Web Analytics

7 belangrijke nadelen van bloggen

Ik heb het hier al vaak over de voordelen van bloggen gehad, maar nadelen van bloggen zijn er zeker ook. Misschien zijn die nadelen voor jou nog wel groter dan de voordelen. Tijd om die koe bij de hoorns te vatten en ze eens voor je uit te schrijven.

1. Bloggen kost (ziek veel) tijd

Om maar bij het grootste nadeel te beginnen: bloggen kost tijd. Veel tijd. Echt ziek veel tijd. Je moet nadenken over onderwerpen, je moet een outline maken, schrijven, bijschaven, er nog eens een nachtje over slapen, puntjes op de i en dan publiceren. O, wacht! Je hebt ook nog goed beeldmateriaal bij je blogs nodig. Het liefst een beetje uniek.

Nou ja, het kan allemaal wel wat sneller natuurijk. Maar ja, dan boet je in op kwaliteit en dat wil je niet. Het staat toch op je eigen website. Veel sneller is het om een post voor Instagram, Facebook of Twitter, pardon, X te schrijven.

2. Je moet echt plezier hebben in schrijven

Een blog bijhouden betekent dat je moet schrijven. En dat kan een nadeel zijn als je makkelijker in een microfoon of voor een camera praat. Of je teksten het liefst van de omvang van een social update houdt.

Wil je blog een beetje diepgang hebben en interessant zijn, dan moet je nog veel schrijven ook. Zeker als je vaker wilt bloggen dan eens per week. Je moet er dus echt plezier in hebben en het liefst ook nog een beetje vlot en gemakkelijk kunnen schrijven.

3. Het levert (in eerste instantie) weinig op

Ik heb het hier ook al vaker genoemd. Bloggen levert maar weinig op. Tenminste, op de korte en middellange termijn. Bloggen is een echte langetermijnstrategie waarvoor je een bijzonder lange adem moet hebben. Ja, als die SEO-sneeuwbal eenmaal gaat rollen, pluk je er de vruchten van. Maar tot die tijd moet je op een houtje bijten als je voor je inkomsten afhankelijk bent van een blog. Don’t quit your day job yet.

Je ziet dat ook dat je veel sneller een following op kunt bouwen via sociale media en dan vooral de nieuwere platforms als TikTok. Maar ja, dan stel je jezelf weer in dienst van een algoritme dat er niet voor jou is, maar voor het bedrijf achter het medium.

Ter info: mijn Italië-blog heb ik nu 14 jaar en pas de laatste paar jaren komt er écht schot in, financieel gezien.

4. Het hippe is er wel vanaf

Voortbordurend op punt 3: echt hip en vernieuwend kun je bloggen niet meer noemen. Het hebben van een blog alleen is niet voldoende om de aandacht op je te vestigen. Iedereen en z’n moeder heeft een blog (gehad). Dus wat ga je doen om jezelf wél in de kijker te spelen?

De afgelopen 20 jaar is er ook een heel nieuwe generatie opgegroeid die niet warm meer loopt van blogartikelen. Die moet je vooral met visuele content zien te verleiden. Instagram, TikTok, YouTube en podcasts zijn veel geschikter voor een generatie die kampt met information overload.

5. Een blog alleen is niet meer genoeg

Waar is die tijd gebleven dat je in alle rust een blogje op kon starten, een paar weken stukjes tikte, die één voor één publiceerde en wachtte tot het publiek toestroomde? Nee, je kunt anno 2023 niet langer volstaan met een blog alleen, zelfs niet als je je nieuwe blogartikelen via sociale media onder de aandacht brengt.

Je moet nu ook content op een ander platform brengen. In een andere vorm. Dus video’s van je blogartikelen maken, samenvattingen van je posts op LinkedIn publiceren of er een podcast naast beginnen. Dat doet veel beginnende bloggers denken: waarom zou ik überhaupt nog energie in bloggen gaan steken?

6. Je hebt voortdurend nieuwe onderwerpen nodig

Voordat je daadwerkelijk je eerste blogartikelen publiceert, heb je tijd om er eerst een aantal uit te denken. Maar als je al aan het publiceren bent, kun je het beste een regelmaat aanhouden. Zoals elke vrijdag een nieuw blogartikel plaatsen (dat doe ik hier op mijn copyblog).

Een regelmaat maakt het niet alleen makkelijker om een publiek voor je blog op te bouwen, maar zorgt ook voor een stok achter de deur.

Het wordt echter lastiger als je door je ‘voorraad’ aan blogs heen bent. Dan moet je opeens op donderdagavond nog een onderwerp bedenken, omdat je lezers op vrijdagochtend een artikel verwachten. Die van mij worden ook nog eens automatisch gemaild aan mijn abonnees, dus je begrijpt de druk…

Voor sommigen kan die stress van steeds weer een nieuw onderwerp te moeten bedenken een nadeel zijn. Maar het moet gezegd: naarmate je langer blogt, komen er makkelijker nieuwe ideeën uit je vingers. Dan kunnen ze zomaar te binnen schieten terwijl je een boek leest, een wandeling maakt of onder de douche staat.

7. De zoektocht naar geschikt beeldmateriaal

Ik noemde dit al even kort onder punt 1, maar dit is een nadeel op zich. Want natuurlijk heb je beeldmateriaal bij je blog nodig. Al was het alleen maar om een aantrekkelijke preview van je nieuwste artikel op sociale media te kunnen tonen. Maar ook om je blogartikel er aantrekkelijker uit te laten zien of om iets met een beeld makkelijker uit te leggen aan je publiek.

Toch valt het niet meer om steeds weer een toepasselijk beeld te vinden. De beeldbanken bieden lang niet altijd uitkomst. Je wilt het liefst geen clichébeeld bij je artikel. En ook geen beeld dat helemaal geen link heeft met je verhaal. Het wordt helemaal een tijdrovende en frustrerende klus als je meerdere beelden in je artikel moet verwerken. Zie maar eens te vinden wat je zoekt!

Natuurlijk is het het beste als je je eigen foto’s bij je stukken kunt plaatsen. Dat lukt je misschien bij een reisblog, maar voor een wat abstracter onderwerp als copywriting is het al een stuk lastiger. En iedere keer weer die foto van een laptop of typemachine plaatsen wil je ook niet.

Dan heb je ook nog eens de kans dat je copyrightjagers op je dak krijgt, omdat je per ongeluk een foto hebt gebruikt die niet rechtenvrij was. Daar heb je allemaal geen last van als je een podcast maakt of je eigen video’s opneemt (wel weer oppassen met het toevoegen van muziek).

💡Pro-tip: neem voor 8 dollar per maand een abonnementje op Midjourney en laat AI de beelden bij je blog genereren. Ja, het kost je ook tijd om een goede ‘prompt’ te vinden en een aantrekkelijk resultaat te genereren, maar je hebt wel iets unieks en het voorkomt problemen met auteursrecht (iedereen mag de beelden die Midjourney genereert onbeperkt en voor elk doel gebruiken). De afbeelding bij dit artikel is ook met Midjourney gecreëerd.

Wat zijn voor jou de grootste nadelen van bloggen?

Dat waren mijn grootste nadelen van bloggen. Misschien heb je zelf nog wel andere toevoegingen. Maar vergeet niet dat ook ook nog altijd veel voordelen aan bloggen zijn. Als je die zelf nog niet hebt ontdekt, daag ik je graag uit om die uit mijn eerdere blogartikelen te halen.

Beeld boven: Midjourney.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties