Bijgewerkt op 24 februari 2023
Schrijven kost tijd, veel tijd. Dat heb je wel gemerkt omdat je zelf artikelen, een kort verhaal of misschien wel een complete roman wilt schrijven. Maar niet als dat schrijfwerk ten koste gaat van je (andere) werk, je familie of je hobby’s. En eerder opstaan zie je ook niet echt zitten.
Ik ben copywriter, online ondernemer en auteur. Dus veel bezig met schrijven. Hier heb ik 15 tips die je helpen meer te schrijven met minder moeite.
1. Schrijf elke dag
Het maakt niet zoveel uit hoeveel je schrijft, als je er maar elke dag mee bezig bent. Of je nu een reisblog bijhoudt of aan een roman werkt, als je elke dag schrijft, schrijf je vanzelf meer. 100 woorden per dag kost je nauwelijks extra tijd. En na een jaar stug doorschrijven heb je dan toch een manuscript van bijna 40.000 woorden!

Heb je al wat meer ervaring met schrijven, probeer dan te mikken op 1.000 woorden per dag (of meer). De omvang van een flink blogartikel. Zo schrijf je binnen 3 maanden een werk van romanlengte. Het grote voordeel van dagelijks schrijven is dat je er niet steeds hoeft ‘in te komen’.
2. Schrijf in verloren tijd
Wat is verloren tijd? Dat is bijvoorbeeld tijd die je in het openbaar vervoer doorbrengt. Bij de garage terwijl je auto een onderhoudsbeurt krijgt. Tijdens het tv-kijken met je partner op de bank, als je het programma eigenlijk toch niet zo interessant vindt. Of wachtend in een rij. Er zijn voorbeelden zat. We hebben allemaal weleens van die verloren momenten.
Moet je dan altijd je laptop bij de hand hebben? Dat kan, maar slim is het ook om jezelf aan te leren op je tablet of smartphone te schrijven. Ja, dat lukt je niet voor lange tijd en het valt misschien ook niet mee om foutloos te schrijven op zo’n klein schermpje met een virtueel toetsenbord.
Hoewel ook daar weer oplossingen voor gevonden zijn. Zie de onderstaande video.
Deze korte schrijfmomenten verspreid over de dag kunnen je flink vooruit helpen om meer te schrijven. Je kunt natuurlijk ook altijd een ouderwets kladblokje erbij pakken.
3. Maak notities
Lukt het je niet om in verloren momenten op je smartphone te schrijven, dan kun je misschien wel een paar notities maken. Ideeën vallen je meestal niet tijdens het schrijven maar op andere momenten in. Leg ze meteen vast, zodat je er later tijdens het schrijven naar kunt kijken.
Ik gebruik zelf Google Keep, dat automatisch synchroniseert tussen mijn iPhone, Mac en MacBook. Je kunt je lijstjes ook makkelijk delen met anderen, zodat je samen aan ideeën kunt werken. Maar er zijn uiteraard veel meer van dit soort oplossingen.

Je kunt je invallen eventueel ook inspreken op je smartphone, als je het lastig vindt om even snel iets te krabbelen.
4. Schakel je interne criticus uit
Het grootste obstakel om meer te schrijven is het idee dat het niet goed genoeg is wat je schrijft.
Maar wist je dat de kans dat jouw schrijfwerk beter wordt veel groter is als je die eerste versie daadwerkelijk afmaakt? Of het nu om een artikel of om een compleet boek gaat, je zou eerst die ruwe eerste versie moeten schrijven, zonder om te kijken. Daarna heb je materiaal om te gaan polijsten.
Probeer dus niet elk hoofdstuk of elke paragraaf terug te gaan lezen om te bedenken of het nu zo goed was wat je hebt geschreven. Niets is meer killing voor je creativiteit dan steeds opnieuw naar een lege pagina staren omdat je vond dat het ‘nog niet goed genoeg’ was.
5. Lees méér
Meer schrijven begint met meer lezen. Hoe meer je leest, hoe meer ideeën je opdoet. Lezen betekent niet per se het oppakken van zo’n dikke pil waar je alleen tijdens je vakantie aan toekomt. Je doet uiteraard ook ideeën op aan de hand van blogposts of artikelen in tijdschriften.
Heb je de mogelijkheid om podcasts of audiobooks te luisteren? Dit is een geweldige manier om anders verloren tijd in bijvoorbeeld de auto of de trein slim te gebruiken. Luisteren is ook lezen.
6. Beloon jezelf
Mensen, of eigenlijk alle levende wezens, zijn nu eenmaal gevoelig voor beloning. De kans is dan ook groot dat je zin krijgt om te schrijven als je jezelf een beloning in het vooruitzicht stelt.
Of dat nu om een lekkere roze koek of om een aflevering van je favoriete Netflix-serie gaat. Stel eventueel een timer op je smartphone of computer in om je door te laten schrijven tot het tijd is voor je beloning.
7. Stop met uitstelgedrag
Alle schrijvers herkennen het: uitstelgedrag. Eerst even die mail checken, dan een rondje langs je favoriete blogs, even je sociale media bijwerken. Je weet wat ik bedoel. Alles om te voorkomen dat je echt aan het werk moet.
Het helpt als je jouw artikel of manuscript opent. Schrijf een paar woorden en voordat je het weet heb je alweer een pagina geschreven (zo heb ik dat ook met dit artikel gedaan).
Heb je echt geen zin om te schrijven? Lees dan deze tips.
8. Gun jezelf tijd om te dagdromen
Laat die gedachten maar varen. Hoe meer je je gedachten de vrije loop laat, hoe meer je kunt schrijven. Of je nu aan het wandelen bent of met geautomatiseerde taken als autorijden of de was opvouwen bezig bent, schrijf in gedachten alvast dat volgende hoofdstuk.
Ik wil wedden dat je binnen de kortste keren aantekeningen wilt maken, omdat je op nieuwe ideeën bent gekomen!
9. Schrijf als eerste in de ochtend
Stel een makkelijk te behalen woordenaantal in en begin je dag meteen met het doel dat woordenaantal te behalen, nog voordat je gaat ontbijten of wat anders gaat doen. Het voordeel is dat je je meteen productief voelt en dat je de rest van de dag meer inspiratie hebt.
Je hoeft er echt niet vroeger voor op te staan. Als je er een gewoonte van maakt om direct te beginnen met die eerste 100, 250 of 500 woorden van de dag, schrijf je binnen de kortste keren meer.
10. Ontdek je meest productieve schrijftijd
Ja, voor veel mensen geldt dat ze het snelst en het beste in de ochtend schrijven. Je hersenen zijn nog fris en je bent niet moe, waardoor schrijven meestal makkelijk gaat.
Maar! Niet voor iedereen. Sommigen schrijven beter als het stil is en iedereen slaapt. Anderen hebben juist een opleving aan het begin van de avond. Ontdek op welk moment van de dag schrijven voor jou het makkelijkst gaat en probeer je schrijftijd tijdens dit moment te plannen.
11. Neem pauzes en beweeg meer
Vergeet niet dat schrijven geen onmogelijke opgave mag worden. Neem elke halfuur een korte pauze, vergeet niet veel water te drinken en ga tussendoor naar buiten om een herfstwandeling te maken. Meer schrijven begint vaak bij meer pauzes inlassen. Bovendien presteert je brein beter bij beweging dan bij stilzitten. Probeer het eens als je vastzit in je woorden.
12. Elimineer afleidingen
Weet je dat je steeds afgeleid wordt door je smartphone of door meldingen op je computer? Elimineer die dan. Schakel je telefoon in op de niet storen-modus en zet de meldingen van je computer uit. Je kunt ook drastische maatregelen nemen zoals je wifi uitschakelen als je echt moeite hebt om niet gestoord te worden.

13. Stel doelen vast
Alles wordt makkelijker als je naar een doel toewerkt. Voor schrijven is dat al niet anders. Stel een doel in en maak van schrijven een spel. Je zult zien dat het makkelijker wordt om je doelen te halen. Heb je bijvoorbeeld 1.000 woorden per dag als doel? Dan zul je dat steeds sneller gaan halen.
Schrijf door als je inspiratie en de mogelijkheid hebt. Als je in plaats van 1.000 woorden 1.500 woorden schrijft, heb je in 2 dagen alweer een dag gewonnen! Zo makkelijk kan het zijn.
14. Maak slim gebruik van software
Sommigen hebben genoeg aan een simpele tekstverwerker als Kladblok of Teksteditor. Er zijn ook online tools waarmee je zonder afleidingen kunt schrijven, zoals Calmly Writer. En als je blogt: WordPress biedt ook een afleidingsvrije modus.

Voor het grotere schrijfwerk prefereer ikzelf Scrivener. Scrivener is in eerste instantie voor de Mac ontwikkeld, maar is er nu ook voor de pc. Dit is software die zoveel beter is dan Microsoft Word. Het is helemaal ingericht op het schrijven van langere verhalen, e-books, scripts en dergelijke. Scrivener heeft zelfs een app voor je smartphone zodat je mobiel verder kunt schrijven!
Zo heb je de mogelijkheid om diverse schrijfdoelen in te stellen (en wordt het leuk om je eraan te houden), kun je eenvoudig met meerdere versies van hoofdstukken werken en heb je een soort storyboard voor je, waarmee je de structuur van je verhaal makkelijk opbouwt en verandert.
Probeer het eens, zou ik zeggen. Je kunt Scrivener 30 dagen gratis testen. De kans is groot dat je daarna niets anders meer wilt.
15. Probeer ‘writing prompts’
Writing prompts (letterlijk: schrijfingevingen) zijn aanleidingen om te gaan schrijven. Een intrigerende regel, een anekdote, een nieuwtje. Alles kan inspiratie vormen om te gaan schrijven en te blijven schrijven.
Deze hints kun je in zowel zakelijke teksten als in fictie gebruiken.
Een voorbeeld: stel je eens voor dat je wakker wordt in een afgesloten ruimte zonder licht… Wat kan er zijn gebeurd?

Hier vind je honderden ideeën voor writing prompts.
En dan nu: schrijven!
En, krijg je al inspiratie om meer te gaan schrijven? Gauw, aan de slag dan! Heb je zelf nog tips die je gebruikt? Laat hieronder je reactie achter!
Foto boven: Unsplash.