Web Analytics

10 lessen uit 338 gepubliceerde blogartikelen

‘Hoera, 300 artikelen over copywriting, marketing en communicatie’ juichte ik zomer vorig jaar. Nu zijn het er meer dan 338 (op het moment van schrijven). Daar ben ik best trots op, omdat de gemiddelde lengte meer dan 1.250 woorden per stuk is en ik al sinds 2015 met grote regelmaat mijn blog blijf vullen met waardevolle content.

Ik ga het hier niet hebben over de statistieken, maar over de lessen die ik heb geleerd van het schrijven van 338 blogartikelen en een totaal van 424.377 woorden. En dan in het bijzonder de lessen waar jij wat aan hebt, zodat je niet zelf 338 blogartikelen van meer dan 1.250 woorden hoeft te tikken om ze te leren!

1. Je zit erin voor de lange termijn

Je kunt geen resultaat verwachten na 2, 10 of zelfs maar 25 blogartikelen. Dit is een spel dat je voor de lange termijn speelt. Nadat ik in 2015 begon met wekelijks bloggen duurde het wel een halfjaar voordat ik de eerste resultaten zag en een jaar voordat er echte groei in mijn blog zat. Die lijst met e-mailabonnees bouwde ik ook niet van het ene op het andere moment op.

Focus je daarom niet op de bezoekersaantallen in de eerste weken en maanden dat je bezig bent. Focus je in plaats daarvan op de regelmatige, waardevolle content. Met elk artikel bouw je verder aan je bibliotheek van artikelen. En nu krijg ik regelmatig mailtjes van lezers die me melden dat ze al die artikelen al uren geboeid aan het lezen zijn. Hoe gaaf is dat?

Hetzelfde geldt natuurlijk als je een YouTuber bent en video’s online zet. Of als je meer van het gesproken woord bent en je plaatst je podcasts op Spotify, Apple Podcast of een ander platform. Blijf ermee doorgaan en je plukt er uiteindelijk de vruchten van.

2. Niet alles is een succes

Dat geldt voor het hele leven, maar zeker ook voor het plaatsen van blogartikelen. Over sommige artikelen was ik van tevoren razend enthousiast. Ik wist bijna zeker dat ze viraal zouden gaan. En vervolgens… [krekels].

Andere blogjes schreef ik even snel om wat online te kunnen plaatsen en niet zelden met de nodige schaamte. Om vervolgens te ontdekken dat ze binnen enkele dagen tot de toplijst van blogartikelen op mijn site behoorden.

Niet alles wat je schrijft en plaatst is een succes. Er is soms geen peil op te trekken en dat hoort er allemaal bij.

3. Denk er niet té lang over na

In de zoektocht naar interessante, vermakelijke, bijzondere, nog nooit eerder vertoonde blogartikelen heb je soms de neiging om er te veel over na te denken. Ik in ieder geval wel. Met als gevolg dat er niks uit je vingers komt.

Maar het belangrijkste bij bloggen is dat je 1) een punt wilt maken en 2) dat je gewoon moet beginnen.

Die schrijfspier moet je trainen. Het heeft geen zin om na te zitten denken achter dat beeldscherm. Het is net als met sporten. Kom in beweging, de zin en motivatie komt pas daarna.

4. Het intro kan korter

Dit punt volgt uit het vorige. Omdat je er bij schrijven net als bij sporten eerst even ‘in’ moet komen, zijn die eerste zinnen meestal niet de beste. Trek je er in eerste instantie niet te veel van aan (het gaat erom dat je op stoom komt), maar pas dat intro later wel even aan.

Grote kans dat het korter, bondiger en scherper kan. Als je een goede kopregel hebt, heb je geen lange introductie meer nodig. Hou het bij een paar afgewogen zinnetjes en kom dan direct tot de kern.

5. De beste kop schrijf je nadat je het artikel hebt geschreven

Je begint een artikel meestal met een kopregel. Dat doe ik ook als ik blogjes voor doyoucopy.nl schrijf. Maar vaak pas ik die kopregel nog aan wanneer ik het artikel af heb. Dat is ook logisch. Als je een artikel schrijft, komt die clou aan het einde automatisch bovendrijven. Die clou wil je verwerken in je kopregel.

Zoek je naar een goede kopregel, bestudeer dan goed de laatste paar alinea’s van je artikel. Dikke kans dat-ie daar al staat te glimmen.

6. Lijstjes zijn je redding als je het niet meer weet

Lijstjes – zoals ook dit artikel – zijn goud. Niet alleen voor de lezer die een makkelijk te verteren stuk voorgeschoteld krijgt, maar zeker ook voor de schrijver. Zo hoefde ik voor dit artikel alleen maar in de introductie te schrijven dat je 10 lessen van me zou krijgen. Om vervolgens in 10 paragrafen uit te schrijven wat die lessen dan zijn.

Als ik 10 tussenkopjes schrijf, vul ik de rest van het artikel bij wijze van spreken automatisch in. Dit is mijn magische truc als ik niet weet hoe ik een artikel moet insteken. Het werkt altijd, ook om je artikelen langer en inhoudelijker te maken. Lijstjes scoren trouwens ook altijd goed op klikken vanuit Google en andere zoekmachines.

7. Durf tegen de stroom in te zwemmen

Schrijft iedereen over hoe geweldig ChatGPT is en hoe het schrijvers overbodig maakt? Schrijf dan een artikel over hoe je het als menselijke schrijver eenvoudig wint van kunstmatige intelligentie (zoals ik in dit artikel voor Frankwatching heb gedaan).

Door een andere mening in te nemen of een controversiële stellingname te doen, val je op. Ja, je kunt reacties op je artikel verwachten. Misschien zelfs mensen die boos reageren. Maar dat hoort er allemaal bij als je tegen de stroom in schrijft. Je wordt er een betere schrijver door.

8. Je moet er plezier in hebben

Schrijven over onderwerpen die je niet leuk vindt, hou je niet lang vol. Doe het niet. Wissel van onderwerp als je er niet makkelijk en met plezier over schrijft. Dat geldt eigenlijk ook voor opdrachten die je van klanten krijgt.

Heb je het artikel eenmaal geschreven? Probeer er daarna plezier in te hebben als lezer. Het helpt als je de tijd hebt om het nog een paar dagen te laten liggen. Dan creëer je wat afstand en zit je meer in de leesmodus dan in de schrijfmodus. Pas het artikel aan als je er niet blij van wordt.

Het gaat er altijd om dat je iets schrijft dat je ook heel graag zou willen lezen.

9. Verander gerust de ‘doelgroep’

Misschien focus je op je blog specifiek op één doelgroep. Dat deed ik in het begin ook hier op Doyoucopy. Mijn primaire doelgroep bestond uit mkb’ers die overwogen een tekstschrijver in te huren. Mijn blogjes waren gericht op mijn potentiële klanten.

Dat is gaandeweg veranderd. Ik merkte dat ik het leuk vond om me, naarmate ik meer ervaring opdeed, ook te richten op beginnende tekstschrijvers en copywriters. Veel van de blogartikelen die ik nu publiceer, spreken vooral professionele schrijvers aan.

10. Leer van anderen, maar vind je eigen stem

Als je nog niet zo lang blogt, is het verleidelijk om te kijken wat je conculega’s doen. Welke blogartikelen schrijven zij, wat is hun insteek, wat zijn de thema’s? Dat is belangrijk om van te leren, maar uiteindelijk is het nog veel belangrijker om je eigen stem te vinden.

Duizenden artikelen met dezelfde SEO-tips die allemaal op elkaar lijken, daar heeft niemand wat aan. Bedenk dat je altijd je eigen karakter, ervaringen en unieke stijl hebt. Die laat je maar beter shinen in je schrijfwerk. Of het nu gaat om blogartikelen of andere verhalen.

Welke lessen heb jij geleerd?

Dat waren ze, 10 van de belangrijkste lessen die ik door veelvuldig bloggen heb geleerd.

Blog je zelf ook al lange tijd? Dan hoor ik graag van jou welke lessen jij van je blogloopbaan tot nu toe hebt geleerd. Laat hieronder een reactie achter!

Vond je dit een leuk artikel? Dan vind je dit misschien ook interessant: 13 lessen die ik leerde van 10 jaar freelancen.

Foto boven: Alizée Baudez/Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties