Bijgewerkt op 11 november 2020
Ook dit seizoen is het weer een kijkcijfertopper (1,6 miljoen kijkers!): We zijn er bijna! van Omroep MAX, gepresenteerd door Martine van Os. Wat trekt ons zo aan in dit trage tv-programma dat momenteel zijn 8ste seizoen beleeft? Wat kunnen we als ondernemers of als communicatieprofessionals leren van 44 ouderen die onder leiding van het Vlaamse koppel Willy en Lut naar de hak van de Italiaanse laars afreizen?


Tijdens de ACSI-rondreis (sinds dit jaar heeft campingsspecialist ACSI het stokje van de ANWB overgenomen) door Italië zien we niet alleen een aantal van de mooiste plekken die de laars te bieden heeft, maar zien we vooral alles wat een ‘gewone vakantie’ een ‘gewone vakantie’ maakt:
- De afwas op de camping
- Het parkeren van de camper
- De afvinklijst van de reisleiding
- Het schillen van piepers
- Even genieten op een fijn plekje in de zon
- De jeu-de-boules-competitie
- Het gehannes met de ‘mover’ van de caravan…
Het is heerlijk rustige televisie. Echte slow-tv. En dan liggen de temperaturen in Italië ook nog eens flink hoger dan die tijdens de reis naar Ierland, vorig seizoen.
Dit kunnen we leren van We zijn er bijna!
Wat verklaart de populariteit van het programma? Waarom wil iedereen 44 senioren zien die van camping naar camping trekken en onderwijl wasjes doen en over koetjes en kalfjes keuvelen?

Het is Martine van Os al vaker gevraagd. In een recent interview met De Telegraaf zei ze hierover: ‘Het programma is simpel, optimistisch, vrolijk en ongecompliceerd. En dat is fijn in deze tijd waarin iedereen gestrest is.’
Ik denk dat ze hiermee de spijker op de kop slaat. Maar ik heb ook zelf wat aanvullend onderzoek gedaan en ik heb 7 belangrijke lessen over communicatie uit het format gedestilleerd.
Lessen waarvan je kunt leren als je je bezighoudt met copywriting of tekstschrijven, met (online) marketing, contentmarketing of in het algemeen met communicatie. Hier komen ze.
Les 1: hou het simpel

Het is misschien wel de allerbelangrijkste les uit het communicatievak. Keep it simple. Maak het simpel, eenvoudig, ongecompliceerd. Vrijwel iedereen weet het, maar nog niet iedereen doet het. Dit was trouwens ook hét adagium van copywriter Don Draper uit de succesvolle serie Mad Men. Wat het programma doet is het simpelweg registreren van de dagelijkse beslommeringen van de deelnemers aan een vakantiereis, meer niet.
Les 2: hou het positief

We zijn er bijna! is ver weg van alle ellende in de wereld. Problemen doen zich voor in de categorieën: hoe vermijden we die wielertocht, hoe hou ik mijn caravan onbeschadigd en wat kunnen we nog eten met wat er in de koelkast ligt. De deelnemers zijn tevreden met een mooie plek op de camping, als in hun tuinstoel in de zon kunnen zitten of als ze goed hebben geslapen. ‘Wat wil een mens nog meer?’ Dat is fijn in een tijd van cynisme, polarisatie en terrorisme. Het werkt zelfs aanstekelijk.
Les 3: wees niet pretentieus

We zijn er bijna! heeft geen pretenties. Het brengt je een groep gemotiveerde ouderen tijdens een rondreis door Italië. Het gaat er niet over hoe we de aarde aan het verpesten zijn of welke dingen je allemaal móet zien tijdens je reis. Het programma probeert niet wanhopig kijkers bij de les te houden of zich te richten of stelling te nemen tegen iets of iemand. Het is gewoon wat het is en dat is verfrissend. Als ondernemer of merk kun je hiervan leren dat je niet op een voetstuk moet gaan staan of met het vingertje moet gaan wijzen.
Les 4: vertel een verhaal

Dit is storytelling zónder het zo te noemen. Al in de eerste aflevering maakten we kennis met weduwnaar Joop die na 57 jaar huwelijk voor het eerst in zijn eentje reist. Hij viert zijn verjaardag en wijlen zijn vrouw zou de maandag ervoor jarig zijn geweest. Het is een verhaal waarmee iedereen zich kan identificeren. Het blijft luchtig, maar het gaat ook ergens over.
Gedurende de reis komt Martine van Os nog een paar keer bij hem terug. En Joop vertelt dan dat de reis mooi is, maar dat hij zijn vrouw des te meer mist. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer verhalen binnen de groep.
Les 5: blijf in het hier en nu

We zijn vaak bezig met het verleden of met de dag van morgen, maar we vergeten dat het leven nu plaatsvindt. Ook als je je even verveelt of je met een klusje bezig bent dat je eigenlijk gedaan zou willen hebben. Martine van Os: ‘We dragen het pluk-de-daggevoel uit.’ We zijn er bijna! laat ons zien dat je door mindful te zijn meer kunt genieten van het leven en het intenser kunt ervaren.
Les 6: zorg voor gemoedelijkheid

Niemand wordt belachelijk gemaakt, BN’ers ontbreken, de sfeer is gezellig, de muziek sluit goed aan op de scènes. Iemand die op de eerste dag van de reis een flinke scheur in zijn caravan rijdt, haalt er uiteindelijk zijn schouders over op. De meereizende technische man plakt er met ducttape een plaat tegenaan en klaar is kees. Het is allemaal heel gemoedelijk. Heel Hollands, zou ik bijna zeggen.
Les 7: maak het echt

We zijn er bijna! is het échte leven. Volgens Jan Slagter van Omroep MAX is niets in scène gezet: ‘Zó gaan mensen op vakantie; gewone mensen, geen BN’ers. Ze voeren gesprekjes over het dagelijks leven en genieten van hun vakantie.’ Het is duidelijk dat deze authenticiteit aanslaat.
Wat voor lessen trek jij uit We zijn er bijna!?
Ben je bezig met de communicatie voor je merk of je website? Denk dan eens aan de bovenstaande lessen die we van We zijn er bijna! kunnen leren. Het zijn lessen die universeel zijn en die naar mijn mening meer dan ooit tevoren nodig zijn om jouw merk aantrekkelijk te maken.
Ken je We zijn er bijna! nog niet? Dan heb je echt wat gemist. Maar hier kun je alle afleveringen terugkijken.
En weet je nog? Begin dit jaar was ook dat andere populaire programma op tv: De Luizenmoeder. Daarin trof je eveneens belangrijke lessen voor ondernemers aan!
Beeld: Omroep MAX/NPO.