Web Analytics

De 10 ergste SEO-nachtmerries 🎃

Bijgewerkt op 7 mei 2021

Met Halloween in aantocht is het goed om eens te kijken naar wat er te griezelen valt rond je website en zoekmachineoptimalisatie. Want dat er veel gruwelijk misgaat, staat vast. Hier zijn de 10 ergste SEO-nachtmerries.

Zowel intern als extern kunnen dode links voorkomen. Concentreer je eerst op het verbeteren van je interne links en pak daarna de links naar buiten aan. Zorg er ook voor dat links ‘do follow’ (zowel intern als extern) zijn, behalve als het om reclamelinks gaat.

2. Fouten in je sitemap

Google gebruikt je sitemap om je website te indexeren. Tenminste, als je een sitemap – bijvoorbeeld in XML-formaat – aanbiedt en er geen fouten in zitten. Check dit om SEO-horror te voorkomen.

3. Enge url’s

Heb je url’s die dynamisch gegenereerd worden? Of lelijke url’s met rare tekens en cijfers? Misschien zelfs url’s met underscores erin? Brrr! Snel veranderen in zoekmachinevriendelijke url’s, die ook veel aantrekkelijker zijn voor je bezoekers.

4. Duplicate content

Even snel die tekst van die ene naar die andere pagina kopiëren en klaar. Nee, zo makkelijk kom je er niet vanaf. Dat is duplicate content, waardoor je pagina weleens helemaal uit Google zou kunnen verdwijnen. Tekst gekopieerd van een concurrent? Dan is je probleem nog groter.

5. Missende metadata

Ontbreekt je ‘meta description’? Dan verzint Google gewoon zelf wat. Maar dat wil je niet. Je wilt zelf de controle hebben over de beschrijvingen van je pagina. Bovendien is de meta description ideaal voor een goede call-to-action die de CTR (klikratio) flink opschroeft.

6. De titel van je pagina

De paginatitel of de ’title tag’ die ontbreekt is nóg grotere horror. Deze titel is van essentieel belang voor de CTR én de vindbaarheid van je pagina’s. Gauw toevoegen of verbeteren dus.

7. Ontbrekende alt-teksten bij afbeelding

Deze SEO-nachtmerrie is wijdverbreid. Met ontbrekende alt-teksten voor je afbeeldingen laat je een geweldige SEO-kans liggen.

8. Traag laden

Een slome website is als wachten tot je het gras ziet groeien. Het is tergend saai en niemand heeft er tijd voor. Pak die trage website daarom nú aan!

9. Ongeschikt voor mobiel

Zo’n 65% van mijn bezoekers bekijkt dit copyblog op een smartphone of tablet. Hoe zit dat bij jouw bezoekers? Als je doelgroep al grotendeels mobiel is (en dat is ze), kun je niet om een responsieve website heen.

10. Fouten in je robots.txt-bestand

In dit document op je server ligt vast welke pagina’s de zoekmachines mogen bezoeken of juist niet mogen bezoeken. Helaas komt het maar al te vaak voor dat belangrijke pagina’s worden geblokkeerd, zodat niemand op die fantastische contentpagina’s komt. Check in Google Search Console of je robots.txt oké is.

Bonus-nachtmerrie

Bij gebruikers van WordPress komt het nog weleens voor dat het vinkje voor ‘blokkeer zoekmachines om deze website te indexeren’ na de oplevering van de site blijft staan. Je vindt deze instellingen onder Instellingen > Lezen.

De SEO-nachtmerrie van WordPress-gebruikers
De SEO-nachtmerrie van WordPress-gebruikers

Komt het bovenstaande allemaal wat te technisch op je over? Laat dan jouw webbouwer kijken of je website SEO-technisch in orde is. Zodat je niet voor jouw eigen SEO-nachtmerrie komt te staan.

🎃 Happy Halloween! 🎃

Geïnspireerd op een artikel door SEMrush.

Categorieën SEO

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties