Bijgewerkt op 27 mei 2020
Terwijl we nog volop met het virus zelf worstelen (overleef ik het wel letterlijk?), maken ondernemers en freelancers zich ook al zorgen over de toekomst. Hoe moet het met de business als we in straks een diepe recessie zitten?
Want dat die recessie er gaat komen, lijkt inmiddels wel duidelijk.
Ik snap het dan ook goed als je je zorgen maakt, zeker als je nog niet eerder zo’n crisis als freelancer hebt doorgemaakt.
En ja, een nieuwe recessie wordt waarschijnlijk zwaar voor veel ondernemers. Toch kan ik de freelancers onder ons – van wie er velen in de zakelijke dienstverlening zitten, zoals ik – hopelijk enigszins geruststellen.
Ik begon met Doyoucopy midden in de vorige crisis. Ik heb het dan over de kredietcrisis die in 2009 het hoogtepunt dieptepunt bereikte.
Als ervaringsdeskundige met deze crisis steek ik degenen voor wie dit de eerste recessie als freelancer wordt graag een hart onder de riem.
Eind 2009 ging ik in eerste instantie freelancen voor slechts 2 dagen in de week. De rest van de tijd werkte ik nog in loondienst.
Binnen de kortste keren had ik het zo druk dat ik de knoop doorhakte om voltijds te gaan freelancen. Juist de recessie gaf mijn startende freelance-praktijk extra wind in de zeilen.
Hoe dat kan? Ik geef je er graag mijn visie op.
1. Mensen blijven altijd dingen kopen
Ja, consumenten én bedrijven schrikken van een recessie en zijn kritischer op hun uitgaven. Maar ze blijven dingen kopen. Sommige zaken zelfs meer dan ooit tevoren.
Misschien stellen ze de aankoop van zaken die ze niet meteen nodig hebben uit, maar ook in tijden van recessie is er volop concurrentie.
Dus uiteindelijk moet de nieuwe site er toch komen. Moet die reclamecampagne toch worden opgetuigd. En moet die teksten toch worden geschreven.
Al was het maar omdat consumenten – de klanten van jouw klanten – nog steeds consumeren in tijden van recessie.
Het is geruststellend om te weten dat mensen zelfs tijdens een depressie spullen blijven kopen bij bedrijven. Bedrijven die vervolgens moeten leveren, anders is de overstap naar een concurrent zo gemaakt.
De economie komt nooit compleet tot stilstand.
Nu denk je natuurlijk: ja, maar het wordt allemaal wel minder. Klopt, maar daar staat het volgende tegenover.
2. Bedrijven schakelen juist meer freelancers in
Waar bedrijven tijdens een economische boom kennis en expertise zelf in huis halen, gebeurt het omgekeerde tijdens economische neergang.
In 2009, 2010, 2011 en in de volgende jaren huurden bedrijven massaal freelancers in. Misschien geen goed nieuws voor de mensen die een baan in loondienst ambiëren of die bang zijn om hun tijdelijke contract te verliezen, maar wel voor zelfstandigen.
Op korte termijn is het namelijk altijd economischer om te besparen op vast personeel en om uit te besteden wat je vervolgens zelf niet meer kunt doen.
Dat biedt veel mogelijkheden voor freelancers die zich bezighouden met bijvoorbeeld marketing, communicatie of copywriting. Bij uitstek expertises die bedrijven goed in kunnen huren.
3. Bedrijven worden kritischer op hun budgetten
Bij een laagconjunctuur zijn bedrijven geneigd om kritischer naar de kosten te kijken. En terecht. Dat is eveneens goed nieuws voor freelancers.
Dat zit zo: behalve dat bedrijven werk liever uitbesteden aan freelancers dan er zelf personeel voor in te schakelen, gaan bedrijven ook massaal voor meetbare oplossingen en snelle resultaten.
In plaats van grote budgetten in imagocampagnes te steken of geld te besteden aan ongewisse projecten, gaan bedrijven voor return on investment.
En dat is wat freelancers over het algemeen goed kunnen leveren.
- Een nieuwe website die meteen meer conversie op gaat leveren.
- Webteksten die direct beter scoren in de zoekmachines.
- Slimme marketingadviezen die onmiddellijk kosten besparen.
Geen grote projecten, geen grote teams, geen onzekere marketingfratsen. Freelancers blinken uit in het leveren van resultaat.

4. Bedrijven willen een voorsprong nemen
Ieder bedrijf weet dat er aan elke recessie ook weer een eind komt. En dat ze klaar moeten zijn om de voorsprong op hun concurrent te nemen, als het eenmaal zover is.
Daarom – en dat is precies wat ik tijdens de kredietcrisis ook heb gezien – zijn er veel bedrijven die juist in tijden van neergang projecten initiëren waarvoor ze freelancers inschakelen.
Juist op dit moment willen ze hun website voorzien van frisse teksten en foto’s. Juist nu maken ze plannen voor een rooskleurige toekomst.
Ze volgen de raad op van een van de rijkste zakenlieden ter wereld: Warren Buffet.
We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.

5. Freelancers zijn minder kwetsbaar
Als laatste, maar niet minst belangrijke reden: het kwetsbaarst zijn ondernemers met hoge vaste lasten en lage winstmarges. Zij komen vrijwel direct in de problemen als de omzet stil komt te liggen.
Veel freelancers vallen niet in deze groep. Hoewel lang niet iedereen reserves heeft, valt het meestal mee met de kosten die zij maken om hun zaak te runnen.
Zij kunnen hoge winstmarges behalen, zelfs als ze hun tarieven zouden verlagen. Ook hebben zijn niet met hoge maandelijkse kosten te maken.
Conclusie
Kortom: ik denk dat je je als freelance tekstschrijver, webdesigner, fotograaf of een andere praktijk in de dienstensector niet al te veel zorgen hoeft te maken.
Je levert tenslotte waardevolle diensten voor een marktconforme prijs. Dat blijft aantrekkelijk, hoe diep de neergang ook wordt.
Ja, we zullen met z’n allen ook meer te maken krijgen met prijskopers, waardoor je extra goed over je freelance-tarieven na moet denken.
Ga je stiekem toch crisiskorting geven? Ga je je prijzen juist verhogen om boven het maaiveld uit te steken? Of stap je misschien over op een abonnementsmodel?
💡Pro-tip: zak nooit onder je Minimaal Aanvaardbare Tarief. Want ook zo’n recessie moet wel leuk blijven.
Vraag: hoe bereid jij je voor op een aanstaande recessie?
Foto: IISG – Flickr.