Bijgewerkt op 25 januari 2023
Ik ben de laatste die wil beweren dat het schrijven van goede webteksten eenvoudig is. Maar er zijn wel wat simpele ’trucs’ die je kunt toepassen om je online teksten meteen krachtiger te maken. Een van die tips is het gebruik van magische woorden.
Ik heb ook een video bij dit artikel:
Psychologische beïnvloeding
Dat geldt trouwens niet alleen voor webteksten, maar voor copy via welk medium dan ook. Ik heb 13 woorden voor je die iedere copywriter én tekstschrijver stevig in zijn oren zou moeten knopen.
Mensen laten zich vrij makkelijk beïnvloeden, als je maar wat psychologische regels in acht neemt.
Goede webcopy is bij uitstek geschikt om jouw bezoekers te laten converteren naar betalende klanten, om maar eens iets te noemen.
Met zorgvuldig gekozen woorden dring je diep binnen in het onderbewuste. Precies daar waar de aankoopbeslissingen plaatsvinden.
Gebruik daarom de volgende magische woorden waar het kan in jouw (web)teksten:
1. Jij / jou
Het woord ‘jij’ of ‘jou’ maakt je teksten persoonlijk. Het is minder indringend dan het gebruik van je naam, maar het heeft hetzelfde effect. Je wordt aangesproken omdat ‘jij of jou’ een plaatsvervanger is voor jouw naam. Je ontvangt ongetwijfeld weleens e-mails waarin jouw naam wordt gebruikt, soms wel meerdere keren.
Een naam is krachtig, eigenlijk iets té. Daarom voelt het bij herhaling van iemand bij zijn naam aanspreken al gauw geforceerd aan. Het gebruik van ‘jij’ of ‘jou’ heeft dat negatieve bijeffect niet, maar bezit wél dezelfde kracht. We gebruiken het tenslotte vaak in de dagelijkse omgang met anderen.
Waar ‘jij’ of ‘jou’ staat kun je trouwens ook ‘u’ lezen. Hoewel ‘u’ formeler en afstandelijker overkomt, heeft dit vrijwel hetzelfde effect. Over de keuze tussen tutoyeren en vousvoyeren heb ik ook een artikel geschreven.
Maar waarom is dit een magisch woord? Iedereen is geïnteresseerd in zichzelf en je schakelt automatisch je innerlijke criticus uit wanneer het over jou gaat. Zo zitten mensen nou eenmaal in elkaar, ook jij. Daarom vind jij het altijd aantrekkelijk als iemand over jou praat in plaats van over zichzelf. Ziezo, de eerste hobbel is genomen.
2. Omdat
Ook hiermee omzeilen copywriters het kritische brein van consumenten. Mensen verlangen altijd naar orde in de chaos. Daarom willen we weten waarom iets is zoals het is. Oorzaak en gevolg. We worden getriggerd door het woord ‘omdat’.
Het woord bevredigt het natuurlijk verlangen van onze hersenen naar redenen, naar logica. Dat is al zo sinds onze vroege jeugd. Misschien heb je zelf kinderen en dan weet je dat kinderen altijd ‘het waarom’ van iets willen weten.
Gebruik ‘omdat’ in je communicatie gevolgd door een goede reden en je conversie zal met sprongen vooruitgaan. Waarom? Omdat onze hersenen nou eenmaal zo voorgeprogrammeerd zijn. Mooi, hè?
3. Stel je voor dat…
Oké. Dit is niet echt een woord, maar meer een zinsnede. Desalniettemin een geweldig sterke constructie. Zo wist ook John Lennon ons te betoveren met zijn Imagine.
Waarom? Omdat mensen van nature de neiging hebben iets in twijfel te trekken. Zeker als het een opdracht is om iets te doen of te kopen. De kritische consument klikt weg en daar gaat je kans om iets te verkopen.
Je kunt deze basisreactie omzeilen door mensen zich iets voor te laten stellen of in te laten beelden. Het resultaat van de aankoop. Daartegen heeft niemand bezwaar, het kost niets en het is leuk.
Een spelletje, een ontsnapping uit de sleur van alledag. Stel je voor dat je nooit meer hoeft te stofzuigen. Wat doe je met al die tijd die je overhoudt? Dat kunnen we lezen op de website van een fabrikant van robotstofzuigers.
Het is duidelijk. Door te vragen of mensen zich iets voor willen stellen, komen we binnen via de achterdeur van het brein.
Maar er speelt nog een andere factor een rol. En dat is dat onze hersenen eigenlijk geen onderscheid maken tussen iets werkelijk ervaren en iets inbeelden. Denk maar aan hoe echt dromen kunnen lijken.
Dat is de tweede reden dat deze constructie zo sterk is. Als iemand zich het resultaat van jouw product of dienst inbeeldt, is hij al bijna overstag. Door een beeld van eigenaarschap op te roepen, is het alsof ze jouw product of dienst al hebben.
En wat we hebben willen we niet meer laten gaan… Precies de reden waarom autoverkopers altijd zo snel aansturen op het maken van een proefrit. De auto is dan al bijna van jou.
In plaats van ‘stel je eens voor dat’ kun je ook de constructie ‘wat als’ gebruiken.
4. Ontdek
‘Ontdek’ is ook echt een magisch woord. ‘Ontdek meer’ is makkelijker en prettiger dan ‘lees meer’ of ‘bekijk meer’. Ontdekken is leuk en gaat vanzelf.
Dit magische woord suggereert dat er iets op ons ligt te wachten, iets wat een verrassing voor ons kan zijn.
5. Gratis
Tja, wie weerstaat ‘gratis’ nou? Dit magische woord is zó sterk dat het gebruik ervan bijna valsspelen is.
De aantrekkingskracht van gratis is bewezen aan de hand van duizenden onderzoeken, dus je hoeft niet bang te zijn om het te gebruiken.
Maar zorg er wél voor dat wat je als ‘gratis’ presenteert, ook écht gratis is. Anders komt het als een boomerang bij je terug.
6. Gemakkelijk
Consumenten willen veel dingen, maar willen vooral dat ze makkelijk zijn. Makkelijk je belastingen doen, makkelijk een taal leren, makkelijk beter worden in schrijven.
In de praktijk zie je dat de succesvolste bedrijven hun aanbod op een ‘makkelijke’ manier aanprijzen.
Denk daarom voortdurend na hoe jij je aanbod makkelijker kunt maken en hoe je dat op een goede manier communiceert.
7. Snel
Behalve gemakkelijk moeten producten en diensten ook ‘snel’ zijn. Snel resultaat met een dieetprogramma, snel resultaat met een taalcursus, snel bovenaan in Google.
Degene die ‘snel’ belooft én waar kan maken, heeft marketinggoud in handen.
8. Nu
Nu is magisch in z’n kortheid en urgentie. ‘Koop nu’ is een krachtige aansporing. Het geeft het belang van snel handelen aan.
Enige vorm van urgentie zou in je (web)teksten altijd naar voren moeten komen.
9. Nieuw
Nieuw als magisch marketingwoord is al zo oud als de weg naar Rome. Logisch, want het werkt. Kijk maar eens in de supermarkt op hoeveel verpakkingen de kreet ‘nieuw’ terugkomt.
Nieuw kun je in je marketing ook bijna altijd gebruiken. Je bent tenslotte doorlopend bezig met het verbeteren van je producten en diensten, ook al is het alleen maar de verpakking.
10. Geheim(en)
Het woord ‘geheim’ wekt de nieuwsgierigheid op. Het vertelt de lezer dat jij mogelijk iets weet dat hen verder gaat helpen.
11. Gegarandeerd
Dit magische woord verlicht de angst voor risico’s. De klant moet er zeker van zijn dat wat hij koopt de moeite waard is, en woorden als ‘garantie’ of ‘gegarandeerd’ dragen bij aan die zekerheid. Leg wel duidelijk uit wat je precies garandeert.
12. Oplossing
Mensen zijn op zoek naar manieren om de problemen en uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd op te lossen. Een aantrekkelijke campagne biedt een aansprekende oplossing.
13. Resultaten
Het magische woord ‘resultaat’ of ‘resultaten’ komt tegemoet aan de wens van de klant om resultaat te behalen. Het liefst onderbouw je deze resultaten met specifieke data en succesverhalen.
Meer magische woorden?
Dat waren ze. 13 van de belangrijkste magische woorden en magische zinsnedes. Er zijn er nog meer, maar de woorden die ik in dit artikel heb behandeld zijn bijzonder krachtig en makkelijk te onthouden en toe te passen.
In je teksten, in je presentatie, in je online video’s, in alles waarmee je jouw prospects wilt converteren naar betalende klanten.
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met magische woorden in teksten. Laat het me hieronder weten in een reactie.
Beeld: Rhett Wesley/Unsplash. Geïnspireerd door een artikel op KISSmetrics.com.
En het gebruik van het woordje U / uw? Dat is wat ik nogal veel gebruik. Ben nogal van de oude stempel.
Ja, ‘u’ en ‘uw’ hebben in principe hetzelfde effect als magische woorden, hoewel ze wat minder direct zijn. Dat kan ook een voordeel zijn, want ‘jij’, ‘jou’ en ‘jouw’ gaan juist door die directheid vrij snel irriteren.
Overigens ben ik bezig met een nieuw blogartikel over de keuze tussen ‘u’ en ‘jij’. Dat komt waarschijnlijk morgen online te staan!
Dank je wel voor je reactie. Ik zet deze site gauw tussen mijn favorieten. 🙂
Ik heb het nieuwe artikel zojuist gepubliceerd: https://www.doyoucopy.nl/u-of-jij/