Stop met je loonslavenbestaan! Word je eigen baas! Verdien meer geld voor jezelf dan je ooit zou kunnen in de loondienstwereld! Reis de wereld rond en werk vanuit een hangmat!
Klinkt als een droom, de wereld van de freelancer!
Helaas is dat niet het hele plaatje. Want over het leven als freelancer doen nog wel wat mythes de ronde. Laat ik er eens 7 oplepelen, om een beetje een evenwichtig beeld te scheppen.
1. Als freelancer ga je 3 keer zo veel verdienen
Het eerlijke verhaal is dat je als freelancer een goed inkomen kunt verdienen. Mits je bereid bent om hier eerst veel tijd en energie in te steken. Simpelweg stoppen met je baan en overgaan op freelance-werk levert niet ineens 3 keer zo veel op. Al was het maar omdat je als beginnende freelancer nu ook met kosten zit, die je voorheen niet had!
2. Je hebt minder stress
Als je als freelancer begint, werk je harder dan ooit tevoren om klanten te krijgen, waardevolle contacten te leggen en aan de promotie van je eigen zaak te werken.
Veel overstappers vanuit loondienst valt dit nog tegen. De deur dichttrekken na de vrijmibo is er niet meer bij. En dan moet je in het weekend ook nog al die administratie doen!
3. Je doet alleen nog maar dingen die je leuk vindt
Dat willen we allemaal wel. Alleen nog dingen doen die je leuk vindt! Maar als je eenmaal freelancer bent, zul je jezelf erop betrappen dat je soms alleen maar ‘ja’ zegt vanwege de euro’s. Er moet tenslotte ook brood op de plank.
Meer ervaren freelancers beheersen de kunst om vaker ‘nee’ te zeggen en zo steeds vaker dingen te doen die ze leuk vinden. Dat wordt makkelijker naarmate je meer werk zeker hebt gesteld. Maar daarmee begint het zeker niet.
4. Je kunt werken wanneer je dat zelf wilt
Oké, deze is misschien wel een beetje waar. Je hoeft als freelancer niet op bepaalde tijden te werken en daar word je ook niet op gecontroleerd. Maar het is nu ook weer niet zo dat je geen enkele boodschap aan de 9-tot-5 hoeft te hebben.
Veel van je klanten zullen namelijk op deze tijden werken, waardoor de kans groot is dat ze jou gaan bellen en mailen tussen 9 en 5. Digital nomads weten wel hoe lastig het kan zijn als je in een andere tijdzone werkt. Niet dat het niet mogelijk is, maar toch.
Wat ik maar willen zeggen: behalve als je alleen aan eigen projecten werkt, heb je als freelancer tóch te maken met klanten en de tijden waarop zij werken.
5. Je hebt geen baas
Een baas die blaffend binnen komt vallen of over je schouder meekijkt op je beeldscherm, die heb je (gelukkig) niet. Maar wat krijg je ervoor terug? Misschien wel 20 bazen, die we nu ‘klanten’ noemen. Aan al die bazen moeten we verantwoording afleggen, we moeten deadlines halen en we moeten beschikbaar zijn.
Dat maakt freelancen met je eigen klanten in feite een stuk uitdagender dan werken onder één baas. Elke klant heeft een eigen persoonlijkheid en een eigen verwachtingspatroon dat je moet zien te doorgronden. Waar de één zeer tevreden mee is, is de ander dat zeker niet.
Des te belangrijker om vooraf goed te luisteren, afspraken duidelijk vast te leggen en soms je ego opzij te zetten.
Als het echt niet gaat, wees dan ook niet bang om een klant ’te ontslaan’. Het komt gewoon voor dat samenwerkingen stroef verlopen en dat is uiteindelijk voor niemand prettig werken.
6. Vanuit huis werken is altijd beter dan op kantoor
Thuiswerken heeft zeker zo z’n voordelen, vooral als je kinderen hebt en werk en privé probeert te combineren. In je thuiskantoor vermijd je files, je bent lekker snel op je werk (en weer thuis) en je kosten zijn laag in vergelijking met het huren van kantoorruimte. O, en over die vervelende collega’s hoef ik het niet eens te hebben.
Maar waar je het hebt over de voordelen van werken vanuit huis, kun je net zo goed de nadelen beschrijven. Want die zijn er natuurlijk ook:
- De scheiding tussen werk en privé is er amper.
- Werken met collega’s kan ook heel gezellig zijn.
- Je kunt of wilt niet altijd klanten bij je thuis ontvangen.
- Thuis is het niet altijd beter…
- Als je thuiswerkt, heb je ook te maken met hogere lasten (bijvoorbeeld koffie, verwarming, licht en – ik noem maar eens wat – een lunch die anders door een werkgever wordt vergoed).
7. Je houdt zeeën van tijd over
Op een gegeven moment kun je die 4 uur durende werkweek bereiken, waar Tim Ferriss het over had. Maar dat is het eind van de freelancereis en zeker niet het begin.
Eerst doe je al het werk zelf, dan ga je zaken uitbesteden (zoals je administratie) om daarna een soort spilfunctie in een bureau te gaan vervullen, waarbij anderen jouw taken overnemen. Daarvoor moet je eerst iets opgebouwd hebben en je omzet min kosten moeten hoog genoeg zijn om zaken uit te kunnen besteden.
Om steeds efficiënter te werken, moet je ontdekken wat er efficiënter kan. Freelancen is prioriteit geven aan wat belangrijk is en doen waar je goed in bent.
Je kunt beginnen met geconcentreerd werken, waarbij je zo veel mogelijk afleiding uitschakelt. Veel tijd gaat namelijk verloren aan dingen die er helemaal niet toe doen. Stap voor stap ga je automatiseren en processen inrichten, waarbij je opschuift naar de verleidelijke 4-urige werkweek.
Maar dan nog: misschien vind je je werkzaamheden wel zo leuk dat je er liever meer dan minder tijd aan zou willen besteden?
Bonusmythe: je loopt de hele dag in je pyjama
Een luie pyjama-dag kan prima. Het wordt wel wat lastiger als je jouw pyjama associeert met ontspannen op de bank Netflix kijken en popcorn eten, wanneer je nog een lange to-do-lijst moet afwerken.
Uit onderzoek blijkt dat je kledingkeuze invloed heeft op je houding. Zo’n Zoom-meeting met een klant terwijl je onderuitgezakt in je boxershott in je bureaustoel zit is dan misschien niet zo’n goed idee.
Als je ervoor zorgt dat je er tijdens je werkuren ‘gekleed’ uitziet, geeft je dat een gevoel van productiviteit en zelfvertrouwen.
Maar weet je, als jij hier gelukkig van wordt, doe dan vooral die pyjama aan op de dagen dat het er niet toe doet!
Conclusie
Is freelancen een geweldig carrièrepad dat je meer vrijheid en een betere balans geeft en daarnaast de weg openzet voor stijgende inkomsten? Jazeker, en dat is precies de reden waarom ik al bijna 15 jaar aan het freelancen ben.
Maar houd er ook rekening mee dat er nadelen zijn. Dat freelancen niet voor iedereen is weggelegd. Dat je – zeker in het begin – hard moet werken. Kortom, het is net als het leven zelf.
Foto: Sidhra Ibrahim/Unsplash.
Góed artikel en klopt hélemaal 🙂 ! Bovendien leuk geschreven. Waarvoor dank!
Dank!