Web Analytics

5 redenen waarom Mark Rutte overal mee wegkomt

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Mark Rutte is sinds 2006 politiek leider van de VVD en sinds 14 oktober 2010 minister-president van Nederland. En hoewel hij inmiddels wel wat politieke gebruikerssporen heeft opgelopen, staat hij nog steeds fier glimlachend overeind. Hoe doet hij dat toch? Hier zijn vijf communicatieredenen waarom Mark Rutte overal mee wegkomt.

Normaal. Doen. VVD.

1. Hij straalt daadkracht uit

Rutte is een meester in het politieke spel en een uitstekend communicator. Sinds hij als politicus in beeld is, straalt hij daadkracht uit en heeft hij een heldere boodschap: terwijl de anderen langs de kantlijn staan te roepen, doet hij echt iets. Namelijk: het land sterk en optimistisch maken. Daar kan de oppositie vooralsnog weinig tegenin brengen, want niemand is het er mee oneens.

Als de nood aan de man is, stroopt hij de mouwen van zijn overhemd op, zodat iedereen kan zien dat hij écht een aanpakker is. De consequente VVD-campagne met de politieke slogan ‘Normaal. Doen.’ speelt hier handig op in.

2. Hij doet ‘gewoon’

Mark Rutte gebruikt weleens bijzondere woorden, maar verder praat hij heel gewoon. Niet als een minister-president, maar in spreektaal, soms zelfs slordig.

Hij heeft er geen probleem mee om zich als Mark aan te laten spreken. En hij schaamt zich er evenmin voor een concert van de Toppers bij te wonen en dat vervolgens ‘supergaaf!‘ te noemen.

Mark Rutte toont weliswaar betrokkenheid met de onderwerpen waarover hij spreekt, maar hij wordt zelden emotioneel. Emoties als verdriet of boosheid laat hij niet zien en daarom komt hij waarschijnlijk ook niet nep over.

In zijn kledingkeuze is hij behoudend. Donkere pakken met donkere dassen boven een wit overhemd. Maar met zijn ietwat lastige postuur zorgt hij er wel voor dat de pakken die hij draagt van uitstekende Italiaanse snit zijn. Niet opvallend, wel kwalitatief.

Tijdens niet-officiële momenten zien we hem op zijn sneakers van Adidas of Converse en met een grijze hoodie over zijn witte overhemd. Ook weer heel gewoon. En daar houden Nederlanders van.

Arjen Lubach besteedde ook al aandacht aan Rutte en zijn kledingstijl
Arjen Lubach besteedde ook al aandacht aan Rutte en zijn kledingstijl (bron: YouTube)

3. Hij luistert (ja, echt!)

Politici zijn over het algemeen slechte luisteraars. Bij voorkeur praten ze en dan vooral over hun eigen standpunten. Mark Rutte zie je meestal écht luisteren, instemmend knikken (of afkeurend schudden) en met korte opmerkingen kenbaar maken dat hij hoort wat zijn gesprekspartner zegt.

Rutte geeft zijn gesprekspartners vaak op een onbelangrijk puntje gelijk: ‘Het klopt wat u zegt…’ Om vervolgens natuurlijk met een ‘maar’ en dan zijn eigen verhaal te komen, waarmee hij de ander met zijn feitenkennis probeert af te troeven (zie punt 5).

4. Hij oogt ontspannen en vriendelijk

Ook al wordt hij stevig onder druk gezet, de premier komt vrijwel altijd ontspannen over. Ja, zelfs vriendelijk. Hij maakt een grapje, reageert luchtig op een sneer en pareert verwijten op een rustige, bijna nonchalante manier.

Hij neemt de tijd om een praatje met mensen te maken en gaat gewillig met ‘fans’ op de foto.

Als het echt niet anders kan zegt hij dat het ‘anders had gemoeten’ en dat hij ‘een inschattingsfout heeft gemaakt’. En ja, daarmee komt hij tot nu toe nog steeds weg.

Rutte moet er wel voor oppassen dat zijn ontspannen en nonchalante houding niet doorslaat richting ongeïnteresseerd.

5. Hij heeft kennis van zaken

Hoewel zijn geheugen hem de laatste tijd nog weleens in de steek laat, beschikt Rutte in het algemeen over een uitstekende feitenkennis. Dat verwacht je ook wel van iemand die wekelijks nog altijd een paar uurtjes geschiedenis aan leerlingen op een middelbare school geeft.

Als Rutte het debat aangaat, zorgt hij ervoor dat hij op de hoogte is van cijfers en feiten. Niet zelden is hij erin geslaagd om zijn opponent op basis van zijn feitenkennis af te troeven. Soms zet hij zijn pokerface op en bluft hij zich door het debat heen, ook al klopt het feitelijk niet helemaal wat hij zegt.

Houdbaarheid?

Het wordt langzamerhand lastiger voor Rutte. Want na het zoveelste debat waarin hij uit moest komen leggen waarom hij iets niet wist, heeft hij inmiddels wel een probleem met zijn geloofwaardigheid.

Waar hij in het verleden alle argwaan kon weerleggen met een brede glimlach en de taal van de gewone man, groeit nu niet alleen bij de oppositie het wantrouwen.

Voorlopig komt hij er met zijn slimme communicatiestijl nog mee weg. De toekomst zal uit moeten wijzen voor hoelang nog.

Foto Mark Rutte: Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties