’. Vousvoyeren schept wat meer afstand, maar sommige bedrijven voelen zich daar prettiger bij. Dan moet je vooral niet krampachtig gaan jijen en jouen.

3. Duidelijk en beknopt

Komt deels overeen met punt 1 uit deze lijst. Maar duidelijk en beknopt schrijven is ook overtollige woorden weglaten en vaktaal zo veel mogelijk schrappen.

Streep ook voorzetselketens als ‘met behulp van’, ‘door middel van’, ‘op het gebied van’ en ‘met betrekking tot’ zo veel mogelijk weg. Je kunt dit soort constructies vrijwel altijd vervangen door helderder taalgebruik: met, door, over.

4. Positief

Schrijf met een positieve insteek. Natuurlijk mag je problemen benoemen, zeker als jouw product of dienst daarvoor oplossingen biedt. Maar daarna ga je snel over naar het resultaat, de situatie zoals die kan zijn met jouw product of dienst. Vrijwel iedereen leest liever positieve, optimistische verhalen dan negatieve, pessimistische.

Reclame werkt veel beter als je deze positief insteekt. Een simpel voorbeeld: in plaats van ‘je betaalt verzendkosten bij bestellingen onder de 20 euro’ schrijf je ‘gratis verzending bij bestellingen boven de 20 euro’.

5. Maak het beeldend

Vermijd lege woorden en marketingtaal. Prachtige, leukste, beste, unieke… Schrap bijvoeglijk naamwoorden en bijwoorden zo veel mogelijk. Trap open deuren in. Reken af met clichés.

Kies in plaats daarvan intelligentere omschrijvingen, gebruik metaforen en doe aan framing: caviapolitie, villasubsidie, powernap, plofkip, fair trade, 30% minder suiker. Zet ze in zodat jouw publiek in jouw richting denkt. Gebruik vergelijkingen die beelden oproepen. Dwing jezelf creatiever te zijn in je woordkeus.

6. Foutloos en volledig

Frustrerend voor de lezer zijn teksten die vol fouten zitten. Nog erger is het als je de tekst door de fouten niet goed meer begrijpt. Soms kan het wél handig zijn om iets weg te laten. Bijvoorbeeld omdat je de lezers van je blog zelf aanvullingen wilt laten geven.

Maar in veel gevallen is een onvolledig artikel of een onafgeronde tekst niet prettig om te lezen. De lezer heeft erin geïnvesteerd, hoe kort het ook is, en wil er op z’n minst iets van opsteken.

Lees je teksten nog eens goed na voordat je ze publiceert. Heb je je punt gemaakt? Heb je de (ergste) fouten eruit gehaald? Is je verhaal compleet?

7. Structuur en ritme

Hoe is je tekst opgebouwd? Begin je met een situatieschets? Sluit je af met een conclusie? Is je tekst ‘rond’? Let ook op de structuur in alinea’s en op zinsniveau. Wissel lange zinnen met korte af. Pas op dat je zinnen niet eindeloos verlengt met komma’s (of zelfs puntkomma’s). Let op de cadans en op het gebruik van spreektaal. Lees de tekst desnoods hardop voor. Dan hoor je meteen waar de knelpunten zitten.

Heb je zelf nog aanvullingen op deze lijst? Dan hoor ik graag van je.

Bron: Creatief Schrijven. Foto: CollegeDegrees360.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties