Bijgewerkt op 15 januari 2021
Emma Coats werkte als storyboard-tekenaar voor de succesvolle tekenfilmstudio Pixar. Op dit moment is ze freelance filmregisseur. Op Twitter deelde ze de waardevolle, universele lessen die ze leerde over verhalen. Lessen die ook jij kunt toepassen. Als je fictie schrijft, maar ook als je bezig bent met het merkverhaal van jouw bedrijf. Lees haar tips en doe inspiratie op voor wat jij te vertellen hebt.
- Je bewondert een personage meer om zijn of haar pogingen dan om het succes.
- Je moet in je achterhoofd houden wat interessant is voor je publiek, niet wat leuk voor jou als schrijver is.
- Thema is belangrijk, maar je ziet pas aan het einde van elk verhaal waar het nou eigenlijk over gaat. Hou dat in het achterhoofd bij herschrijfrondes.
- Er was een… Elke dag… Maar op een dag… En daarom… En daarom… Tot uiteindelijk…
- Vereenvoudig. Focus. Combineer personages. Spring over omwegen. Het voelt in eerste instantie alsof je iets waardevols kwijtraakt, maar het maakt je verhaal sterker.
- Waarin is jouw personage goed? Wanneer voelt hij of zij zich prettig? Confronteer hem of haar met het tegenovergestelde en kijk wat er gebeurt.
- Bedenk het einde voordat je bij het midden van je verhaal bent. Echt, eindes zijn moeilijk en je kunt beter maar zo vroeg mogelijk weten waar je naartoe werkt.
- Maak je verhaal af en laat het los, ook al is het niet volmaakt. In een ideale wereld is het dat wel, maar ga gewoon verder en doe het de volgende keer nóg beter.
- Als je vastzit, maak dan een lijst met dingen die in ieder geval NIET zullen gebeuren. In veel gevallen kom je zo op ideeën over hoe het verder moet.
- Ontleed de verhalen die je mooi vindt. Wat je daaraan bevalt, maakt deel uit van jezelf. Je moet het zien te herkennen voordat je het kunt gebruiken.
- Je idee alleen al op papier zetten is waardevol. Als het in je hoofd blijft zitten, zul je het nooit met anderen delen.
- Doe afstand van het eerste idee dat bij je opkomt. En tegelijkertijd van het tweede, derde, vierde en vijfde idee. Dat alles om het voor de hand liggende uit de weg te gaan. Verras jezelf en je verrast anderen.
- Geef je personages meningen mee. Zorg dat ze nooit passief zijn. Je publiek houdt daar niet van.
- Waarom moet je juist DIT verhaal vertellen? Waarom voel je bij het schrijven een vuur branden? Dat is het hart van je verhaal.
- Hoe zou jij je voelen, als je jouw personage was? Je inleven in je personages geeft geloofwaardigheid aan ongelooflijke situaties mee.
- Wat staat er op het spel? Wat als het personage er niet in slaagt zijn doel te bereiken? Werp drempels op en zorg ervoor dat het personage het moeilijk krijgt.
- Geen werk is ooit verspild. Als het niet werkt, laat je het los en ga je verder. Het zal later nog eens nuttig blijken te zijn.
- Het verhaal is het grove werk, niet de fijne details.
- Toeval om je personages in problemen te brengen is geweldig. Toeval om je personages uit de problemen te krijgen is valsspelen.
- Oefening: neem de bouwstenen van een film die je niet goed vindt. Hoe kun je ze herschikken zodat je wél een verhaal krijgt dat de moeite waard is?
- Je moet je identificeren met je personages en de situaties. Wat zou ervoor zorgen dat jij op een soortgelijke manier als zij reageert?
- Wat is de essentie van je verhaal? Probeer de meest beknopte manier te vinden om het te vertellen. Als je die weet, kun je vanuit dat vertrekpunt verder werken.
Emma Coats zit als @lawnrocket op Twitter.
Wat zijn jouw eigen storytelling-tips? Ik hoor graag van je.
Foto: Justin Elson (Flickr).