Bijgewerkt op 11 november 2020
Op dit blog geef ik copytips en adviezen over communicatie. Ook schrijf ik regelmatig wat over hoe het is om freelancer – en dan specifiek freelance copywriter – te zijn. Ik heb gemerkt dat veel mensen het leuk of interessant vinden om daarover te lezen.
Zo schreef ik in het verleden al eens een blog met een knipoog over ‘het leven van de freelance copywriter‘.
Het is waar, er zitten veel voordelen aan het bestaan als freelance copywriter. Maar nadelen zijn er natuurlijk ook. En zelfs ronduit stomme dingen. Daarom geef ik je in dit blogartikel 11 stomme dingen mee die óók bij het vak van freelance copywriter horen. Uit eigen ervaring.
1. Je hebt nooit vakantie
Dit jaar heb ik een korte break in de meivakantie gehad. De laptop ging mee. In de zomer heb ik doorgewerkt. Want: druk. Ik ben toe aan vakantie, maar ik zie dat voorlopig nog niet gebeuren. Nou ja, misschien toch maar eens wat boeken. Als je dat niet doet, gaat het werk sowieso door. Een tip als je écht wilt uitrusten tijdens je vakantie: boek een huisje zonder wifi. Zolang je een verbinding met internet hebt, blijf je verbonden met je werk. En hoe leuk dat ook is, soms heb je die rust gewoon echt even nodig.
2. Het geld komt niet vanzelf
Geen salaris op een vaste dag in de maand. Sterker nog, misschien verdien je deze hele maand wel niks. Kun je daar wel tegen? Daarnaast moet je zelf achter je geld aan. Bellen, mailen, eisen dat klanten je ook betalen voor je werk (dat snel af moest en wat ook nog lukte binnen die krappe deadline). En hou er rekening mee dat het kan gebeuren dat je uiteindelijk helemaal niet betaald krijgt voor je harde werk. Dat is stom, ja. Dat kun je wel zeggen. En je legt maar beter een buffer aan, want aan de andere kant wacht de Belastingdienst niet.
3. Het moet altijd snel
Er was genoeg tijd om na te denken en de opdracht in te plannen, maar het project heeft een paar weken bij de opdrachtgever op z’n bureau gelegen, waardoor het nu ‘snel opgepakt moet worden’. En dat is nu jouw probleem, als freelance copywriter. Je doet er goed aan om je hier zo snel mogelijk tegen te wapenen. Voor een nuttig advies raad ik je aan ‘Kies je copywriter: goed, snel óf goedkoop‘ te lezen.
4. Vage briefings
Het moet niet alleen gisteren klaar zijn, de opdrachtgever heeft z’n huiswerk ook nog niet eens gedaan. Je krijgt een mailwisseling doorgestuurd waar je de informatie uit moet halen. Een bijlage met twaalf Word-documenten van meer dan veertig pagina’s elk. Of een paar links naar websites van concurrenten. ‘Zoiets.’ En dan verwacht zo’n opdrachtgever wel dat het eindresultaat grenst aan perfectie. Je doet er goed aan om je opdrachtgevers vanaf het begin duidelijk te maken dat het om een samenwerking moet gaan, die een investering van beide kanten vergt.
5. Gehengel naar prijzen
Ik krijg iedere dag wel een paar aanvragen via de mail binnen. Soms zijn dat serieuze verzoeken om een concrete klus, vaak ook berichten van één of twee regels waarin meteen een prijs wordt gevraagd voor bijvoorbeeld vijftig SEO-artikelen. Deze ‘klanten’ zijn dan gewoon aan het hengelen naar een tarief. De kans is heel klein dat ze je ook de opdracht gunnen. Als je kwaliteit tenminste voor kwantiteit stelt. Zie ook hier weer de klassieke goed-snel-goedkoop-driehoek.
6. Administratieve rompslomp
Een deel kun je natuurlijk uitbesteden, als je het echt niet ziet zitten. Je doet er sowieso goed aan te kiezen voor een boekhoudpakket dat het allemaal wat eenvoudiger voor je maakt. En het begint natuurlijk met het goed bijhouden van alle facturen en bonnetjes. Toch ontkom je niet aan een paar uur administratief werk per week. Vind je dat stom? Tja, het hoort erbij.
7. Stomme klanten
Ik heb het al vaker vermeld: klanten zijn ook maar gewoon mensen. Laat ik vooropstellen: met de meesten is het prettig samenwerken. Soms zitten er rare snuiters tussen. Een paar van hen kun je gelukkig al ‘tackelen’ bij het aanvragen van een offerte. Van de week nog, toen ik op een mailtje van een ‘klant’ via mijn website reageerde met de vraag of hij de klus wat preciezer voor me kon omschrijven, zodat ik een offerte op zou kunnen stellen.
Ik kreeg een mailtje terug: ‘Ik proef hier weinig enthousiasme uit. Was het veel moeite om het even zelf uit te zoeken?’ Tja, als dat de basis voor samenwerking is, dan heb ik er al helemaal geen zin meer in. Sommige klanten zullen misbruik van je willen maken en sommige klanten zijn ronduit vervelend. Met de freelance-ervaring die je opdoet, zul je steeds beter in staat zijn om dit soort klanten in een vroegtijdig stadium te herkennen.
8. Te laag offreren
Als je te veel vraagt voor je copywriting-diensten, prijs je jezelf uit de markt. Als je te weinig vraagt, snijd je jezelf in de vingers. Zeker in het begin van je copywriting-carrière kan het voorkomen dat je bij nader inzien (veel) te weinig hebt geoffreerd. Dat is een risico dat je loopt als je vooraf een totaalprijs voor het project doorgeeft (wat veel klanten liever hebben dan achteraf op basis van uren afrekenen).
Als je meer ervaring hebt, word je hier wel beter in. Maar zelfs dan is het goed om altijd wat marge aan te houden voor eventuele correcties (die zullen komen). Zodat je niet het gevoel krijgt voor niets aan het werk te zijn. Van de stomme dingen die je zult doen is dat namelijk wel het allerstomste.

Het juiste tarief bepalen is essentieel in elke fase van jouw loopbaan als freelance copywriter. Niet te hoog gaan zitten in het begin, want dan bouw je geen breed klantenbestand op. Maar ook zeker niet te laag, want dan kun je niet makkelijk meer omhoog. En vooral niet te weinig vragen je al een tijdje bezig bent.
Bedenk je steeds dat je ongeveer twee keer zo veel zult moeten verdienen ten opzichte van je baan in loondienst! Vanwege de extra kosten die je hebt (verzekeringen, belastingen, eigen apparatuur, werkruimte) en de werknemersvoordeeltjes die je als freelancer níet meer hebt (ziektekosten, pensioen, belastingen, betaalde vrije dagen, reiskostenvergoeding).
Nu ik er zo eens bij nadenk: ik denk dat ik mijn tarieven voor komend jaar maar eens moet verhogen 😉
9. Doorlopend solliciteren
Werken als freelance copywriter (misschien wel voor welk freelance vak dan ook) is eigenlijk doorlopend solliciteren. Ook al heb je nog zulke mooie referenties op je naam en een indrukwekkend portfolio op je website staan, klanten blijven lastige sollicitatievragen stellen. Ze blijven ook om proefopdrachten en proefteksten vragen. Kennelijk is er veel angst om toch nog ‘de verkeerde’ copywriter te kiezen.
Nou ja, na een aantal jaren werken als freelance copywriter heb je op de meeste vragen wel een gevat antwoord. En als je werk genoeg hebt, dan kun je gelukkig ook omgekeerd wat kritischer worden. Zodat je bijvoorbeeld alleen nog de klussen doet die je écht leuk vindt. Hou er ook rekening mee dat je jezelf als freelance copywriter goed moet kunnen promoten en verkopen. Zo heb ik er zelf veel tijd en moeite in gestoken om op het zoekwoord (freelance) copywriter op een hoge plek in Google te komen, waarvan ik nu de vruchten pluk!
10. Uitstelgedrag
Iedere copywriter heeft ermee te maken. Even je favoriete blogs checken, een rondje sociale media, e-mails beantwoorden, een cappuccinootje halen, een rondje nieuwssites doen… En dan is dag alweer voor de helft voorbij en ben je nog niet eens begonnen aan die klus met die snel naderende deadline. E
r is ook niemand die je zegt dat je op moet schieten, dus de kans dat je zegt ‘ach, dat komt vanavond/morgen/in het weekend wel’, is aanzienlijk. Hoe goed kun jij omgaan met de maar al te menselijke neiging tot uitstelgedrag? Aan de ene kant lekker dat je die vrijheid hebt. Aan de andere kant: het is je eigen tijd die je aan het verspillen bent. En da’s dan best wel weer stom.
11. Een solitaire leefstijl
Natuurlijk ontmoet je veel verschillende mensen. Interessante mensen, die je kunt interviewen over hun dromen. Mensen die je kunt bevragen over hun visie op hun onderneming. Leuke, gezellige, grappige zakenrelaties. Maar. Dat is inderdaad ook precies wat ze zijn. Zakenrelaties. Geen collega’s, geen vrienden.
En ja, je kunt jezelf voorhouden dat je een sociaal leven hebt door met je MacBook onder je arm naar de lokale koffiezaak te gaan en daar je werk te doen. Maar het grootste deel van je leven als freelance copywriter zal draaien om jou, je telefoon en je laptop.
Vergeet niet af en toe afspraken te maken met je échte vrienden of collega-freelancers om het gemis aan directe collega’s (met wie een ook een beetje stom kunt ouwehoeren) te compenseren.

Vooral géén stom beroep
Maar hoeveel stomme dingen soms ook bij het vak van freelance copywriter komen kijken, het blijft een geweldig vak. Zit het eens tegen, blijf dan vooral denken aan al die uren die je in de file hebt verspild op weg naar die stomme baan in loondienst.
Of aan hoe je het haatte om elke dag vroeg op te staan om jouw tijd en moeite te investeren in het bedrijf van een ander. Of denk juist aan de mogelijkheden die het vak van freelancer je biedt om je eigen uren in te delen. Geen baas die over je schouder meekijkt. Om lekker even iets anders te gaan doen als je even wat minder werk hebt. Of als na een lange, donkere winter voor het eerst het zonnetje weer aangenaam is…
Het is absoluut niet stom om helemaal zelf verantwoordelijk te zijn voor het werk dat je doet voor je klanten. En om op je eigenhandig behaalde successen te bouwen aan je eigen geluk!
Ben jij freelancer? Wat vind jij dan de stomste stomme dingen van jouw werk? Ik hoor het graag van je!
Foto’s: Pixabay.