Web Analytics

3 eenvoudige manieren om je website onmiddellijk een SEO-boost te geven

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Iedereen met een website wil lekker hoog in de zoekmachines staan. Da’s geen geheim. Maar we willen er het liefst ook niet te veel moeite voor doen. Eindeloos bloggen, links verzamelen, de website technisch verbeteren en content optimaliseren is tenslotte een hoop gedoe. Gelukkig zijn er ook drie eenvoudige manieren die je meteen kunt toepassen om je website een SEO-boost kunt geven. Zit je klaar? Daar komen ze.

1. Verplaats je website van http naar https

Https (het s’je staat voor ‘secure’) zorgt voor een versleutelde verbinding tussen de bezoekers van je site en de server. Da’s niet alleen een veilig idee als je werkt met formulieren waarop je persoonlijke gegevens van (potentiële) klanten vraagt, maar het zorgt ook voor een SEO-boost. Waarom? Omdat Google z’n gebruikers graag een zo veilige mogelijke ervaring biedt. Websites met een zogeheten SSL-certificaat krijgen daarom een rankingvoordeel ten opzichte van websites zonder certificaat. Dat is trouwens niet iets van kort geleden, maar het wordt in 2017 wel steeds belangrijker. Vooral omdat Google in de browser Chrome is overgegaan om https-sites als ‘Veilig’ te markeren. Bij sites die geen SSL-certificaat hebben staat nu nog een informatie-i’tje, maar de verwachting is dat deze in een later stadium prominent als ‘Niet veilig’ worden gemarkeerd.

De melding 'Niet veilig' in Google Chrome wil je liever niet in 2017
De melding ‘Niet veilig’ in Google Chrome wil je liever niet in 2017

Toch blijven nog veel mensen bij http, omdat het technisch ingewikkeld lijkt en mensen daarnaast denken dat het iets duurs is voor alleen grote websites. Overstappen op een beveiligde verbinding hoeft echter helemaal niet ingewikkeld te zijn en ook niet veel te kosten. Sommige hostingproviders bieden gratis een basiscertificaat aan. Zo heb ik het SSL-certificaat van doyoucopy.nl gratis via mijn hostingprovider Savvii gekregen.

En ook al krijg je het niet gratis, dan kost het je slechts een paar tientjes per jaar. Wat mij betreft een slimme investering voor een instant SEO-boost. Stel je er ook weer niet té veel van voor. Hoewel een SSL-verbinding zeker een plusje voor je site betekent, is het slechts één van de (meer dan) tweehonderd factoren waarop jouw site in Google kan ranken.

Sinds januari 2017 verschijnt 'Veilig' of 'Onveilig' in de adresbalk van Google Chrome
Sinds januari 2017 verschijnt ‘Veilig’ of ‘Onveilig’ in de adresbalk van Google Chrome

Als je je zorgen maakt over het verlies van SEO-waarde doordat de links naar je website nog steeds naar de http-site verwijzen, kan ik je geruststellen. Vaak kun je deze links automatisch laten doorverwijzen naar je nieuwe https-links. Of je voegt een htaccess-bestand aan je ftp-server toe (sorry voor deze wat nerderige taal), waarin je een redirect instelt. Vraag je provider om hulp als je niet precies weet wat je moet doen. En bereid de migratie altijd goed voor.

Het mooiste is het zeker als je alle links die nog naar http verwijzen, kunt vervangen door links die naar https verwijzen. Maar dat is geen realistisch scenario. Wel kun je zelf alvast de interne links op je website en de links in je social media-profielen aanpassen. Heb je een WordPress-website, dan kun je voor het zoeken en vervangen van de koppelingen de plugin ‘Better Search & Replace’ gebruiken.

2. Maak je site sneller met hulp van een CDN

Heb je een website met veel (grote) afbeeldingen? Grote kans dat die afbeeldingen voor vertragingen zorgen. Een slome website is de grootste irritatie voor elke internetgebruiker. En dus is de snelheid van je website ook een rankingsignaal voor Google. Steeds meer internetverkeer gebeurt via mobiele apparaten. Je kunt dus wel nagaan dat een snel laadtijd van webpagina’s nog veel belangrijker wordt.

Een zogenoemd ‘Content Distribution Network’ slaat jouw afbeeldingen in caches over de hele wereld op. Een gebruiker krijgt de afbeeldingen voorgeschoteld uit de server die het dichtst bij hem in de buurt is. Dat lijkt misschien insignificant, maar het resultaat is vaak een enorme snelheidsverbetering.

Zo werkt een CDN
Zo werkt een CDN (bron: bloggerstipstricks.com)

Een CDN is een must voor website met veel verkeer en veel afbeeldingen. Vraag je hostingprovider naar de mogelijkheden of open zelf een (gratis) CDN-account via bijvoorbeeld CloudFlare. Photon CDN, als onderdeel van de WordPress-plugin JetPack is ook een goede.

3. Optimaliseer je afbeeldingen

Omdat de snelheid van je website zo veel invloed heeft op je ranking, adviseer ik je nóg een hack om je site instant sneller te maken. In veel gevallen komen afbeeldingen veel te groot op je website te staan. Je afbeeldingen verkleinen tot bijvoorbeeld 800 pixels breedte en ze opslaan als jpg-bestand is in veel gevallen niet genoeg. Dit is ook de reden dat veel websites in de PageSpeed-test van Google het advies krijgen om hun afbeeldingen te optimaliseren.

Maar hoe doe je dat dan, je afbeeldingen optimaliseren? Als je PhotoShop hebt, is er een eenvoudige oplossing. Sla al je afbeeldingen op met ‘Save for Web’ of ‘Opslaan voor Web’.

Een andere optie is een goed beeldcompressieprogramma. Voor de Mac is er ImageOptim, wat bijzonder goed werkt. Op de site van ImageOptim zijn ook alternatieven voor Windows-computers opgenomen.

Afbeeldingen optimaliseren met ImageOptim
Afbeeldingen optimaliseren met ImageOptim (bron: ImageOptim)

Ga je ook voor een SEO-boost?

Bovenstaande tips kunnen de SEO van je website een enorme boost geven. Er zijn veel voorbeelden van websites die deze adviezen hebben geïmplementeerd en binnen enkele dagen van de tweede op de eerste pagina in Google zijn gekomen. En dat kan je meteen een flinke stijging in klanten of offerteaanvragen opleveren, zoals je zult begrijpen.

Heb je zelf nog goede eenvoudige tips om website snel een SEO-boost te geven? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

Bron: blog.ezoic.com, foto: Pixabay.

Categorieën SEO

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties