Bijgewerkt op 13 september 2023
Iedereen die de laatste tijd een klein beetje heeft opgelet bij de lessen over online marketing, heeft een blog. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen blogfouten maken. Hieronder vind je de 6 meestgemaakte fouten bij het zakelijk bloggen. Lees ze en vermijd ze!
1. Je blog verwarren met een reclamemedium
Als elk blogartikel dat je schrijft erop is gericht om je producten of diensten te verkopen, haken je bezoekers af. In plaats van op jouw business moet je je richten op wat je doelgroep bezighoudt. Geef jouw visie op het vak. Reik ideeën aan. Help ze. Zorg ervoor dat je blog waarde toevoegt en de clientèle komt uiteindelijk vanzelf.
2. Niet regelmatig bloggen
Het is supersimpel om een blog te beginnen. Het is veel moeilijker om een blog voor langere tijd in stand te houden. Maak vooraf een schema (één keer per week bloggen of tweewekelijks of…) en hou je daaraan.
Creëer een paar reserveposts voor als je weinig tijd hebt. Als je die tijdloos maakt, kun je er daar altijd eentje uit putten. Een blog bloedt dood als je lange tijd niets meer van je laat horen.
3. Je blog als eenrichtingsverkeer zien
Een blog is geen persbericht dat je over de schutting gooit om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Op een goed blog kun je reacties verwachten. En als die reacties komen, doe je er goed aan weer een reactie terug te geven. Ook al is het slechts een bedankje. Het draait allemaal om de interactie. Jouw bezoekers willen ook graag hun mening geven. Wanneer je het goed doet, dan probeer je die reacties in jouw stukjes ook uit te lokken.
4. Alleen op SEO gefocust zijn
Met zoekwoorden bouw je geen geloofwaardigheid op. Natuurlijk moeten je artikelen gevonden worden, dus voeg je her en der belangrijke woorden toe. Je kunt daarvoor uitstekend de plugin van Yoast gebruiken.
Maar onthou altijd dat je schrijft voor mensen, niet voor zoekmachines. Als je de bovenstaande drie blogfouten niet maakt, dan komen die bezoekers vanzelf. En ze converteren ook nog!
5. Niet over beeldmateriaal nadenken
Een blog is meer dan een stuk tekst. Eén of meerdere beelden die je verhaal ondersteunen zijn zeker zo belangrijk. Ook al omdat veel sociale media het uitgelichte beeld bij je blogpost in de link ernaartoe laten zien.
Denk goed na over de strekking van je artikel en zoek er een goede foto bij. Als je jouw verhaal kunt ondersteunen met een filmpje of een infographic is dat natuurlijk geweldig.
Pas wel op dat je geen auteursrechten schendt met het plaatsen van beeldmateriaal. Op websites als Pexels, Pixabay en Unsplash kun je gratis foto’s vinden die zonder problemen kunt plaatsen.
6. Niet leren van je statistieken
Als je wilt leren van je blogfouten, leg je de vinger aan de pols bij je blogstatistieken. Welke blogartikelen scoren niet en welke scoren juist heel goed? Ook van de reacties op je content kun je veel leren.
Experimenteer met kopregels en onderwerpen. Na verloop van tijd weet je wat jouw publiek van je blog verwacht en schrijf je veel meer artikelen die recht in de roos zijn.
Welke blogfouten maak jij (stiekem) nog?
Lees ook: 10 zaken die ik 10 jaar geleden anders had moeten aanpakken, om van te leren voor je eigen praktijk!
Geïnspireerd op een artikel op Mashable, foto: Pixabay.